понедељак, 24. мај 2010.

KADIJEVIĆ I LAVKRAFT: HORROR DOUBLE-BILL

SREDA 26. MAJ

DOM KULTURE STUDENTSKI GRAD

Mala sala

u 20 h

Ciklus SKRIVENO U LIŠĆU, metafizika i estetika u umetnosti horora

ŠTIĆENIK, 1973, 48 min.

r: Đorđe Kadijević

Nakon filma Prokletinja Branka Pleše, u maju će, u okviru programa Skriveno u lišću, biti prikazan film Đorđa Kadijevića ŠTIĆENIK, rađen u produkciji RTV Beograd. Široj javnosti manje poznat film ovog reditelja, jednog od retkih autora u domaćoj kinematografiji koji se u svom filmskom opusu bavio metafizičkom stravom.

Gost/domaćin i, ujedno, moderator programa je Dejan Ognjanović, koji će kroz razgovor s autorom, Đorđem Kadijevićem, predstaviti publici ovo ostvarenje.

ČETVRTAK, 27. MAJ

DOM OMLADINE

Sala na I spratu

u 19h

Ciklus: PROMOCIJE

Promocija novog broja časopisa GRADAC

posvećenog H. F. LAVKRAFTU

U razgovoru učestvuju:

Branko Kukić, glavni urednik časopisa GRADAC,

Dejan Ognjanović, priređivač ovog temata, ujedno i priređivač antologije najboljih Lavkraftovih priča NEKRONOMIKON (Everest Media, 2008), i autor knjiga FAUSTOVSKI EKRAN, U BRDIMA, HORORI, STUDIJA STRAVE, i horor romana NAŽIVO.


Nepoznat za života, skrajnut i osuđen na tavorenje u opskurnim časopisima, H. F. Lavkraft (1890-1937) je ubrzo posle smrti postao predmet kulta čija snaga do danas ne jenjava.

Moglo bi se reći da njegov kult na početku novog milenijuma postaje sve jači i rasprostranjeniji, jer su užasi zabeleženi između njegovih redova u međuvremenu postali opšta mesta naših košmara. Lavkraft je bio u stanju da prizove gnusni univerzum što obitava odmah iza nevidljive granice sa našim. Lavkraft nije samo najveći pisac horora u XX veku, već je i – nevezano za bilo koji žanr – jedan od retkih pisaca koji su umeli da se uhvate u koštac sa užasima prisutnim i dalekim, slućenim i doživljenim, odsanjanim i prorokovanim, užasima koji su obeležili XX vek i koji, na žalost, ni na početku novog milenijuma ne pokazuju znake slabljenja.

Direktan povod za ovu priču o Lavkraftu predstavlja nedavno izašli temat časopisa GRADAC posvećen ovom piscu, u kome se nalaze do sada neprevođene Lavkraftove priče, njegovi eseji o horor prozi, kao i eseji o njegovom životu i delu.