понедељак, 5. август 2013.

BLOOD BEACH & PROM NIGHT u Džuboksu


             DŽUBOKS je bio kultni magazin - pre svega muzički, mada je nešto sitno pisao i o filmu, što mene sada i ovde više zanima. On je, naročito krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, bio značajan donosilac novih glasova u domaćoj mladoj kritici, uključujući filmsku. Za razliku od učmalih matorih prdekanja koji su tada pisali za tzv. "ozbiljne" novine, među ovim novim glasovima bio je Nebojša Pajkić (još tada njihov neformalni ideolog i predvodnik) a u njegove tadašnje kadrove spadao je, recimo, i mladi Dinko Tucaković (nedavno pre-prerano preminuli)... Dakle, tu se kalila nova srpska POP misao, kasnije razvijana u časopisu RITAM, u knjizi SVETLO U TAMI, u TV emisiji POPOVANJE...
         U okviru akcije preispitivanja početaka horor misli na ovim prostorima, ekskluzivno sada predstavljam nekoliko slikovitih dokaza o hrabrim mladim ljudima koji su, za Titovog života ili neposredno po njegovoj smrti, u jednoj moronskoj komunjarskoj sredini koja je još prežvakavala teoriju odraza i nagvaždala o revolucionarnim tekovinama u umetnosti, pisali o tamo nekakvim HORORIMA. I to, naglašavam, ne o filmovima dokazanih mejnstrim majstora o kojima su starije kolege-kritičari još i piskarali onda kad ih nužda natera (Hičkok, Polanski, Kjubrik...) – nego o B-filmovima, o slešerima, o eksploataciji, o Karpenteru, o de Palmi... ukratko, o temama, (pod)žanrovima i autorima koje su starije kolege u to vreme po pravilu odbacivale, sve zajedno, na istu gomilu zapadnjačkog treša: Kronenberg zajedno sa Armanom Mastrojanijem, pa Gospod Bog neka prepoznaje svoje!

            Zahvaljujem Goranu Tarlaću, ex-uredniku POPBOKSA, koji mi je poslao ove skenove.
            Evo, pogledajte ispod šta se pre tri decenije ovde pisalo o hororčićima kakvi su BLOOD BEACH (o njemu, i o hororu uopšte, piše Dinko Tucaković) i PROM NIGHT (secirala ga Biljana Maksić). Klikni/sačuvaj pa čitaj!