субота, 2. јануар 2016.

2015: Gde smo bili, šta smo radili?


            Podvučena je crta pod godinu zvanu 2015. pa da vidimo – s čime ćemo, od onog urađenog u njoj, pred Sv. Petra! Dakle, što se tiče horor aktivnosti i onih njima srodnih, relevantnih za čitaoce ovog bloga, evo šta sam uradio u prošloj godini. Valja to sumirati pre nego što se krene u kovanje planova za 2016-tu (a o njima – uskoro)!


Ghoul i VELIKE NAGRADE

            1) Moja Poetika horora (Orfelin izdavaštvo, Novi Sad) ušla je u najuži izbor za nagradu "Nikola Milošević", priznanje Radio Beograda 2 za najbolje delo objavljeno tokom prethodne godine u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije. Dospela je u sam vrh, među tri najbolje, ali na kraju, žiri u sastavu Milo Lompar (predsednik), Simo Elaković i Slobodan Grubačić nije je nagradio. Detaljnije o svemu tome imate OVDE.
            2) Moj roman Zavodnik našao se u širem izboru za NIN-ovu nagradu – tačnije, ušao je među 30 naslova. Na kraju, naravno, nije dobio nagradu.

            Dakle, iako se na kraju nisam ovenčao nijednom od ovih nagrada, vredi naglasiti koliko je veliko i važno postignuće što se jedna (prva!) studija o horor žanru našla u najužem izboru (među tri naslova!) za ovu važnu nagradu, a nije za baciti ni to što je Zavodnik ušao među 30 najboljih romana (u izboru od oko 120), naročito ako imamo u vidu da u taj, ili još uži izbor retko upadne bilo šta što ozbiljno pripada žanrovskom pisanju.


Ghoul u KNJIGAMA


-Kao AUTOR/PISAC-
I izdanje mog romana ZAVODNIK, u tiražu od 500 primeraka, rasprodato je. II izdanje ZAVODNIKA je izašlo pred Sajam knjiga 2015. a izdavač je, naravno, oaza kvalitetne strave u ovoj zemlji horora – Orfelin iz Novog Sada.
Osim nove korice i unutarnjeg dizajna, ovo izdanje se može pohvaliti tvrdim povezom, pogovorom Đorđa Kadijevića i – dodatnom pričom iz sveta ovog romana pod naslovom „Crni čovek.“ Više detalja imate OVDE.


-Kao UREDNIK-

Najvažnija stvar koja se konkretizovala pretprošle, a dodatno se razvila prošle godine jeste uspostavljanje saradnje sa izdavačem "Orfelinom" iz Novog Sada. 
Naše prvo izdanje je kapitalna POETIKA HORORA, studija koja prikazuje nastanak i razvoj horor žanra u književnosti od 18. do 21. veka. "Orfelin" je na proleće 2015. godine pokrenuo ediciju "Poetika strave" u kojoj se objavljuju klasična i moderna, vrhunska dela horora koja je pažljivo i stručno bira urednik te edicije, dr Dejan Ognjanović.  
            U 2015. godini objavili smo prvo kolo od tri knjige horor klasika iz prve polovine XX veka: VRBE Aldžernona Blekvuda (tri novele ovog autora koji se po prvi put javlja na srpskom jeziku), ŠAPTAČ U TAMI H. F. Lavkrafta (pored naslovne novele sadrži još 6 do sada na srpski neprevođenih, a kvalitetnih i vrednih priča) i ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI M. R. Džejmsa (izbor najboljih 12 priča ovog majstora jezovite priče).


-Kao TEORETIČAR-
Moj naučni rad pod naslovom „Welcome to the Reality Studio': Serbian Hand-Held Horrors“ se našao u knjizi DIGITAL HORROR: HAUNTED TECHNOLOGIES, NETWORK PANIC AND THE FOUND FOOTAGE. Priređivači su Xavier Aldana Reyes & Linnie Blake a izdavač je I. B. TAURIS. 
Više detalja imate OVDE.

