петак, 9. октобар 2015.

Horor murali i grafiti


            Prošlog decembra gostovao sam u Puli. Tom prilikom održana je i promocija mojih horor dela koja se, istina, nije proslavila organizacijom i posećenošću... (na slici je moja domaćica i organizatorka, Iva)
...ali je zato poslužila kao prilika da posetim jednu fascinantnu lokaciju gde je to sve trebalo da se odigra. Mesto se zove Rojc, iliti zvanično „Društveni centar Rojc“, nazvan prema narodnom heroju Karlu Rojcu.
U pitanju je bivša kasarna bivše JNA iz bivše Jugoslavije koja je jedno vreme bila stecište izbeglica izbosne, pa onda skvot, a sada je sedište raznih parakulturnih i marginalnih organizacija i poprište istih takvih dešavanja. Tu su ofisi nekih sitnih udruženja, kancelarije za razne marginalce i manjine...
Tu ćete naći, recimo, leglo muzičkog festivala Monteparadiso, Metamedija, Udruga igrača bilijara, Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata, Udruga Bošnjaka branitelja, Udruženja Srba, Makedonaca, Roma, Mađara, aerobik, ritmička gimnastika, borilačke vještine (karate, itd.), joga, kazalište INat, Zelena Istra, invalidi, itsl.

Zgradu koriste razna udruženja i glazbene grupe, a klubovi su često mesto okupljanja pulskih studenata, mladih, umjetnika/kreativaca ili pak ljubitelja alternativne glazbe.
Tu se odigravaju večernje škole, časovi plesa, muzičke probe, pank-rok koncerti i još svašta nešto u tom alter-stilu.
E, para-posetioci su, na sebi svojstven način, volonterski ukrasili ovaj ovaj para-prostor - više od 4.000 kvadratnih metara hodnika! – nekim predivnim slikama, muralima i grafitima i tako oživeli inače sumorne i grozne kazamatske hodnike nekadašnje kasarne (a ko je u vojsci bio zna da nema depresivnijeg ambijenta s ove strane zatvora od proklete kasarne)!
Koliko je sve to Alter i Para- najbolje svedoči i ovaj Ktuluov minion koji čuči u jednom uglu i stražari nad paralelnim svetom ovog mesta i njegovim neeuklidskim uglovima i neizmernim, beskrajnim hodnicima što vode u mrak i ko zna kakve neopisive gnusobe...

Ja sam iz bogatne ponude para-umetnina uslikao samo one koje su mi oku bile najprivlačnije, a većina njih ionako ima u sebi nešto hororično, mračno, zlokobno, i uopšte prigodno jednom dark-alter duhu, pa verujem da će prijati i očima posetilaca ovog bloga.

Evo, uživajte. Sve fotke (c) by Iva, for The Cult of Ghoul Inc.