петак, 25. октобар 2013.

Sajam knjiga 2013 (2. deo): ŠTA KUPITI            U prethodnom izveštaju osvrnuo sam se na ovogodišnji sajam knjiga uopšteno, a onda i konkretno nabrojao šta sam sve tamo kupio sebi. U ovom nastavku nudim vam još neke preporuke za knjige koje nisam kupio – ili zato što ih već imam, ili zato što tek planiram da ih kupim, ili to ne planiram uopšte, ali mislim da mogu biti zanimljivije drugim čitaocima ovog bloga nego što su meni. Evo, dakle, šta je Ghoul odabrao za vas:
           
SEČA ŠUME
- Tomas Bernhard 
LOM
Ja sam se smorio čekanjem da kompletan opus omiljenog mi pisca vidim na srpskom (a nedavna hrvatska izdanja su preskupa, mada sam neka od njih ipak kupio), pa sam prošle godine pokupovao na engleskom sve što do tada nije bilo prevedeno na srpski. Tako, ja već imam ovu knjigu kao WOODCUTTERS, ali ko nema na engleskom, ovo je, naravno, MUST HAVE.
Usput, najnoviji broj časopisa POLJA ima temat o Bernhardu: propadoh obilazeći i tražeći po sajmu, i ne videh nigde štand Kulturnog centra Novi Sad koji to izdaje, pa ću morati da ih ganjam poštom... Ko voli, može to da čita i onlajn, ali ja ću ga sačekati na artiji...

            LEPRA
- Nebojša Tumara
            Službeni glasnik
            Ovo vredi tih 650 din, ali kupiću ga na niškom sajmu za mesec dana, da ne tegljim čak iz Bg.

APOKALIPSA: Teorija, praksa i estetika propasti sveta
- prir. Goran Stanković 
Službeni glasnik
4.320 din – na sajmu oko 3.500
Zbornik tekstova Apokalipsa/teorija, praksa i estetika propasti sveta na 736 str. jeste istraživanje svakodnevne apokalipse našeg vremena i predstavljanje savremene esejističke misli i umetničkih vizija o apokalipsi kao svetovnoj, civilizacijskoj i kulturnoj promeni.
            Ja ću, vala, sačekati godinu ili dve da cena ovoga spadne na razumniju meru, ali ko ima mnogo para a malo vere da će ovaj svet potrajati još nekoliko godina, može da po'ita i ovo kupi smesta!

A NILSKI KONJI SU SE SKUVALI U SVOJIM BAZENIMA
- Vilijam Barouz i Džek Keruak
Rende
            Ovo je za sada preskupo za moj ukus (negde oko 1.200, čini mi se) a i neću ga svakako čitati na srpskom, ali – ko ne može drugačije, neka razmotri...

ANTOLOGIJA UKLETOG NEMAČKOG PESNIŠTVA
priređivač Bojan Belić
Paideia
Ukletost nam se približava i izmiče kao stvaran ontološko-egzistencijalni pojam, kao prisutnost i esencija, kao apsolutna vrednost i apsolutna negacija života, kao nedokučiva tajna ljudskog duha i najzad, kao nevidljiva granica između pevanja i življenja. Ne potvrđuje se samoubistvom vrednost poezije, niti je autodestruktivnost jedini kredibilitet dobrog pesništva. Nisu ni svi prerano umrli veliki pesnici. Međutim, oni koji to jesu, ostavili su nam nasleđe predivne poezije kao jedine istine i smisla življenja, i bolno svedočanstvo o jednoj kategoriji u kojoj se poezija ostvaruje, možda najiskonskijoj, svakako najtragičnijoj. Antologija ukletog nemačkog pesništva XIX i XX veka obuhvata tragično nastradale pesnike i pesnike umrle pre stupanja u zrelo doba. Među njima su vodeća imena nemačke književnosti (Novalis, Klajst, Trakl, Hajm, Celan, I. Bahman, H. Kreftner) ali i pesnici nedovoljno poznati ovdašnjem čitaocu. Većina pesama se prvi put pojavljuje na srpskom.
---Ovo ću kupiti u Nišu...

MEĆAVA
- Vladimir Sorokin 
Geopoetika
U ruskoj zabiti vlada misteriozna epidemija – 'bolivijska crna' koja ljude pretvara u zombije. Doktor Garin ima samo nekoliko sati da stigne u selo Dolgo kako bi vakcinisao preživele i spasao ih užasne sudbine. On prihvata svaki rizik i gotovo da predstavlja oličenje starovremskog ruskog lekara spremnog na podvig i žrtvu radi opšteg dobra... Ovo ću kupiti na niškom sajmu...

            RUSKI SPLIN
             Utopia    
            Postoji nekoliko izdavača sa ovim ili sličnim nazivom: ovo je Điđijeva Utopia, pa zato, ko ne nađe na sajmu – neka potraži u NAJBOLJOJ KNJIŽARI U SRBIJI. Ova konkretna, vrlo obimna knjiga (oko 600 strana) jeste antologija ruske dekadentne i simbolističke proze (Andrejev, Blok, Brjusov...) i ima moj totalni PEČAT PREPORUKE.
            A ako već dođete do utopijinog štanda u Hali 4, naći ćete i must have roman Roberta Irvina SATANA ME ŽELI: možete li odoleti tom divnom naslovu? Naravno da ne! Tim pre što je knjiga ionako odlična (1960-te, kontrakultura, okultizam, satanizam – sve iz prve ruke).
            Tu je i obilje anarhističke literature kao i neki DVD-i opskurnih art filmova i dokumentaraca, prikladne majice itsl.