-Kao PREVODILAC-
Neki moji prevodi nalaze se u gorepomenutim knjigama iz edicije „Poetika strave“: konkretno, preveo sam dve lavkraftove i četiri Džejmsove priče.
Pored toga, preveo sam i jedan strip album i jednu priču u njemu, i to ne makar koju ili makar čiju!
Naime, izašao je kod Darkwooda (u serijalu „Jezovnik“) drugi album iz serijala LEGLO STRAVE. U pitanju je "saradnja" Korbena i Poa – u mom prevodu. Osim što sam preveo dijaloge u samim stripovima, u ovom izdanju naći ćete i moj potpuno novi prevod priče "Berenisa".  

Ghoul u ČASOPISIMA
  
RUE MORGUE
I dalje redovno pišem za najbolji horor magazin na svetu: pretežno prikaze knjiga (rubrika NINTH CIRCLE), poneku filmsku kritiku, ali i članke na razne horor teme. Svake godine imam sve više tekstova, i sve obimnije članke, a prošle godine sam načinio veliki pomak u svom doprinosu ovom magazinu jer sam, pored redovnih članaka i prikaza, priredio čak dva velika (naslovna) temata. To su teme koje dobijaju naslovnu stranu i 7 strana u magazinu (mada, često se tema „prelije“ i u ostatak broja).
RUE MORGUE magazin br. 158 za mesec avgust sadrži temat koji sam spremio o novom naletu horora sa decom-ubicama. Pored uvodnog teksta, napisao sam članke i prikaze (uz elemente intervjua) o filmovima: CUB, GOODNIGHT MOMMY i THE BOY. Pored toga, svoj kratki članak na tu temu dodao je jedan drugi autor, o filmu COOTIES. Detaljnije, OVDE.

            Zatim, inicirao sam i napisao veliki temat o Lavkraftu u novembarskom, 161. broju najboljeg svetskog horor magazina. Moji sagovornici bili su KO JE KO u svetu lavkraftijane. Tomas Ligoti, Brajan Hodž, S. T. Džoši, Elen Detlou, Stiven Džons, itd. Detaljnije, OVDE.


KNJIŽEVNA FANTASTIKA

Objavljen je 2. tom KNJIŽEVNE FANTASTIKE koji priređuje Dragoljub Igrošanac, a izdaje „Čarobna knjiga“. U novom tomu nalazi se moj prilog o Robertu Ajkmanu (poglavlje iz POETIKE HORORA), kao i ekskluzivan prikaz POETIKE HORORA iz pera Ivana Velisavljevića. Od Ghoul-related stvari, ovde možete pročitati i moju priču "Inkubacija". Više o sadržaju i svemu, OVDE. 

FILAŽ

Izašao je novi (poslednji?) trobroj jedinog filmskog časopisa u zemljici Srbijici. Njegova promocija održana se u ponedeljak 25. maja u prostorijama nove zgrade Kinoteke. Učestvovao je urednički Trio Fantastikus: Srđan Savić, glodur, Dejan Ognjanović, zamenik glodura i Dejan Dabić, inicijator. Šta ima unutra? Piše OVDE.


BELOPALANAČKI ZBORNIK

BELOPALANAČKI ZBORNIK je objavio opsežan odlomak iz mog ZAVODNIKA, čiji se zaplet dešava u tom kraju Srbije, a tekst je praćen mojim fotografijama sa lokacija koje se opisuju u romanu. 


EKRAN
Nastavio sam saradnju sa slovenačkom filmskom revijom EKRAN. U mart-aprilskom dvobroju izašao je moj pregled naj-horora 2014. godine pod naslovom „Na koži i pod kožom: horor film u 2014. godini“. Ovaj tekst zauzima četiri strane –uključujući splatter duplericu! Više o tome, OVDE.

            Drugi moj tekst za Ekran imao je veoma crn povod – smrt jednog od najznačajnijih horor reditelja svih vremena, Vesa Krejvena. I tako, u dvobroju za oktobar-novembar, možete na pune tri strane čitati moj In memoriam esej pod naslovom „Umetnik more: Wes Craven (1939-2015).“ Više o tome, OVDE.


