уторак, 16. октобар 2012.

FESTIVAL FANTASTIKE ZAJEČAR 2012 – SLIKOVITI IZVEŠTAJ



Evo u slikama, i nešto malo reči, kako sam doživeo ovogodišnji, apokaliptični FESTIVAL FANTASTIKE u Zaječaru, gde sam gostovao u subotu 29. septembra.

            Dan je bio sunčan i topao, vanredno prijatan za vožnju serpentinama, brdima i bregovima između Niša i Zaječara. Putovao sam sa proširenom (odnosno, u autu zgrčenom) postavom benda Figurative Theatre.
            Kad smo stigli u Zaječar, na ulazu u zgradu Omladinskog centra Zaječar nismo zatekli plakat niti ikakvu najavu da se unutra dešava festival. Srećom, imali smo telefonsko navođenje, pa nismo lutali.

16h - berza knjiga, stripova, filmova
            Izlagača iz lokalne ekipe praktično nije ni bilo (izuzetak je bio domaćin-organizator, Mića, koji je izneo nešto stripova, časopisa i DVD-a). Ipak, gosti iz Bg i drugih mesta bili su vredni (i optimistični), pa su doteglili desetine i desetine kilograma knjiga – na koje jedva da je neko obratio pažnju, a kamoli kupio. Zato smo morali da jedni drugima uzajamno hvalimo knjige:
            U hroničnom optimizmu prednjačio je Boban Knežević, koji je na II sprat (ili beše III?) popeo a onda sa njega i spustio barem 100-ak naslova SF-F-H provenijencije, da bi prodao jedva 5-6 (od toga bar pola čitateljki koja se tu zatekla zbog mene).
            Bili su tu i Zak iz Tardisa i Bane sa Sirijusa B, a i ja sam izneo nešto malo knjiga i stripova iz Ghoul's Shopa, i čak prodao 5-6 komada. Ja prezadovoljan.
         Bilo mi je prilično deprimirajuće da posmatram lokalnu omladinu kako uleće u prostorije Omladinskog centra –tačnije, u onaj njegov deo koji radi kao KAFIĆ – i kako na stotine izloženih šarenih korica ne baca ama baš ni najmanji, čak ni prezrivi pogled – apsolutno ih ne registruju, nego jure da se opijaju pivima i kafama sa svojim društvima, skroz nesvesni da se iza jednih jedinih vrata, tu odmah do njih, dešava nekakav festival, pa još fantastike!

17h - fantasy board games turnir
            Nisam primetio da se ovo dešavalo. Tokom trajanja ovog fantomskog (ne)dešavanja bio sam zauzet ćaskanjem i zezanjem sa Ilijom Bakićem, Bobanom, Zakom, Banetom i jednim mojim imenjakom i SF-fanom koji je iz Bg traumatično dovežen Bobanovim trkačkim autom. Nešto kasnije nam se pridružio i Oliver Jovanović, pisac SF-a toliko tvrdog da se graniči sa hororom.
            Za to vreme su se moje Nišlije šetkale i slikale po gradiću Zaječaru.



18h - retrospektiva filmova prikazanih na Festivalu fantastike Zaječar
19:30h - ZiMan projekcije filmova u produkciji Omladinskog centra Zaječar
            Ovo se možda i desilo, mada ne znam pred kojom i kolikom publikom.

20:00h
Predstavljanje IP TARDIS; gosti: Spomenka Stefanović Pululu, urednik, Ilija Bakić, pisac i Oliver Jovanović
 
            U polumračnoj i više nego polupraznoj sali (izvin'te na mutnim slikama!) Spomenka i Ilija su kazali ponešto o tome što rade, s naglaskom na najnovijim knjigama, dok se Oliver vajkao nad time što ne zna da li će i kada da izađe njegov VOTUM.
            Potonji je, iako još neobjavljen, bio najavljen live soundtrackom by Watchmenmk (one-man industrial project by Mića). Imate njegove numere na Jutjubu, pa potražite ako volite elektro-indastrial-džangl ili tako nešto.

- Dejan Ognjanović: H.P. Lovecraft – NEKRONOMIKON
            Dok je došlo vreme za moju priču, u sali se okupilo možda čak i celih 10 posetilaca (računajući i goste, naravno).
            Zak mi je pripomagao najavom i potpitanjima.
Pričao sam o Lavkraftovoj suštini i o Lavkraftovoj popularnoj (površnoj) slici u pop-kulturi, a sve to ilustrovao insertima iz prikladnih HPL-nadahnutih filmova.
To, istina, nije navelo nikoga od 5-6 lokalnih posetilaca da kupe NEKRONOMIKON, ali siguran sam da je to zato što su ga kupili odavno, još čim je I izdanje izašlo.
Inače, jedan delić kafića bio je okićen ilustracijama Nikole Vitkovića za NEKRONOMIKON. Smesta sam primetio da je ona za INSMUT okačena naopačke, ali siguran sam da sam u toj opservaciji bio jedini.

- Šok Koridor: Apocalyptic shock
            Veći deo ovoga morao sam da propustim iz opravdanih razloga – red je bio posle tolike priče da se nešto i pojede. Organizator je u potkrovlju spremio ćevape i pizze, ali ne i pribor za jelo. Srećom, jedan nož se našao u blizini i poslužio umesto viljuške.
           Zatim mi se pridružio i Beki (Bekvalac), pa smo malo proćaskali o životu i priključenijima, uključujući njegove vrlo slikovite planove za budućnost.

- Figurative Theatre Niš Live: Dadawave
            Zanet ćevapima i Bekijem, propustio sam i veći deo ovog nastupa, ali slike ionako govore više od reči (ali manje od muzike, koju takođe možete potražiti na Jutjubu).
            Ukratko, bio je to dadaistički indastrial nastup prožet kritikom konzumerizma i praćen slikovitim igrokazom na temu bračnog života.

- Vilindar: tribal fusion bellydance
            E, ovo već nisam preskočio: a pošto i ovde slike govore više od reči, a muzika je opcionalna, kazaću samo da je nastup bio vrlo dobar (3+/5 po super-strogoj Ghoul skali za rangiranje trbušnog i srodnih plesova), i da će uz još malo vežbanja i više koordinacije to sve sigurno biti još bolje u nekim kasnijim izdanjima.
            Publika je do ovog trena već narasla do neslućenih količina: nije nemoguće da su čak i neki iz kafića kraj kojega samo radili festival svratili da uživaju u ovom fantastičnom programu.
            Ipak, knjige su samo knjige, a bellydance je – bellydance!

            Tako se i ovo izdanje FFZ-a okončalo veselo i sa vrlo zagrejanom atmosferom. Sa ekipom Figurativnog Pozorišta sedoh u auto pa negde oko pola dva iza ponoći krenusmo nazad za Niš, praćeni savršenim krugom punog meseca.
            Toliko o zvaničnom delu programa i onome što je ispraćeno fotkama. Sve ostalo, što nije uslikano – čitajte između redova.