недеља, 8. август 2021.

PROKLETIJE: razne VESTI

Musala, Bugarska: najviši vrh Balkana (foto: Ivan Buda)

Dragi moji, PROKLETIJE su poslate svima koji su ih do sada poželeli. Pola tiraža (500 komada) je već otišlo najnestrpljivijima u prvih 40 dana od izlaska iz štampe, a što se tiče preostalih 500 – šta čekate? Još niste naručili primerak za sebe i drage osobe oko sebe?

Prokletije, kraj jula 2021: foto Siniša Dugonjić

 

            Evo nekoliko vesti tim povodom.

Rajac kod Negotina: foto by Ghoul

 

            Promocija u Negotinu, 16. jula, bila je prilično uspešna, ako se ima u vidu da je baš tog predvečerja uoči događaja počela velika oluja i pljusak, zbog čega je u zadnji čas sa planirane lokacije, u gradskom parku, mesto dešavanja pomereno u zatvoreni prostor gradske biblioteke.

Promocija u Nar. Biblioteci Negotin



            Uprkos tome, došlo je dvadesetak najupornijih. O tome kako je bilo dok su sevale munje i kiša pljuštala napolju najbolje da pročitate čak dva vrlo dobra izveštaja (sa ekskluzivnim fotkama i sa citatima mojih reči): na NG Portalu, i na EXXXPERIMENTU.

Rajac kod Negotina: foto by Ghoul

Nakon promocije u Negotinu, narednog dana prošetao sam s mojim starim drugom Sinišom do sela Rajac, i na tamošnjem starom i vrlo slikovitom groblju načinio foto-session. Neke od najzanimljivijih rezultata vidite kroz ovaj post.

Rajac kod Negotina: foto by Ghoul

Slikovite Rajačke pimnice bile su viđene i u nekim novijim domaćim serijama, a meni godi njihova patina, starina, i delimična ruševnost – ukratko, srpski gotik koji počinje i pre nego što se ode do groblja…

Rajac kod Negotina: foto by Ghoul

A tek o starom rajačkom groblju šta reći – i zašto, kad su tu više nego rečite slike?

Rajac kod Negotina: foto by Ghoul

 

Zatim je usledila promocija PROKLETIJA na festivalu filma i vina Grossmann, u Sloveniji.

Ljutomer, Slovenija: photo by Grossmann

Standardno odličan provod, opušten ali stručan razgovor sa Nenadom Bekvalcem, grohotan smeh iz publike na moju izjavu da je Kosovo deo Srbije, potpisivanje knjiga kupcima… bilo je svega!

Ljutomer, Slovenija: photo by Tina B, for Grossmann Inc

 

Knjiga za sada ima odličan start.

Jedan od oblika ljubavi prema ovoj knjizi su i fotke koje mi sa svih mogućih lokacija šalju njeni čitaoci. Neke od najzabavnijih kačim uz ovaj post.

Prokletije, Velika Majka 2021: foto Siniša Dugonjić

 

Negde u Grčkoj, Miloš M.

Stiže mi obilje oduševljenih osvrta sa svih strana. Navešću ovom prilikom jedan koji je do mene došao iz Švedske, od Marka M:

„Odavno nisam ovoliko uzivao u knjizi. Mislim da sam je “pojeo” za 3-4h citanja kada se sve sabere. Moram priznati da sam malo strepeo, kao sto obicno strepim od nastavaka odlicnih knjiga. Nazivo ima posebno mesto u mom srcu jer smatram da niko nikada nije uspeo tako dobro da opise beznadje i besmisao devedesetih u Jugoslaviji kao ti u toj knjizi. No, drago mi je da sam bez razloga brinuo. Prokletije su prokleto fantasticna voznja od prve do poslednje stranice.

Bilo bi steta ovo ne prevesti bar na engleski i objaviti jer mislim da bi imalo odlicnu prodju.