Ghoul na TRIBINAMA

„Art-Anima” fest
Drugi Festival fantastične književnosti „Art-Anima” održan je od 02. do 04. juna 2015. godine u knjižari „Plato.” Tu sam učestvova na dve tribine, u dva svojstva: na tribini o Motivu vampira u folkloru i književnosti bio sam gost/učesnik tribine (osim mene tu su bili i Vlada Arsić i Aleksandar Petrović, aka Aca Seltik). Moderator tribine bio je Mladen Milosavljević.
            Na drugoj tribini bio sam u ulozi domaćina, na promociji izdavačke kuće „Gavran”, koju su predstavile Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković.
            Više o ovom festivalu OVDE.

Tolkin-fest
Festival posvećen stvaralaštvu čuvenog engleskog pisca Džona R. R. Tolkina bio je održan 30. i 31. maja, na prostoru ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja na Košutnjaku u Beogradu. U okviru njega održane su i dve tribine na kojima su relevantni stručnjaci govorili o temama vezanim za fantastiku, SF i horor i njihov status u popularnoj i mejnstrim književnosti. Bio sam deo tribine pod naslovom „Književnost na margini: horor i naučna fantastika“. Učesnici su bili još i dr Novica Petrović i dr Marko Pišev, a moderatorke su bile Marija Stanojević i Marija Milosavljević. Više o ovom festivalu OVDE.

10. Festival srpskog filma fantastike
U okviru jubilarnog 10. Festivala srpskog filma fantastike održana je 25. 11. 2015. i tribina posvećena priči o urbanim legendama što je, ujedno, bila i tema festivala. Na njoj su bili sledeći učesnici: Goran Skrobonja – pisac, prevodilac i izdavač; prvi čovek izdavačke kuće Paladin;  Dr Dejan Ognjanović – pisac, prevodilac i urednik u izdavačkoj kući Orfelin; i Dr Mladen Stajić – etnolog–antropolog, asistent na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Moderator je bio Mladen Milosavljević – urednik časopisa (a odnedavno i vaskrsnutog sajta) Omaja, posvećenog folklornoj fantastici i hororu. Više o ovom festivalu, uključujući i snima tribine - OVDE.
  
Ghoul na PROMOCIJAMA

Promocija knjige Poetika horora održana je u Domu Omladine Beograd u subotu, 6. juna 2015. Učestvovali: autor, a uz njega i izdavač, Milenko Bodirogić ("Orfelin izdavaštvo", Novi Sad), te David Tankosić, dizajner edicije „Poetika strave“...

Promocija knjige Poetika horora  održana je u „Američkom kutku“ u Nišu, u utorak 09.06.2015. Učestvovali: autor, a uz njega i izdavač, Milenko Bodirogić ("Orfelin izdavaštvo", Novi Sad).

Autorsko veče pod naslovom POETIKA HORORA desilo se u petak 22. maja, u Vršcu. Organizator večeri je udruženje za promociju nauke, kulture i umetnosti "Tačka susretanja". Učesnici su, pored mene, bili još i Ilija Bakić, pisac i kritičar, i Dejan Mak, pisac.


Promocija knjige Poetika horora održana je u okviru „Grosman“ festivala filma i vina u Sloveniji. Razgovor sa mnom vodio je Marko Mehtsun.

Promocija studije POETIKA HORORA održana je u Smederevu, u utorak 17.11., u organizaciji Centra za kulturu. Učestvovali – pored autora – Dr Marko Pišev, pisac i poznavalac horora, istraživač na Institutu za etnologiju i antropologiju i moderator: Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Pretprošle godine sam bio gost „Hrizantema festivala horora i fantastike“, gde sam vodio razgovor sa Đorđem Kadijevićem a zatim i predstavio svoj roman ZAVODNIK. Prošle godine sam takođe bio tamo, kao gost trećeg izdanja, kako bih promovisao Orfelinova izdanja: POETIKU HORORA i novu ediciju, „Poetika strave“. Više o festivalu – OVDE.


