субота, 2. јул 2011.

FANTASTIC ZAGREB - Novi filmski festival

             Imam zadovoljstvo da najavim da su u Zagrebu pokrenuli festival horora, fantastike i srodnih filmskih ludila, i prema prvim najavama, to deluje prilično ozbiljno. Evo šta o svojim namerama i festivalu uopšte kažu organizatori:
 
Nulto izdanje prvog festivala fantastičnog filma u cijeloj regiji održat će se od 02. do 09.07.2011. kao najava većeg prvog izdanja u 2012. Fantastic Zagreb je festival koji će okupiti filmove fantastike i srodnih žanrova – znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama itd. Projekcije se održavaju na 2 otvorene lokacije – plato kod crkve Sv. Katarine (Gradec) i plato iznad garaže u Tuškancu, te u Kinu Europa. Filmovi će se prikazivati kroz 6 programa, te u ovogodišnjem nultom izdanju ponuditi stvarno širok spektar naslova, od Japana i Koreje do Francuske, UK, Španjolske i ex YU.
Naša je želja da grad Zagreb dobije ne samo veliki žanrovski filmski festival već i prvi open air filmski festival te da kroz niz atraktivnih projekcija i događanja grad saživi s festivalom i obrnuto. Na taj način obogatit ćemo kulturnu i ljetnu turističku ponudu Zagreba, uz naglasak na Gornji Grad i stare zagrebačke legende kao što su Grička vještica, Krvavi most i dr!
 
            Malo zbunjujuće zvuči ono "prvog festivala fantastičnog filma u cijeloj regiji". Izgleda da Slovenija, EU, ne spada u regiju na koju se ovde misli, iako se njihov festival GROSSMANN, u Ljutomeru, odigrava na jedva 100ak km od Zagreba, i to već sedmu godinu zaredom.
            Anyway, pozdravljam i podržavam ovu akciju i nadam se da će da zaživi, odnosno da posle ovog probnog, "nultog", taj festival preraste u redovno zbitije sa još spektakularnijim filmovima i gostima nego što već sada jesu.
            Još veće zadovoljstvo imam u tome da najavim kako ću i lično biti gost na ovom festivalu, a društvo će mi, od gostiju iz Srbije, praviti Aca Radivojević i Đorđe Kadijević. Naime, u okviru festivala biće prikazana revija ex-Yu filmova horora i fantastike, sa sledećim naslovima:


YU FANTASTIKA

ČUDOTVORNI MAČ / THE MAGIC SWORD
Jugoslavija 1950, 101 min
R: Vojislav Nanović

GOSTI IZ GALAKSIJE / VISITORS FROM GALAXY
Jugoslavija 1981, 82 min
R: Dušan Vukotić

IZBAVITELJ
Jugoslavija 1976, 90 min
R:Krsto Papić

LEPTIRICA / SHE BUTTERFLY
Jugoslavija 1973., 63 min
R: Đorđe Kadijević

RITAM ZLOČINA
Jugoslavija 1981, 89 min
R: Zoran Tadić

SVETO MESTO
Jugoslavija 1990, 93 min
R: Đorđe Kadijević

            Nas trojica ćemo učestvovati na dva panela koja će na festivalu biti upriličena, pri čemu jedan od njih ja imam i da moderiram. Evo koje su teme i učesnici:
 
7.7. u 19 sati
PANEL: GDJE JE GRANICA IZMEĐU UMJETNOSTI I EKSPLOATACIJE?

Moderator:
Srećko Horvat

Učesnici:
Velimir Grgić (novinar, pisac, autor brojnih knjiga)
Dejan Ognjanović (filmski kritičar i teoretičar, autor knjiga U brdima, horori: srpski film strave,  Studija strave itd.)
Aca Radivojević (scenarist "Srpski film")
Kristijan Milić (reditelj, "Živi i mrtvi")

8.7. u 19 sati
PANEL: FANTASTIKA I HORROR U EX-YU: DANAS I SUTRA

Moderator:
Dejan Ognjanović

Učesnici:
Đorđe Kadijević (reditelj, "Leptirica", "Sveto mesto")
Nevio Marasović (reditelj, "Show must go on")
Srećko Horvat (novinar i kritičar)
Ivan Goran Vitez (reditelj, "Šuma Summarum")
            Biće to prilika da se priča, pokrenuta sa U BRDIMA, HORORI, proširi izvan Srbije i da obuhvati i regionalnu produkciju – što je, uostalom, sasvim u duhu planova koje imam za drugo, prošireno i debelo-dopunjeno izdanje (2013).
 
            Što se tiče istinski inostranog programa, evo programa sa rasporedom projekcija, pa bacite pogled. Mene lično naročito raduje što, uprkos "fantastičnom" nazivu festivala, u samom programu ubedljivi primat imaju naslovi horor žanra ili žestoki splatter-thrilleri!

            Od onoga što do sada još nisam gledao, vrlo zanimljivo zvuče sledeći:

BUĐENJE/ REJECTION / OTTORZHENIE
Rusija, Ukranija, 2009, 90 min
R: Vladimir Lert

FAZA 7 / PHASE 7 / FASE 7
Argentina, 2010, 96 min  
R: Nicolás Goldbart

ŽELJEZNA VRATA / IRON DOORS
Njemačka, SAD, 2010, 80 min
R: Stephen Manuel
 
            O nekim filmovima iz programa već sam pisao ovde na blogu, pa se možete podsetiti tih kritika. Nikako ne propustiti ova tri:

BEDEVILLED
Koreja, 2010, 115 min
R: Cheol-soo Jang

I SAW THE DEVIL
Koreja, 2010, 141 min
R: Jee-woon Kim

i
COLD FISH
Japan, 2010, 144 min,
R: Shion Sono
(Sveže pogledan, još neprikazan na blogu, ali moja ocena je na crti između 3+ i 4- i svakako ima Ghoul's Seal of Approval)
 
            Bezbolno se mogu pogledati još i MUTANT GIRLS SQUAD, RUBBER i TWO EYES STARING. Zapravo, zapanjujući je u programu broj na adekvatnim festivalima visokonagrađivanih naslova (makar neki od njih mene lično i ne plizovali naročito, kao npr. MONSTERS, RED WHITE & BLUE i sl.) kao i crowdpleasing favorita koji će svakako oduševiti (mlađu) publiku, a to važi skoro za čitav Japanski eksploatacijski film, Orient Express pa i za Ponoćno ludilo.
            Ukratko, selekcija je izvanredna, relevantna i raznovrsna, a fino je da su, čak i za ovo "nulto" izdanje uspeli da obezbede dolazak gostiju kao što su reditelji Simon Rumley (Red White and Blue), S. Manuel / A. Wedekind (Iron Doors) i Manuel Carballo (The Possession of Emma Evans).
            Dakle, srpski tim će ispratiti i svojim akcijama obeležiti drugu polovinu festivala.

            Pratite ovaj blog za exkluzivni izvještaj sa lica mjesta!