петак, 28. јун 2013.

FANTASTIČNI ZAGREB 2013

     Danas, baš na Vidovdan, počinje jubilarno treće izdanje festivala fanta-horror-off filma FANTASTIČNI ZAGREB. Bio sam gost na prethodna dva i odlično se proveo, što na samom festivalu, što u horror-exkurzijama po Zagrebu i daljoj okolini. Izveštaje, putopise i osvrte na filmove i još trista slikovitih čuda možete naći u arhivi ovog bloga, odnosno u postovima iz meseca jula 2011. i 2012.
            Nažalost, ovogodišnje izdanje moraću da preskočim pošto moram da se staram o bolesnom ocu, a iz istog razloga neće me ovog leta biti ni na slovenačkom Grossmannu, koji počinje 15. jula. No, red je da barem podsetim na ovo značajno regionalno dešavanje i da najavim njegove hajlajte za one koji mogu i hoće da ga posete. 
Uz već postojeće programe (Panorama, Orient Express i Ponoćno ludilo) Fantastic Zagreb film festival prošle je godine uveo i dve nove programske sekcije: Američke noćne more (American Nightmares) i Vizije (Visions) dok ove godine dovode i Nordijske noći, Posebne projekcije, Klasike, Maraton te regionalni i međunarodni Kratki program!
O festivalu se najbolje možete obavestiti na njegovom sajtu, OVDE, a najpregledniji uvid u to koji filmovi stižu u Zagreb ove godine može se steći u rasporedu projekcija, OVDE.
            Neki filmovi koji igraju u Zagrebu već su bili prikazani na ovom blogu, pa se tih rivjua možete podsetiti ako kliknete na njihove naslove

FANTA ZG na THE CULT OF GHOUL:
3

2+

3+

2+

3

3-

3+

            Od stvari iz programa koje još nisam prikazivao na blogu, a pogledao sam, ocene stoje ovako:

SOBA 237
4-

BLANCANIEVES
3-

VHS 2
3-

DOOMSDAY BOOK
3-

90 MINUTES
2+

WRONG
1+

            A moja preporuka vam valjda ne treba za priliku da na velikom platnu pogledate mega-klasike kakvi su:
 KING KONG (1933)
ROSEMARY'S BABY
i masterpis-maraton: RIGET


            Što se tiče još neviđenih filmova, ističem tri premijerna naslova o kojima je već bilo reči u mojim ovogodišnjim listama NAJOČEKIVANIJIH:
ONLY GOD FORGIVES
THE HUMAN RACE
VANISHING WAVES
plus jedan koji dosad nisam pominjao, intrigantno zvučeći finski hororčić: FROST.
Simpatičan je to festival, sa dobro odabranim, relevantnim filmovima koji se prikazuju na prijatnim lokacijama (a tu je pre svega letnji kino Tuškanac!) pa zato, ako ste ovih dana (a i inače) u Zagrebu, evo nečega što obavezno vredi posetiti!
 

A evo i mojih napisa o Fanta-ZG avanturama iz prethodnih godina: