среда, 2. мај 2012.

Nikola Vitković Nekronomikonopisac

             U okviru akcije "Otkrivamo mlade talente sedih vlasi", evo mini-galerije i mikro-predstavljanja Nikole Vitkovića.
            Neki ga možda pamte kao člana nekad-besne grupe stripadžija "Momci" (danas su njeni ex-članovi uglavnom uspešne čiče), drugi se možda sećaju njegovih radova iz kratkoživućeg satiričnog strip magazina Bager, treći su, može biti, čitali njegov kolor strip album Cruciform (SF / cyberpunk / body-horror), četvrti ga znaju samo iz muzičkih (minimal electro /post-electro-punk whatnot) projekata ALONE, ILEGALNE EMOCIJE i drugih, peti su učili iz udžbenika i drugih knjiga koje je ilustrovo za Kreativni centar... 
Ja ću se u ovom predstavljanju svesno ograničiti i usredsrediti na onaj aspekt njegovog rada koji je najrelevantniji za ovaj blog – dakle, na ilustracije vezane za horor i granična (mračno - opskurno - o/kultna) područja književnosti i stripa.
            Naravno, Kult Gula je Nikola ponajviše zadužio originalnim ilustracijama koje krase izbor najboljih 20 priča H. F. Lavkrafta u zbirci NEKRONOMIKON, čije drugo izdanje, dopunjeno sa još 4 priče i jednim Lavkraftovim esejem, izlazi za par nedelja.
            Evo kako je njegova desnica nacrtala Ghoula (iz priče "Gonič"):
             A ovo je rađeno da bude korica knjige. Nažalost ili na sreću, ne znam ni sam, na kraju je završila kao ilustracija u unutrašnjosti (ovde sa originalnim koloritom - u knjizi je ultraljubičasta prebačena u čistu infracrvenu):
             Ovom prilikom ekskluzivno predstavljam četiri NOVE ilustracije, za priče koje su dodate u 2. izdanje NEKRONOMIKONA. Ovo je njihovo premijerno predstavljanje javnosti – evo kako izgledaju u samoj knjizi, uz moje uvodne komentare ispred priča:
             Nikola je radio i naslovne strane za dve vredne knjige izdavača (i knjižare) UTOPIJA. Jednu od njih već sam prikazivao na blogu – ĐAVOLJA PAPINICA.
            Druga knjiga koju je N.V. nakitio jesu MALDOROROVA PEVANJA, jedno od najdražih mi dela iz 19. veka, čist Ghoul's Seal of Approval.
            Evo još nekoliko pokazatelja raspona Nikolinog talenta.
            Tabla stripa PARCELA 69 iz vremena "Momaka".
            Nekoliko kadrova iz -nažalost još uvek neobjavljenog!- stripa FOTOFOBIJA (nevezan za odličnu zbirku priča Marka Piševa).
            Ovaj kolor rad inspirisan Lavkraftovom "Senkom nad Insmutom" biće takođe objavljen u 2. izdanju NEKRONOMIKONA.
             
Nekoliko raznolikih horor ilustracija.

             Veći izbor Nikolinih radova – uključujući i neke iz NEKRONOMIKONA – možete naći na njegovom SAJTU. Uživajte...