понедељак, 30. август 2010.

U PLANINAMA LUDILA: moj rivju scenarija

lavkraftov kratki roman U PLANINAMA LUDILA na svojih skromnih 150ak strana sadrži više straobalnih & genijalnih ideja, više strave, kosmičkog užasa, klaustrofobije, groze i jeze nego bilo koja 'cigla' od knjižurdetine koje se danas izdaju za 'horor'.

taj roman smatram najboljim horor romanom ikad napisanim – ako bolji postoji, ja ga još nisam pročitao. a, iskreno, teško mi je i zamisliv roman koji bi imao snagu vizije uporedivu sa lavkraftovom, i tu količinu mega-stravičnih i ingenioznih set-pisova, ideja, koncepata... to je 150 strana destilovanog košmara sa nekoliko interluda zlokobne lucidnosti posle koje padanje nazad u mrak i degradaciju i perverziju pada još triput teže.

enivej, analizu tog romana čuvam za svoj doktorat (trenutno sam oko 150. strane a još nisam ni počeo sa FRANKENŠTAJNOM...) – povod ovog posta je činjenica da sam uspeo da se dokopam scenarija za filmsku adaptaciju ovog romana koju treba da režira giljermo del toro, u produkciji džimba kamerona!

da se ne bih ponavljao, evo mog EXCLUSIVNOG rivjua koji sam juče okačio na mom engleskom blogu, pa čitajte TAMO.

Na gornjoj slici: u mojim rukama je originalni Lavkraftov rukopis romana U PLANINAMA LUDILA!


rivju je u međuvremenu prenesen i na prestižnom filmofilskom sajtu TWITCH, ali preporučujem da text ipak čitate sa mog bloga, zato što sam na njemu u međuvremenu ubacio poveći PS – naime, kao reakciju na taj rivju dobio sam mejl od nekoga blizu produkcije (sad, dal je to baš del toro il nije, nema veze, ne smem da otkrivam, možda jeste, možda nije, moje srce tajnu krije) sa određenim zanimljivim modifikacijama i pojašnjenjima glede tog skripta.

znači, rivju čitajte na TEMPLE blogu, a na TWITCH bacite pogled jer ima zanimljivih komentara ispod mog rivjua.


PS: bio je ovo buran dan, a sve povodom ovog rivjua. prvo mi se mejlom javio del toro lično, pa smo razvili jednu plodnu i inspirativnu diskusiju oko mojih zamerki i njegovih objašnjenja (pored ostalog, da je verzija koju sam ja čitao nešto starija, i da je prošla još 3-4 drafta do sada - mada, da se ne lažemo, bez krupnijih zahvata; sadašnja je čak i kraća, ispod 100 strana, što mi za jedan epik zvuči zabrinjavajuće). i taman kad je sve to lepo krenulo sa prepiskom sa del torom (divan čovek, zaista, iako ne poima lavkrafta baš sasvim...), i kad su drugi sajtovi širom neta krenuli da prenose ovu vest odnosno moj rivju - javlja mi se nekakav drkadžija, producent, i preti mi advokatima ako ne skinem rivju sa bloga. istu poruku šalje i todu braunu, uredniku TWITCHA, što on poslušno i u strahu od ovoga i učini. zato gornji link ka twitchu više ne radi.

međutim, boli mene da udovoljavam nekakvom idiotu. mene našo da zastrašuje. ali zato napišem mejl del toru i pitam ga dal on želi da ovo sklonim, jer u tom slučaju oću. on, međutim, kaže - ma jok, ni slučajno, taman posla, nema potrebe, ti imaš pravo da iskažeš svoje mišljenje i gomilu još divnih i lepih stvari o mom rivjuu i mom pravu da iznosim svoje sudove--- long story short, del toro ubedi producenta da je okej, i da ne kenja i ne preti više.

dakle, rivju na TEMPLE OF GHOUL ostaje zahvaljujući spoju moje tvrdoglavosti i del torove dobrodušnosti.

ipak, pošto je on već prenesen na grdne neke sajtove, uključujući MTV, i već je raširen širom neta, zabavlja me pomisao da u ovom trenu možda đems kamerun razmišlja: 'ma ko li je taj dejan ognjanović, leteće pirane ga izjele!?'

he he he...