недеља, 2. јун 2019.

Borski industrijski gotik


U utorak 23. 4. 2019. bio sam gost Narodne biblioteke Bor, povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava. Pričao sam, tokom prilikom, o ediciji „Poetika strave“, o romanu ZAVODNIK, o knjizi KULT GULA i drugim stvarima vezanim za horor kod nas i u svetu, u književnosti i na filmu.
Domaćica večeri, Violeta, bila je dobro pripremljena, pitanja su bila nadahnuta i razgovor je bio jedan od boljih koje sam vodio u poslednje vreme. Publika nije bila previše brojna – nekih 13-15 posetilaca – ALI, ono što je možda falilo u masi bilo je itekako nadoknađeno interesovanjem, pitanjima, fidbekom, i naravno – kupovinom knjiga (što je, da se ne lažemo, ipak najbolji i najkonkretniji način podrške ovoga što radim).
Bilo mi je lepo u tom ambijentu, a kako i ne bi, kad sam šetnjom po spratovima biblioteke otkrio da imaju skoro sve moje knjige, uključujući tu čak i 1. izdanje romana NAŽIVO. Dakle, biblioteka koja zna šta valja!
Kao i obično kad odem u neko mesto, iskoristio sam priliku da malo obiđem neke gulovske, gotske, hororične lokacije u mestu i njegovoj okolini, pa je tako bilo i ovom prilikom, u Boru, gradu rudara.
Evo slika nastalih narednog dana, 24. aprila. Prvo smo otišli na Borsko jezero, gde sam usred prirodnih lepota i prolećnog zelenila...



 najviše pažnje ipak posvetio ruševini jednog hotela koji ćuti, mre i raspada se blizu obale.














Zatim su me odveli na mesto po kojem je Bor najprepoznatljiviji: moja domaćica Violeta i njen drug odveli su me u krug Rudarsko-topioničarskog basena Bor, tj. u staro jalovište nadomak rudnika, odnosno rafinerije.
Tu se mogu videti i ostale industrijsko-prerađivačke i ne znam kakve zgrade, obilje mrtve žute jalovine i posledično nastala mini pustinja čije mrtvilo ima svojih vizuelnih i atmosferičnih draži.
Baš zbog njih, upravo u ovoj industrijskoj pustari snimane su neke scene iz predstojećeg domaćeg dugometražnog postapokaliptičnog SF filma VOLJA SINOVLJEVA koji deluje veoma obećavajuće.

Pogledajte mu nešto kao trejler OVDE.

Naravno, cela Srbija je dobar ambijent za postapokaliptične i horor filmove, ali Bor i okolina naročito. Evo, uživajte...
Sve fotke, osim onu sa promocije, načinio i kopirajtovao dr Ghoul.