среда, 25. јул 2012.

Strava u sanatorijumu Brestovac


            Tokom mojih prošlogodišnjih iskopavanja i lutanja po Zagrebu i okolini, za vreme trajanja festivala Fantastic Zagreb – jedna od najfantastičnijih lokacija koje sam obišao bila je polusrušena bolnica za plućne bolesnike Brestovac, na Sljemenu, iznad grada. 
            To je ruina koja je za samo pola veka otkako je napuštena uspela da se uruši, oljušti i propadne do zadivljujuće spooky gothic razmera dostojnih jezivog dokumentarca CROPSEY, a pošto se radi o baš velikoj i slikovitoj zgradi, različiti uglovi gledanja pružaju najraznovrsnije vizuelne divote.
            Prošle godine sam do zgrade dospeo kada je već pao mrak, i overio sam je, koliko se moglo (vrlo malo!), po noći. Mračne slike sa te posete možete videti OVDE, a na istom mestu je i kratka istorija tog mesta koje se možete sad podsetiti.
            Ubrzo za tom posetom je moj zagrebački prijatelj Srki otišao na istu lokaciju po danu, a njegove ekskluzivne fotke nastale tom prilikom okačio sam OVDE.
            S istim tim Srkijem otišao sam u ovogodišnju akciju, s namerom da tu zgradurinu najzad overim po dnevnom svetlu, sa svih strana i iz svih uglova, spolja i iznutra (koliko se to može, zbog trošnih podova i urušenih/zatrpanih delova).
            Slikama nastalim prvog dana jula 2012. nema potrebe dodavati mnogo reči – mislim da su ovi jpg prizori dovoljno rečiti po sebi. Kliknite na svaku fotku za bolji ugođaj (veći format).
            Kazaću samo sledeće:
- čak i po vrelom danu, na ovom brdu iznad Zagreba, na divno odabranoj lokaciji zaklonjenoj bregom i šumom, bilo je prijatno i sveže;
- mestom vladaju tišina i mir koji bi po oblačnijem i maglovitijem danu verovatno doveli zlokobnost atmosfere do nepodnošljivosti, ali moram reći da ni pod jarkim suncem Brestovac nije prijatna lokacija za osobe tankih živaca;
- jedini glasniji zvuci poticali su od rojeva vrlo krupnih muva koje čekaju u zasedi po ruševinama, u tmini i polumraku plesnivih, mračnih, pustih soba;
- u lutanju po unutrašnjosti uspeli smo da probudimo samo jednog slepog miša, što je popriličan uspeh;
- kao što možete videti, na ovim jezovitim ruševinama i ukletim razvalinama pored Srkija društvo su mi pravile knjige, NEKRONOMIKON i NAŽIVO, pa sam sa takvim amajlijama malo lakše podneo sveprožimajuću stravu i užas koji zrače iz zlogukog kamena!
- nažalost, foto-aparat je imao nekakav fish-eye objektiv čiji se efekat nije mogao ukloniti, ili barem Srki to nije umeo, pa su zato ove fotke na takav način zakrivljene;
- one koje nisu (manjina), načinjene su njegovim aj-fonom.
Sva zahvalnost (i kopirajt) idu Srkiju za otkrivanje ove prilično neprovaljene lokacije još prošle godine, za vožnju do nje, druženje, slikanje i sve ostalo!