уторак, 30. октобар 2012.

ZAPOSTAVLJENI HOROR FILMOVI (1): Halloween veselje


             U okviru akcije "Čekajući Halloween" evo jedne ekskluzivne Ghoulish liste.
Dosadilo vam je da Noć Veštica proslavljate gledajući stalno jedne te iste klasike po deseti i petnaesti put? Muka vam je od novog đubreta koje se poslednjih godina izdaje za horor i nećete da ovaj horor-praznik provedete nervirajući se uz još jednu poludupastu imbecilnost ili jedva-smandrljani mediokritetizam samo zato što je "nov" i "upravo procurio" na net?
Nećete moronstvo COCKNEYS VS. ZOMBIES (** / 2-)? Previše ste fini za prozaično jeftini kretenizam WRONG TURN 5 (** / 2)? Radije ne biste gubili vreme uz jedva okej ali ništa posebne FFF tipa CHERNOBYL DIARIES (**(*) / 2+) ili THE ASYLUM TAPES (**(*) / 2+)? Nećete da se nervirate uz imbecilnost kakva je THE BARRENS (*(*) / 2-)?
Pametno!
Hteli biste da pogledate nešto actually DOBRO, što vam je do sada nekako promaklo?
Na pravom ste mestu!
          Evo moje liste dobrih, vrlo dobrih i odličnih horora koji ne slove za klasike, ili barem koji nisu toliko izvikani i opšte-hvaljeni, iako to po mnogo čemu zaslužuju. Ovo su skrajnute dive horor filma!
            Pošto ih ima mnogo, lista je podeljena u tri dela. Za prvi deo odabrao sam one koji su najviše crowd pleasers, čista zabava i akcija, dinamična i vesela, prigodno-praznična. U idućim nastavcima biće reči o skrajnutim arty, brooding horor-dramama i drugim užasima malo manje podobnim za proslavu ovog svetog horor praznika!


SKRAJNUTI BISERI HOROR FILMA, 1. deo:

SOMETHING EVIL
S. Spielberg
**(*)
3-
            Rani, solidan Spilberg, rađen za TV, ali ni blizu tako hvaljen kao DUEL. Dajte mu šansu – prilično dobar filmić o familiji u ukletoj kući, to je pristojan nespektakularni preteča POLTERGEISTA sa nekoliko jezivih scena (mada je u krajnjoj instanci ovo nepojmljivo prazno i besmisleno).

BLOOD FROM THE MUMMY'S TOMB
S. Holt
***
3
            Ja ne volim mnogo Hamer produkciju, ali ova adaptacija Brema Stokera – klasična storija o prokletstvu mumije, osveti skrnaviteljima grobnice, reinkarnaciji itd. – dinamična je, slikovita, zabavna i neuobičajeno krvava.

THE KISS
P. Densham
***
3
            Dinamičan, zabavan, slikovit hororčić sa dobrim efektima Krisa Valasa, lepim ženama, čudovištima, testerom za kresanje živice... Pravi mali zaboravljeni biser '80s horora i jedan od vrlo retkih filmova koje sam gledao dvaput u istom danu! Da, toliko je gledljiv!

RACE WITH THE DEVIL
J. Starret
***
3-
            Zaplet je više nego apsurdan (blago rečeno) ali koga je briga kad je režija tako živahna, a priča o grupi prijatelja koje kroz pola Amerike auto-putem proganja sekta Satanista puna opipljive paranoje i strave? Redak primer spoja horora i akcionog road-movie satanističkog trilera!

DREAM DEMON
H. Cockliss
***
3
            Od svih pokušaja da se unovči na konto popularnosti nadrealno-košmarnih set-pisova Krejvenove STRAVE U ULICI BRESTOVA, ovaj mali engleski film daleko je najzabavniji, sa dobrim likovima i glumačkom podelom, i nekoliko memorabilnih efekata maske.

DEAD AND BURIED
G. Sherman
****
4-
            Ovo remek-delo možda i nije toliko nepoznato, ali fuck, to je daleko bolji film nego što bi se reklo sudeći po knjigama o horor filmu (gde ga retko pominju, sem uzgred, at best! Moroni, kažem ja!). Vredan je višestrukog izučavanja i uživanja, pravi grozno-jezivi biser koji se može gledati bar jednom mesečno i da opet ne dosadi. Inspiracija za DILAN DOG epizodu ZONA SUMRAKA.

THE BITE
F. Goodwin
***
3-
            Momka ujede radioaktivna zmija za ruku i – šta? Naravno, ruka počne da mutira u hand-puppet zmiju! Zaplet je treš, ali efekti Skriming Med Džordža su prva liga, a kulminacija sa bljuvanjem zmijurina jedan od najekstremnijih i mom crnom srcu najdražih horor klimaksa ikada!

BRAIN DEAD
A. Simon
**(*)
3-
            Zabavan mindfuck, u stilu ZONE SUMRAKA, ali sa nešto malo više krvi i golih mozgova; atmosferična, košmarna bizarnost sa dva Bila: Pakstonom i Pulmanom, i po scenariju klasičnog pisca Čarlsa Bomonta.