Ghoul u MEDIJIMA


-Prikazi mojih dela-

Moja studija o nastanku i razvoju poetike horora u književnosti, koju je objavio Orfelin iz Novog Sada, prikazana je u NIN-u. Tačnije, tekst je izašao u broju od 19.02.2015. na strani 53. Autor je Slobodan Ivkov. Evo ga:

Kultni hrvatski časopis ZAREZDvotjednik za društvena i kulturna zbivanja u broju 410 za 5. lipnja 2015. godine, objavio je studiozan prikaz Poetike horora, na celoj strani. Evo ga OVDE.


Najstariji, najčitaniji, najuticajniji i po svemu vodeći srpski fanzin posvećen fantastici i hororu, EMITOR, objavio je prikaz mog romana ZAVODNIK. Evo šta je o ZAVODNIKU napisao Filip Rogović u svom prikazu za internet izdanje EMITORA. Sve piše OVDE.

Momčilo Žunić – blogočitaocima poznat, u komentarima, kao „Octopustrash“ – poslao mi je i svoj osvrt na moj roman. Momčilo je nedavno – ove jeseni – postao diplomirani filolog, na Filološkom fakuletu u Beogradu, smer: Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Ovaj prikaz je nastao kao deo jedne predispitne obaveze na fakultetu. Pročitajte ga OVDE.

Prikaz POETIKE HORORA izašao je u uglednom časopisu KNJIŽEVNA ISTORIJA, br. 155. Kritičar je POETIKU sasekao na froncle - kritika je izrazito negativna. I, naravno, preko 90% promašena, netačna. Ali o tome, uskoro, detaljno...


-Intervjui-

Dr Dejan Ognjanović je početkom godine dao novi intervju za niški dnevni list NARODNE NOVINE, ovog puta povodom plasiranja u najuži krug za nagradu "Nikola Milošević". Pročitajte ga OVDE.

U ponedeljak, 23.11. jedini pa stoga i najbolji niški dnevni list Narodne novine na svojoj jednoj-ali-vrednoj kulturnoj strani objavio je intervju sa mnom. Vodila ga je jedina osoba u tom glasilu koja pokriva kulturu, Aleksandra Gojković. Pročitajte ga OVDE.

            PS: Moj intervju sa Lambertom Bavom izašao je u POLITICI od 19.12., na poslednjoj strani “Kulturnog dodatka”, preko čitave strane.


Ghoul i majstori horora

            U 2015-oj sam napokon stupio u kontakt sa dvojicom za mene najvažnijih živih stvaralaca iz oblasti horora - jednim rediteljem i jednim piscem!
            Prvo je, ove godine, napokon ostvaren pakleni plan koji kujem još od mog 2. ili 3. boravka na Grosmanu – da tamo privedem svog omiljenog novijeg reditelja, Ričarda Stenlija, kao gosta. Detaljnije o našem susretu, OVDE.
            Uzgred, istom prilikom, upoznao sam još dvojicu horor velikana kakvi su Udo Kir i Sajmon Bosvel. Vidi detalje i fotke – OVDE.
            A zatim sam, sredinom godine, uspostavio i prepisku sa, po meni, najvažnijim živim piscem horora, Tomasom Ligotijem! O, da! Više o tome, u zasebnom tekstu, uskoro.

            A pred kraj godine bio sam u prilici da upoznam i intervjuišem kultnog italijanskog režisera, Lamberta Bavu, reditelja DEMONA i sina genija kakav je bio Mario Bava.

            * * *

            Eto, to su manje-više sve stvari koje su se DESILE (mada sam verovatno poneku sitniju i zaboravio).
            To nije sve na čemu se radilo ili što se i uradilo: plodovi određenih mojih aktivnosti procvetaće tokom 2016. godine, u novim člancima, esejima, pričama, knjigama... od čega su neki već napisani i spremni, dok na nekima tek ima da se radi. Najava planova i horor aktivnosti za 2016. godinu stiže USKORO!
            Budite uz The Cult of Ghoul i znaćete na vreme sve što se lepo i vredno dešava iz oblasti horor književnosti, filma i stripa.