субота, 13. април 2024.

PROMOCIJA: HOROR ROMANI ZA NINOVU NAGRADU!


Evo vesti za sve koji žive u Novom Sadu i njegovoj razumnoj blizini!

 

Ponedeljak, 15. april u 19h.

Bulevar Books, knjižara, Novi Sad:

Bulevar Mihajla Pupina 6

Marko Pišev predstavlja ZADUŠNICE a Dejan Ognjanović TAJNOG SVATA.

Ili tako nekako.

Dođite na ovu unikatnu promociju dva horor romana koja su ove godine ušla u Uži izbor za Ninovu nagradu.

 

Ove godine prilikom žiriranja za Ninovu nagradu za najbolji roman desio se presedan: u uži izbor od 12 najboljih naslova ušla su čak dva horor romana:

TAJNI SVAT Marka Piševa (Orfelin, Novi Sad) i ZADUŠNICE Dejan Ognjanovića (samizdat, Niška Banja).

 

TAJNI SVAT:

Psihijatrija, magija, tajni kultovi, misticizam i fragmenti drevne sufijske jeresi sustiču se u ovoj priči o dubokoj iracionalnosti ljudskih izbora koji junaka vode ka spoznaji o skrivenim svojstvima stvarnosti – i onoga pred čime razum gubi bitku na njenim nestalnim granicama.

 

ZADUŠNICE:

Radnja se dešava na jugoistoku Srbije, u Nišu i ruralnoj okolini, gde tokom jesenjih zadušnica mrtvi ustaju iz grobova, iz mrtvačnica, sa stolova za obdukciju, iz sanduka usred sahrana… Počinju vanredno stanje i haos. Ali haos je u Srbiji prirodno stanje…

 

U razgovoru o ova dva romana učestvuju njihovi autori:

 

Marko Pišev (1984) zaposlen je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Njegova studija Između fetiša i polumeseca osvojila je nagradu „Dušan Bandić“ za najbolju knjigu iz oblasti etnologije i antropologije u 2018. godini. Urednik je časopisa „Antropologija“ i autor zbirke horor priča Fotofobija (2009).

 

Dejan Ognjanović (1973) je pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Po obrazovanju je doktor filoloških nauka („Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti”). Objavio je četiri romana (Naživo, 2003; Zavodnik, 2014; Prokletije, 2021, i Zadušnice, 2023; zbirku priča Divlja kapela, 2022, i nekoliko knjiga o hororu u književnosti i filmu. Urednik je u izdavačkoj kući Orfelin.

 

Ovom prilikom zainteresovani će moći da kupe oba pomenuta romana, i TAJNI SVAT i ZADUŠNICE, direktno od autora, s posvetama ko želi, po njihovim redovnim izdavačkim cenama (TS 1.100, Z 1.000).

Poneću i manji broj mojih ranijih knjiga, dakle u ponudi će biti i NAŽIVO (1.000), PROKLETIJE (1.000), DIVLJA KAPELA (900) i KULT GULA (900), ali pošto ne bih nosio mnogo primeraka bez potrebe, bilo bi poželjno da mi se zainteresovani Novosađani i ostali jave na mejl i rezervišu, ovde: dogstar666 at yahoo dot com.

 

            Plus dve srodne najave:

            1) isti ovaj duet, Pišev & Ghoul, predstaviće ove dve knjige U NIŠU, 17. maja, na manifestaciji ZMAJKON (više detalja o tome kad se primakne).



            2) pozvan sam i na promociju ZADUŠNICA u Negotinu, koja bi trebalo da se odigra krajem maja...

 

            Plus, podsećanje:

ako do sada još niste glasali za RONDO HATTON nagrade – gde sam i ja nominovan, za najbolji članak – KRAJNJI ROK ZA GLASANJE JE UTORAK, 16. APRIL.

            Ne čekajte zadnji čas, ispunite svoju građansku i gulovsku dužnost SADA: svi detalji o tome šta, zašto i kako, pišu jasno i glasno OVDE:

https://cultofghoul.blogspot.com/2024/03/weird-tales-100-godina-magazina.html