ALONE IN THE DARK
J. Sholder
****
4
            Ni ovaj nije baš nepoznat među hororistima, ali – što se mene tiče – postoji jeziva disproporcija između njegove genijalnosti i njegovog relativno mlakog renomea. Hell, pa ovo je najbolji 1980s američki slasher: on briše patos kretenoidnim izbljuvcima tipa PROM NIGHT, TERROR TRAIN, THE BURNING, MY BLOODY VALENTINE i sličnim izvikanim a dosadnim slešer "klasicima". Iz misterioznih razloga, ovaj naslov nećete naći ni kod Leonarda Maltina u njegovom vodiču za kretene. Zato što ga vodiči i studije horora uglavnom zaobilaze, Ghoul mu ovde lupa svoj srdačni Pečat Preporuke! PS: Poslednja scena jedan je od 10-ak najboljih krajeva u svekolikoj istoriji horora.

LINK
R. Franklin
***
3
            Verovatno najbolji film o poludelom majmunu, uz MONKEY SHINES, ali za razliku od Romerovog pomalo statičnog i predugog horor-trilera, ovde imamo dinamiku, super skor Džerija Goldsmita i – Elizabet Šu u cvetu mladosti i na udaru rozeguzog pavijana!

BAD DREAMS
A. Fleming
**(*)
3-
            Još jedan skrajnuti biser '80s slešera, ali sa paranormalnim momentima, o vođi samoubilačke sekte (Ričard Linč u jednoj od boljih uloga!) koji se ukazuje i na originalne načine ubija u jednoj bolnici. Tu su odlični efekti maske – i Dženifer Rubin!

DEAD HEAT
M. Goldblatt
***
3
            Previše crn i bizaran humor i previše ekstremni efekti telesne truleži, otpalih delova tela, zombifikacije i vaskrslih svinjskih polutki odmogli su masovnoj popularnosti ove horor komedije, ali baš zato ga čine idealnim za pratioce Cult of Ghoula! Da, DEAD HEAT je zombie-buddy crime-horror-noir, i jedan od vrhunaca ghoulish humora.

THE SPIDER LABYRINTH
G. Giagni
***
3
            Poslednji italo masterpis s kraja 1980-ih – napadno atmosferičan (sniman u Mađarskoj, pa ambijenti imaju specifični srednjoevropski šmek), iracionalno košmaran kao u najboljim pričama Roberta Ajkmana, ali i sa nekoliko hiperstilizovanih ubistava i sa smelim efektima Serđa Stivaletija, uključujući dražesnu mutant pauk-(animatronik) bebu.

DARK WATERS
M. Baino
***(*)
4-
            Remek-delo post-italo horora: stil iznad supstance, atmosfera gusta kao smola, napadno bučan repetitivan skor, košmarno ludilo, histerija, implicitna lavkraftovština sa nešto malo ruskog šmeka (snimano na Krimu u nekakvom napuštenom manastiru na obali mora).

CLOWNHOUSE
V. Salva
***
3-
            Tri pre-teen dečaka sama u kući, tri zla klovna oko kuće i u kući, i pedofil-reditelj! Strava i užas na više nivoa. Čak i ako ne znate pozadinsku priču (sic) o Slučaju Salva, ovo je vrlo dobro režirano, napeto i ko poručeno za Noć Veštica.

THE NIGHT FLIER
M. Pavia
**(*)
3-
            Dobro režiran i snažno krvolipteći monster-vampire movie kretenskog zapleta i površnog angažmana (stvarno, ko bi reko da su novinari senzacionalističkih tabloida toliko bezdušni?), ali prilično zabavan, naročito u spektakularnom klimaksu sa nadrealnim zombi-ludilom neviđenim još od zlatnih Fulčijevih dana.

THEM!
G. Douglas
***
3
            Ja sam mrtav ladan pred big-bug filmovima i maltene pred svime što se za horor izdavalo tokom 1950-ih, ali ovo je zaista odlično režiran, napet i jeziv film. Dobro, efekti su slabi iz današnjeg ugla, ti džinovski mravi previše su tromi, ni babu ne bi stigli, ali... Ima ovde prave strave, misterije, napetosti kao u malo čemu pravljenom pre PSIHA...

BOXER'S OMEN
C-H. Kwei
***          
3
            Evo orgije neverovatno ogavnog splatter ludila i samo-u-Aziji nadrealnosti: nećete verovati šta gledate! Aditivi u vidu alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci su poželjni, ali za ovu neopisivu nenormalnost čak i nisu neophodni! Zabava za jake stomake i uvrnute umove!

Q, aka WINGED SNAKE
L. Cohen
***
3-
            Sjajan, duhovit, zabavan monster movie o Krilatoj zmiji (Kvecalkoatlu) što ždere stanovnike Njujorka koji se zadese visoko nebu pod oblake na svojim neboderima (sunčajuće cure na krovu, perači prozora i sl). Ovo je najzabavniji film Larija Koena, uz THE STUFF (***), koji takođe možete razmotriti kao odličnu dopunu za double bill!

SATAN'S LITTLE HELPER
J. Lieberman
***(*)     
4-
            Ovo je ultimativni Halloween movie – ko ga dosad nije gledo, ovo je OBAVEZNA lektira! Vickast, zločest, prljav, ne jebe živu silu, mračan, duhovit – kao South Park, ali "sa živi ljudi"! Čitali ste o njemu moju detaljnu analizu u FAUSTOVSKOM EKRANU, pa da ne dužim... 

Srećna vam Noć veštica!

---Nastaviće se---