            NAJBOLJE HOROR PRIČE
            Algoritam
            Na ovom štandu mi u ponedeljak rekoše da idućeg dana očekuju iz štamparije svoju novu mega-antologiju horor priča. Iz rečenog zaključujem da će biti na delu nekritički i slučajni odabir, po uzoru na već postojeće HOROR PRIČE – ali možda i grešim. Eto, proverite, pa javite šta ima unutra!
            Kod istog izdavača imate i KNJIGE KRVI 4-5-6, dakle, završna tri toma, u jednoj knjizi s tvrdim povezom i izrazito nakaznim koricama. Ako ste od onih koji imaju samo užasno odvratno izgledajuća prva 3 toma iz 1991. godine (sa čistom plavom farbom) – onda će ova kičasto dizajnirana knjiga "krvi" savršeno da vam legne uz njih. Ja, srećom, imam i čuvam tomove 4-5-6 sa izvrsnim Bobovim koricama...

STRIPOVIŽEŽELJ OMNIBUS
            Komiko
            Ovaj raj za oči je apsolutni MUST HAVE – ja sam to kupio u pretplati i dobio na kućnu adresu pre par nedelja da ne vucaram po sajmu i sa sajma, ali ko to nije uzeo dosad – trčite do KOMIKO štanda i zahvaljujte mi kasnije na ovoj preporuci! Tiraž je mali, cena povoljna, ne čekajte!
            A kad ste tamo, dajte šansu i FOTOFOBIJI Nikole Vitkovića, bizarnom SF-apokaliptičnom hororu...

            VESELI ČETVRTAK

            Pored redovnih epizoda DILANA DOGA tu su i luksuzne knjige ranih (najboljih!) epizoda gde sam ja jedan od autora propratnih tekstova.
            Poseban hit – Edicija ZAGOR: ODABRANE PRIČE mogla bi da se zove i ZAGOR: HOROR PRIČE, jer su tu objavljene neke klasične, meni nekad vrlo drage epizode: ZAGOR PROTIV VAMPIRA, POVRATAK VAMPIRA, KANDRAKSOVA MUMIJA itd. Ko je to voleo ONIH dana – evo sjajne prilike da to dobije opet, ali u boljem prevodu, dizajnu i štampi nego kod Dnevnika pre 300 godina.
            Najposebniji hit: pred kraj sajma očekujte I knjigu biblioteke MARTI MISTERIJA, sa ranim epizodama ovog sjajnog i mega-uticajnog stripa. Ova knjižurina sadrži i neka iznenađenja (lepa!) ali nisam ovlašćen da ih otkrivam. Ko kupi tih 700 strana – neće se pokajati!

            SABRANA NEDELA IVICE STEVANOVIĆA
Ljubazni leševi – grafički roman – drugo prošireno izadanje / tvrdo koričeno (šiveno) / pun kolor na 135 gramskom mat kunstdruku / 160 strana / 1200 dinara (sajamska cena) / Prvih 38 strana u PDF formatu (9.2 MB) možete preuzeti OVDE.
Gnusobno-spodobni slučajevi – rani radovi Ivice Stevanovića – tvrdo koričeno (povezana spiralom) / štampa na ofsetnom papiru (140 gr) – 72 strana crno-belih, i 16 u boji / 88 strana / 700 dinara / Prikaz prvih 24 strana u PDF formatu (4.1 MB) možete preuzeti OVDE.  
Leksikon Likovnih Legija – bestijarij – tvrdo koričeno (šiveno) / pun kolor na 135 gramskom mat kunstdruku / 176 strana / 1200 dinara / Prikaz prvih 28 strana u PDF formatu (11.4 MB) možete preuzeti OVDE.

            Ranije već hvaljeni, ali da ponovim:
            kod DARKVUDA – 

FRANKENŠTAJN
- Berni Rajtson

JEZOVNIK – CREEPY
- Berni Rajtson

            Ja sam ovo kupio čim je izašlo u USA; MUST HAVE za svakoga ko zna šta valja.

UZUMAKI
            - Đunđi Ito
            Vrhunski horor strip (manga) po kome je rađen odličan istoimeni japanski horor – najzad na srpskom! Izdao DARKVUD (naravno). Nisam ga kupio samo zato što to odavno imam na engleskom, ali ko nema – ovo se MORA imati! Izašla je prva sveska (od tri), cena je 290 din. Dakle, za manje od jedne crvene uskoro dobijate kompletnu priču majstora J-horora!

            LOKOT I KLJUČ
            Ne znam da li se štamparija smilovala i isporučila im najzad ovaj album (koji je već duže vremena "u štampariji"), ali ako jeste – eto još jedne obavezne lektire...

MAKONDO 
            Sve piše u tekstu iza linka...
          A kad smo već kod Makonda: najnovija vest je ova: Makondo je na beogradskom sajmu knjiga za svoju ediciju "Večni klasici" dobio nagradu za najlepšu ilustrovanu ediciju od strane Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Ova edicija je započeta knjigom ČUDNI SLUČAJ DOKTORA DŽEKILA I GOSPODINA HAJDA a nastavljena, ove godine, sa 20.000 milja pod morem (ilustrovao Aleksa Gajić).

PS: Slobodno ovde podelite svoj ulov, dajte naslove koje ste zapazili a da ih ja nisam pomenuo - šta ste čuli, šta videli...?