петак, 25. март 2011.

SEASON OF THE WITCH (2010)

**    
2+
ovo je budalaština namenjena isključivo za ljubitelje celuloidnog sira. this is cheese, if you please. ko voli, nek izvoli, a ko više ceni svoje vreme, a nema toleranciju ka trešu & kiču, i preferira da gleda nešto malkice manje braindead – nek se kloni.
prolog je otprilike jedina scena vredna kolko-tolko pažnje: egzekucija tri veštice na mostarskom mostu (il nekom njemu sličnom), i horor posledica toga po jednog koji se vrati na mesto zločina usred noći. wiseguy!
već na početku 'pravog' filma (!) sve je jasno: vidimo nika kejdža, krstaša-najamnika, kako zajedno sa perlmanom juriša sa mačem na nevernike (muslimane). kolje kejdž i levo i desno, kroz godine i decenije: vidimo 10ak klanja ovde, pa onda 10ak klanja drugde, 2 godine kasnije, pa onda još 5-6 ubistava u nekoj trećoj pustinjskoj rupi, al zimi (?!). koljem danju, koljem noću, koljem, sele, sve što hoću! nema predaha u genocidu, ni po suncu ni po snegu, a sve vreme njih dvojica izbacuju imbecilne 'pošalice' oko toga ko će da plati piće večeras kad se obloču posle ove kasapnice, pošto se takmiče ko će više da ih pokolje. ali pošto kolju arape, podrazumeva da je sve to okej, i čak nekako zabavno. baš su šašavi ti krstaši, poklaše pola arabije, hi hi hi hiii (kaže nam film).
kejdž u tih 5-6 minuta pobije više arapa nego bata životinja nemaca za ceo jedan partizanski film. al nije to sve: najbolje dolazi kad kejdž upadne u nekakvu požarom zadimljenu tvrđavu, i u njoj na vrh svog mača u onoj gunguli slučajno natakne - devojku.
au, muke! joj, nevolje! kuku, bože! ubio sam ljucko biće!
svih onih 79.463.956 arapa koje je pobio – nema veze, šta sad, to mu je sve u rok službe. ali ovu curu što je ubio nevinu, pa to je preokret u životu, to je stani-pani, to je strašno nešto što kejdža navede da preispita svoj život masovnog koljača-za-pare, te on iz čista mira otkaže svoje najamničke usluge gazdi i kaže nešto u stilu: 'ej, momci, nije ovo više za mene. odo ja nazad u evropu da gajim rotkvice, a vama srećan pokolj, al bez mene, he he he heee...' a ovi ga još i puste. i njega, i perlmana.
eto, o takvom se filmu radi.
u evropu uđu negde oko slovenije, a ubrzo potom, nisu ni 3 minuta na kopnu, a već ih angažaju da otprate jednu osumnjičenu za veštičarstvo do manastira u nedođiji gde se krije nekakva knjižurina iz koje će da čitaju specijalne latinske mađije za anti-veštice. il tako neko sranje. 
nema druge, to je strašno bitno da se uradi, i da se angažuje još nekakva pratnja za tu akciju, a na sve to njima se pridruži još i mladunac željan dokazivanja (robert šijan, izuzetan glumac kome ovde nisu dali nijednu repliku, nijednu akciju, nijedan momenat da to uopšte pokaže onima koji nisu gledali tv seriju MISFITS).
fast forward preko nekoliko mlako nezanimljivih 'akcionih' i 'horor' scena koje bi mogle zadovoljiti samo najneprobirljivije retarde, i one kojima ne smeta videoigričasta 'estetika', pošto je ovo zapravo animirani film, u kome su skoro sve kulise, pozadine, ambijenti itd. nacrtani u kompjuteru, pa zato ne očekujte neki gritty srednji vek, kao u BLACK DEATH, il daleko bilo kao u THE DEVILS! ne, ovo je strogo 'srednji vek' as reimagined by hollywood's video games & video clip designers.
i eto nas već na kraju, u kome se otkrije ne samo da je prelepa veštica ZAISTA bila veštica (ko da je neko uopšte sumnjao u to?) nego je, povrh toga, bezveznjački cgi demon koji je zloupotrebio ovu družinu da bi stigo do manastira do koga inače nikako nije mogo kako bi došo u posed onog nekronomikona (izem ti demona! valjda nije znao gde je manastir? il ga mrzelo da putuje sam? ne sećam se najbolje jer mi ovo sve već blaženo čili iz mozga).
fast forward preko neke bezveznjačke kompjuterski-crtani-film 'akcije', i eto nas već do limp dick kraja. kejdž gine, junački: žrtvuje se za sve nas, koji nismo ni znali kakvi su nas junaci u videoigričastom srednjem veku odbranili od demona nesposobnih da lociraju željeni manastri bez pomoći nikolasa kejdža i njegovih comic sidekickova! i torturi je, time, kraj.
SEASON OF THE WITCH je, vaistinu, retko glup, nebitan izgovor za 'film' u kome je sve, ali APSOLUTNO SVE FEJK FEJK FEJK, od kejdžove kose do kejdžove motivacije do zapleta do veštice do demona do cgi vukova do cgi bekgraunda do... svega što vam padne na pamet. potpuna bezukusna budalaština, žvaka za mozak. i to turska žvaka. sažvaći, pljuni, i 10 minuta kasnije nećeš se ni sećati da si je žvakao/la/lo.
istina, možete proći i gore: da umesto ove, pogledate SEASON OF THE WITCH by đorđe romero (1972), koja je jedanput dosadna i bezveznjačka dramurdetina i smaračina nehumanih razmera u poređenju s kojom je ova kejdžijada pure FUN. ali samo u poređenju s tim. ipak, ima na raspolaganju sasvim dovoljno DOBRIH filmova da ne morate tragati za takvim opravdanjima za traćenje vremena na ovo.