Hvala sto si Prokletije podelio sa svetom. Sa nestrpljenjem cekam sta ces sledece objaviti.“

Na Prokletijama! Foto: Nikola Anđelić


 

Bilo je i pozitivnih osvrta na Instagramu:

 

Na Gudridsu je ocena do pre neki dan bila čista petica, dok nije došao jadnik po imenu Boban Knežević. Slika nek govori više od ionako izlišnih reči o tom patetičnom stvorenju:

 

Ako ste pročitali knjigu, javite se, oglasite se, ovde ili onde, na Fejsu, na Instagramu, na Gudridsu: preporučujte, hvalite, ako treba i kritikujte, ukoliko je to vaše mišljenje nakon pročitane knjige, a ne osvetnički gnev bednika koji knjigu nije ni pročitao… (U međuvremenu se javila jedna četvorka i jedna trojka, i to je normalno, i tako i treba.)

Na Prokletijama! Foto: Nikola Anđelić

 

Evo i prikaza iskusne čitateljske i spisateljke Ivane Milaković (aka Angie) na njenom blogu Hronika mačjeg škrabala gde već mnogo godina unazad pomno prati domaću i stranu fantastiku:

https://ivanamilakovic.wordpress.com/2021/08/08/procitano-u-julu-2021-godine-prokletije-dejan-ognjanovic/

Na Prokletijama! Foto: Nikola Anđelić

 

A evo i intervjua koji sam pre neki dan dao za odličan web zin HELLY CHERRY:

http://www.hellycherry.com/2021/08/dejan-ognjanovic.html

Na Prokletijama! Foto: Nikola Anđelić

 

            Ko želi PROKLETIJE (900 din) i NAŽIVO (800 din), neka mi piše na mejl dogstar666 at yahoo dot com.

 

            Ko želi ZAVODNIKA, najnovije, 3. izdanje upravo je izašlo iz štampe, i možete ga naručiti direktno od Orfelina, na orfelinns at gmail dot com.



            Unutrašnjost je blago redizajnirana – druga je ilustracija na pregradnim stranama, ali tekst knjige je tek neznatno upeglan i iznova prelomljen: ništa drastično nije menjano, dodavano ili oduzimano, niti će.

Ako imate 2. izdanje – nema velike potrebe da uzimate treće, osim ako niste baš veliki fan. Ako imate samo 1. izdanje (meko), razmotrite nabavku ovoga, jer tu je dodatna priča „Crni čovek“ koja baca novo svetlo, iz novog ugla, na dešavanja u romanu.

 

            A kad smo kod redizajna, nedavno je iz štampe izašlo i 3. izdanje Blekvudovih VRBA, sa blago osvetljenom koricom…

            Dok ovo čituckate, uveliko se privodi kraju rad na novoj knjizi u ediciji „Crna mačka“, sa mojim izborom 21 najbolje horor priče Klarka Eštona Smita: KNJIGA EJBONOVA. Njenu unutrašnjost čine crteži i slike koje je sam Smit radio, zatim modifikovane fotke njegovih jezovitih skulptura, i originalne ilustracije koje radi Ivica Stevanović. Evo jednog od njegovih artworka.

 

            Paralelno s tim, prevodi se Ligotijev TEATRO GROTTESCO. Obe knjige bi trebalo da budu gotove u oktobru, taman za Sajam knjiga. Čuvajte se, vakcinišite se, pazite se, pa se vidimo i tamo!

Ledići, BiH; foto - Dejan Glavaš

 

Grčka; foto Biljana M.

Grčka; foto Biljana M.

Ledići, BiH; foto - Dejan Glavaš

Ledići, BiH; foto - Dejan Glavaš

Ledići, BiH; foto - Dejan Glavaš


 Sveti Nikola, Crna Gora: foto by Marija S.

Bugarska, valjda - foto: Peđa 


u nišu je, u okviru nišvila, krenula i STRIPORAMA (12-15.08)!
tu je bane kerac, tu su razni neki gosti...
a u okviru toga, u tvrđavi, na sajmu stripa (17-21 h) na štandu JUŽNOG DARKWOODA, možete kupiti i moje knjige KULT GULA, NAŽIVO i - PROKLETIJE!
bilo da ste nišlea ili dolazite sa strane - eto prilike!