недеља, 14. јул 2013.

Močvare i stara groblja (Veliko Orašje kod Velike Plane)


Dobio sam brdo zanimljivog materijala od jednog poštovaoca srpskog gothica, pa time i ovog bloga. U pitanju je Mladen Milosavljević iz Velikog Orašja kod Velike Plane. On je po obrazovanju etnolog. Prošle godine je odbranio master rad na etnologiji sa temom ''strašnih priča'' u Velikoj Plani; sakupio ih je 40-ak, i uz malo sreće, taj rad bi, zajedno s tim pričama, trebalo da se do kraja godine pojavi iz štampe u knjizi koju ću ovde na blogu svakako najaviti i prikazati.
A dok čekamo na tu knjigu, Mladenov prozni rad možemo čitati u novom broju časopisa OMAJA, koji neguje upravo staromodnu, etno & folklornu fantastiku i horor, pretežno ali ne nužno domaće proizvodnje. Konkretno, u sadržaju možete naći ovakve stvari: Kako je kuma Milenija videla čumu (Danica Marković), Noć na mostu (Milovan Glišić), Vilinska posla (Vaso Pešterac), Gluvo kolo (Mladen Milosavljević), istinita ispovest Dragutina Ilića Spiritualna iskustva, strip Omaja (Ana Milojković), pesme Zločinac se sam otkrio (Nikolaj Velimirović), Bajalice (Olivera Katarina) i druge slične priloge. 
Časopis se može kupiti u štampanom obliku, ili se čitati u PDF formatu sa sledeće adrese: http://omajacasopis.wordpress.com/omaja/
Nego, da se vratim ekskluzivnim prilozima samo za THE CULT OF GHOUL blog! Mladen je više nego umešno fotografisao NEKRONOMIKON na nekoliko mega-slikovitih, jezovitih mesta u okolini Orašja i Velike Plane, i to propratio prikladnim podacima o tim lokacijama, pa da ne dužim više, evo, uživajte u Mladenovim opisima i – u fotografijama (naravno, kliknite na sliku da je vidite veću i detaljniju)!
Ovo jezerce, odnosno močvara, nalazi se kod Velikog Orašja, pored Velike Plane, na mestu starog mlina, u blizini današnjeg istoimenog etno restorana.
Kako kažu lokalni usmeni izvori, na ovom mestu su Turci davili neposlušan lokalni živalj.
U ovom stablu koje ''čita Nekronomikon'', po narodnom predanju, živeo je zmaj koji je tu i spaljen.  
Ovo što zatim sledi su fotografije starog groblja
Groblje je, kao što se vidi na slikama, potpuno uraslo u korov te je fotografisanje bilo prilično otežano. Poslednji put sam dolazio na ovo groblje krajem marta i videlo se odlično. 
Inače, samo groblje je napušteno krajem 19. veka a služilo je kao groblje meštana starog sela ''Livat''. 
Lokalni meštani ga zovu i Staro trnovačko groblje, zbog blizine sela Trnovče, mada se samo groblje nalazi na tromeđi Velikog Orašja, Savanovca i Trnovča. 
Neposredno pored groblja nalazila se, tzv. ''Mađarska crkva'' sa konakom, koju su srušili Turci, a i samo groblje se prostiralo na znatno većem prostoru od današnjeg. 
Relativno blizu groblja nalazi se staro korito reke Jezave, koja je proticala ovuda sve do regilacije toka, krajem '60-tih godina prošlog veka. Zvanično, reka je dobila ime po tome što je lokalnom stanovništvu izazivala jezu svojim čestim poplavama. 
Međutim, po nekim pričama koje sam skupio radeći svoj master rad a za koje sam čuo i ranije, lokalne vračare su, uz pomoć magijskih radnji i bajanja, iz Jezave vadile nekakva demonska bića, koja su slale na onoga ko bi se zamerio njima ili njihovim klijentima. Otuda i ime reke. 
I na kraju, ove fotografije predstavljaju mesto zvano Divostin u selu Krnjevu
 
 
Nisam čuo nikakve jezive priče vezane za ovo mesto, ali je interesantno po tome što se ovde nalazi zgrada u kojoj je bila smeštena prva seoska škola u Srbiji
 
 
Inače, mesto je povučeno od samog sela i nalazi se u jednoj velikoj šumi sa ogromnim, prastarim grobljem koje se i danas koristi.
 
 
* * *  
Mladenu veliko hvala na svemu ovome, a u idućem nastavku videćete još neka simpatična "gothic" mesta koja je uslikao i opisao, ali u neznatno urbanijem okruženju...
+ + +  Koristim i ovu priliku da vas, čitaoce ovog bloga, pozovem na saradnju: ako u vašoj blizini ili daljini postoji neko slikovito, hororično mesto poput ovih (stara groblja, ruševine, puste crkve, zidine, tvrđave... ili zlokobne močvare, mračne šume, čudne stenovite formacije o kojima kruže legende...) - 'ajde uslikajte to pa pošaljite na moj mejl dogstar666 at yahoo dot com, da to ovde razglasimo!