недеља, 8. јул 2012.

Muški penisi! Na filmu!

              Upozorenje: u ovom postu pominje se reč PENIS (nekoliko puta!), a ponegde se čak i ilustruje sitnim, ukusnim, nepornografskim sličicama. 
              Nastavljate dalje na sopstvenu odgovornost i samo uz pečatirano UVERENJE potpisano od strane dva svedoka da ste punoletni, i da vam mikro-sličice golih muškaraca neće izazvati šok, infarkt, košmar, pobačaj ili naprasnu homoseksualnost.

Najnoviji broj slovenačke filmske revije EKRAN (svakako najbolje svoje vrste u regionu), izašao je pre nekoliko dana, na samom početku jula. U njemu možete naći razne zabavne stvari, a među njima i temat o filmskim penisima koji je priredio Zoran Smiljanić, ekspert za filmske liste, triviju i ezoteriju. Dakle, autor je Zoran Smiljanić a ne Zoran Janković, da ne bude zabune imajući u vidu ovu tematiku.
            Ovaj temat nudi pregled od 50 najupečatljivijih muških frontala na filmu, mada – cepidlake će zapaziti da se u nekim slučajevima ipak radi samo o guzicama ili bočnim momentima, bez izlaganja porodičnih dragulja, što je u ponekim primerima veliki blagoslov (npr. Miki Manojlović u Les Amants Criminels: brrrrr)! 
            Svaki od tih junaka (uključujući i slučajne ili blink'n'miss freeze-frameovane milisekunde) predstavljen je sličicom i kratkim komentarom autora, koji je informativan i zabavan, a tamo gde je moguće i postojeće, u komentaru se navode i druge egzibicije navedenog glumca (npr. Juena MekGregora, koji valjda u svaki ugovor stavlja uslov da u nekom trenu mora da pokaže Đoku, inače nema filma). Naći ćete u ovom izboru neke od najčuvenijih penisa ogoljenih u dosadašnjoj istoriji filma: De Niro, Depardje, Brus Vilis, Roko Zifredi, Malkolm Mek Dauel, Ričard Gir, Leo di Kaprio itd.
            Poseban dodatak u okviru ovog temata – i naročit razlog što ukazujem na sve ovo baš sada i baš ovde – jeste cela stranica sa izborom od 15-ak Jugopenis-ćevapa pokazanih u ex-Yu filmovima. Na najveći deo ovih primera ukazao sam baš ja, kada su me iz redakcije ljubazno upitali da se prisetim odgovarajućih slučajeva, pa sam eto dao svoj skroman doprinos izučavanju ove tematike, i time zaslužio malu zahvalu na početku teksta.
            Evo šta sam izdvojio i kratko prokomentarisao (s tim da su u finalnoj verziji teksta komentari g. Smiljanića, uz mestimično navođenje detalja na koje sam ga podsetio):
- ŠEĆERNA VODICA, Svetislav Goncić na kraju filma (s njim Sonja Savić gubi nevinost)
- Svetislav Goncić na početku ŽIVOT JE LEP (nasilno mu rulja skida pantalone: close up)
- Svetozar Cvetković razotkriva muškost u MONTENEGRU Makavejeva (tuširanje)
- Slavko Štimac u sceni tuširanja u IGMANSKOM MARŠU
- neki statista (naturščik) na kraju JANEZ: DRŽAVA MRTVIH piša po goloj ženi (close up)
- Žarko Laušević u ŠMEKERU (pijanog ili drogiranog ga skidaju i stavljaju pod tuš)
- Tom Gotovac, PLASTIČNI ISUS (trči go ulicama)
            - u najnovijem filmu KLIP ima puno explicitnih scena sexa i pušenja, ali za sve erektirane scene korišćeni su veštački; ne znam ima li pravih (mlitavih), još nisam pogledao film.
- što se tiče SRPSKOG FILMA, u scenama u kojima Srđan Todorović go šeta po sobi, sa mlitavim, to što se vidi nije plastični nego real deal...
            Moja lista nije bila nacionalistička niti ciljano srbocentrična nego je, eto, tako ispalo: kad čovek zastane i vrati film unazad, zaista izgleda da su u ex-Yu upravo Srbi najviše imali muda da pokažu šta imaju u gaćama (neki i više puta, kao Sveta Goncić), sa vrlo skromnim i simboličnim udelom ponekog Hrvata ili Slovenca, dok su ovi ostali Yu brđani, predvidivo, svoju muškost, čojstvo i junaštvo čuvali za neke druge prilike!
            Eto, ako vas je ovo zainteresovalo, ovaj letnji dvobroj EKRANA se prodaje do kraja avgusta, a već početkom septembra izlazi novi broj, i u njemu – prvi deo mog mega-opsežnog teksta o francuskim horor filmovima. A do tada, penisi, penisi, penisi – i to muški!
           PS: Pleonazmični naslov ovog posta potiče iz memorabilne oksi-idiotske Google pretrage koju je neki ovdašnji oksi-moron ukucao u pretraživač i nekako dospeo do mog bloga sa frazom "muški penis".