четвртак, 29. децембар 2016.

Izašao je FILAŽ br. 13!

  
            Suprotno svim očekivanjima te zakonima zdravog razuma i tržišne logike, na iznenađenje mnogih, uključujući tu i mene, pre neki dan je iz štampe najzad izašao jubilarni 13. broj jedinog pa stoga (ali ne samo zato) i najboljeg srpskog filmskog časopisa FILAŽ!
            Prethodni broj (tačnije, trobroj) ovog super-sadržajnog i mega-lepo-dizajniranog časopisa knjiškog formata izašao je pre tačno godinu i po dana (!), i promociju u Beogradu imao 25. maja 2015.
Da se podsetimo njegovog sadržaja, uskliknimo OVDE.


            Novi broj, za promenu, nije trobroj: ima 96 strana, ali sve ostalo je tačno kako ste navikli (vi, retki srećnici koji ste bili u prilici da ga držite u rukama) – odličan sadržaj, ozbiljni tekstovi, nešto malo obaveznog ali neblamantnog frikšoua, ekskluzivni izveštaji, iscrpni intervjui, prikazi... Moderan i upečatljiv dizajn, odlična štampa i povez – ukratko, časopis da se pomno čita, izučava, da se čuva i iznova prelistava.
            Istina, moram i ovo reći: ja sam se –počev od ovog broja- povukao iz uredništva, tj. dao sam ostavku na dosadašnju poziciju zamenika glodura iz više razloga, ali glavni je taj da mi je ubijen entuzijazam za rad na časopisu onog trena kad mu je ubijen svaki privid stalnosti, odnosno iole razumnog ritma izlaženja, ali i iole razumne distribucije, medijskog plasmana i drugih stvari koje se u normalnim zemljama podrazumevaju a u našoj progresivno sve nenormalnijoj i nekulturnijoj zemlji se NE podrazumevaju... 


Jahao sam na vetrenjače neko vreme s ovom družinom (Srđan Savić i Dejan Dabić) ali više, ni uz najbolju volju, ne mogu da radim svoj dosadašnji posao, tj. da saučestvujem u koncipiranju i stvaranju sadržaja i da animiram saradnike i tražim nove autore i naručujem im tekstove – za časopis koji ne znam ni da li će, ni kada će izaći, ni da li će i gde moći da bude viđen i plasiran i kupljen, ni kada će i koliko moći da im plati zaslužene honorare. I sasvim je nebitno da li neko iz entuzijazma ili ma kakvih visokomoralnih razloga hoće da podrži časopis tako što će za njega pisati besplatno, da li će se odreći ili neće odreći ionako skromnog honorara: ja, iz principa, ne mogu to od drugih da tražim (ili impliciram) tražeći im tekstove za nešto što, sticajem nesrećnih okolnosit, ima ovoliko neizvestan status i praktično nikakvu podršku ni od koga kome je uloga i posao da mu je daje.Naravno, uredništvo nije krivo za ovu situaciju, i sa redakcijom sam i dalje u prijateljskim odnosima pa zato moram ovo da naglasim zbog izvesnih pakosnika koji me smatraju za svađalicu: ne, nisam se ni sa kim posvađao, dapače, sa Dabićem i Savićem i dalje sarađujem i družim se, mada u instituciju zvanu NKC (a.k.a. Niški „Kulturni“ Centar), koja je izdavač ovog časopisa, nisam nogom kročio godinama, niti imam takvu težnju u trenutnoj konstelaciji stvari.
Drago mi je što sam bio deo FILAŽA, s ponosom u svom CV-u pominjem i tu funkciju zamenika glodura, a nastaviću da budem deo i dalje, ali „samo“ u ulozi autora tekstova.
Toliko o tome. Da vidimo sad šta ima u novom, po broju baksuznom a po boji optimističkom, skoro-pa-ružičastom broju:


 FILAŽ br. 13 

SADRŽAJ


zumiranje

BASTER KITON IZMEĐU FEDERIKA GARSIJE LORKE I SEMJUELA BEKETA (1)
Branislav Miltojević

FILMSKO PREISPITIVANjE:
ANDREJ TARKOVSKI – REDITELj I MISLILAC VJERE
Dr Radoslav T. Stanišić

MOLBA TENGIZA ABULADZEA:
OTKUCAJI TIŠINE ILI DUŠINI VEČITI ZAHTEVI
Goran Mitić

PRISLUŠKIVANjE I VOLTER MARČ:
OGLED O KREATIVNOM MONTAŽNOM POSTUPKU (1)
Igor M. Toholj

SISTEM DOKTORA DIKA I PROFESORA LEMA:
KNjIGA I FILM PO NjOJ (A MOŽE I OBRNUTO)
Goran Stanković


far

65. BERLINALE:
TMURNO NEBO NAD BERLINOM
Bora Anđelić

FESTIVAL NEMOG FILMA U PORDENONEU 2015
KRAJ JEDNE ERE
Aleksandar–Saša Erdeljanovićkrupni plan

ROJ ANDERSON:
POGLED U ZENICU „SVETLA BEZ MILOSTI“
Nevena Matović

KRISTIJAN FRAJ:
FILM KAO DELO LjUBAVI
Slobodan Aranđelović

DžOŠUA OPENHAJMER:
DUŠAN MAKAVEJEV JE APSOLUTNI GENIJE
Slobodan Aranđelović

VIKTOR KOSAKOVSKI:
ČUDESNA TAJNA DOKUMENTARNOG FILMA
Nevena Matović

MILORAD MILINKOVIĆ:
FILM JE VAŽNIJI OD NAS
Jelena Tijanić


rakursi

SNAJPERISTA
(AMERICAN SNIPER)
Srđan Savić

MEĐUZVEZDANI
(INTERSTELLAR)
Srđan Savić

ČOVEK PTICA
(BIRDMAN)
Dejan Dabić

BIĆEMO PRVACI SVETA
Srđan Savić

NIČIJE DETE
Dejan Ognjanović

ENKLAVA
Srđan Savić


kinopis
DANIEL RAFAELIĆ: KINEMATOGRAFIJA U NDH
TRAGOM SLAVNIH „PREDČASNIKA“
Aleksandar–Saša Erdeljanović            Na logični komentar i pitanje: „Super, sjajno, izvanredno, i gde sad ja to da kupim, i pošto je?“ mogu, za sada, da kažem samo: „Nemam pojma.“ Pogledajte na sajtu NKC-a.
            Raniji brojevi su imali neku skromnu distribuciju u knjižarama „Aleksandar Belić“ i „Beopolis“ u Beogradu, pa će nekada, možda, primerci ovog broja (po tri komada) moći da se nađu i u njima. Ali ne znam, zaista, ni da li će, ni kada. Ne držite me za reč.
            Možete ga u Nišu naći u NKC-ovoj knjižari „Branko Miljković“ (kod galerije, prekoputa Gradske bolnice), koja „radi“ od 09-13h, ali pošto nema struju (isključena, zbog dugova), ne radi joj kasa, pa vam zapravo ne može prodati ništa, nego morate da idete jedan kilometar ili nešto jače na Palilulu u sedište NKC-a, da tamo platite... ili tako nekako. Nisam verovao kad su mi pričali. Proverite sami.

            Ili pozovite NKC na telefon 018 595-740. Ako im nije isključen, i ako u blizini bude nekoga voljnog da se javi, možda i uspete da naručite sebi primerak. Srećno!