среда, 23. април 2014.

ZAVODNIK – beogradska promocija

           
 U ponedeljak 14. aprila desila se prva u nizu promocija ZAVODNIKA. Održana je u Beogradu, u Muzeju kinoteke, u okviru revije SF filmova (tog dana igrali su SF-horori!) a specijalni gost bio je dr Marko Pišev.

            Odličan osvrt na ovo dešavanje pružio je Vlada "Nevidljivi" na blogu Pogled iz svemirskog broda koji prati sva bitna dešavanja iz oblasti fantastike kod nas, pa ću biti slobodan da prenesem njegov opis i osvrt na hajlajte večeri. 
          Autori fotografija kojima ilustrujem ovaj post su pomenuti Vlada, zatim Dejan Klincov i Ivan Tomić. Svima zahvaljujem na priloženim fotkama na osnovu kojih ćete bolje dobiti ideju o ugođaju te večeri.
 


Ruralni gotik i roman koji je "uronjen u to" je bila uvodna senteca dr Marka Piševa, inače takođe pisca horora, kada je počeo predstavljanje novog romana dr Dejana Ognjanovića – "Zavodnik", koje je održano u Muzeju kinoteke, u sklopu festivala SF filma.
U samom uvodu Pišev je rekao da u "Zavodniku" nema "crno-bele podele", ali zato ima raznih preispitivanja pa i onih o vrednostima patrijahalnog sela. "Ovo je roman koji prodire u kulturne tabue i iz njih crpi pripovedačku snagu", rekao je Pišev, uz naglasak na specifičnosti odnosa prirodnog i natprirodnog.
Usledio je, potom, set pitanja za samog autora, pa smo tako od Ognjanovića mogli da čujemo da "Zavodnik" jeste "roman o sudaru svetova", a da glavni junak (Profesor) dolazi "sa strane" i predstavlja "most za čitaoce koji o selu imaju iskustvo iz druge ruke". Intresantna je patrijahalna dimenzija romana u kojem postoji preokret – jer je "patrijarh porodice" koja je u centru zbivanja – žena.
"U prvim reakcijama čitalaca nema ko nije istakao lik te starice. Ovaj roman jeste posvećen mojoj babi, ali ona nije taj lik. Taj lik je jednostavno potreban priči. Neki su isticali kako u moj prethodnom romanu ‘Naživo’ nema bitnih ženskih likova – nema ih jer mislim da nije bilo ni potrebno da ih tamo bude", rekao je Ognjanović.
“Jedna od glavnih ambicija mi je bila da vidim koliko dugo mogu da budem dvosmislen. To je, dakle, veoma pažljivo konstruisan roman. Želeo sam da njime čitaocu pružim prozni ekvivalent Roršahove mrlje”, rekao je Ognjanović.
Uz kompletnu atmosferu "horora pod suncem" imamo ponovo ideju Ognjanovića da što više jezivih scena ima po danu ili u smiraj dana – nešto što je viđeno i u delu "Naživo".
Potegnuto je i pitanje pasa, a oni su, kako je autor istakao, "jedna od stvari koja se razvila tokom pisanja – nisu bili toliko prisutni u sinopsisu". Naime, kako Ognjanović ističe, trebalo je dati neki oblik strahovima, a uzimanjem psa (čopora pasa) dobija se i na simbolici i uporištu u narodnim verovanjima da vampir može da se pojavi kao vuk ili crni pas.
Sam roman, kako je istaknuto, može da se čita i kao delo u kojem nema natprirodnog. Međutim, kako sam Ognjanović kaže: "Ovo jeste horor roman, ali zbog teme može biti intrigantan i onima koje horor ne zanima. Maksimalno sam se suzdržavao da ne prolijem krv".
Izuzetno posećena promocija završena je potpisivanjem knjiga i kupovinom "Zavodnika" kojeg neće biti u knjižari.

* * * 

A sad opet ja.
Šta reći?
Bilo je to izuzetno prijatno veče. Bio sam iznenađen tolikom posetom – preko 60 prijatelja, poštovalaca, čitalaca poznatih i nepoznatih došlo je da i naživo podrži ovo izdanje. 

Naravno, najdraži su oni koji su ga podržali kupujući primerke, za sebe i za poklanjanje dragim osobama.

Na slici: pokazujem koliko je primeraka kupio jedan od najvernijih pratilaca mog opusa od najranijih dana
Podrazumeva se, svi koji su to želeli, na licu mesta dobili su i posvetu od autora.
Svih 40 komada ZAVODNIKA koje sam iz Niša poneo sa sobom otišlo je te večeri, a nekima još i ostadoh dužan. Na svu sreću, osim ako se nešto baš nepredviđeno ne desi, ZAVODNIK će imati još jednu promociju u Beogradu, sredinom maja – više detalja o tome uskoro – pa će to biti prilika za još detaljnije druženje i razgovor onda kada veći broj posetilaca pročita roman.

ZAVODNIK je, naravno, započeo svoj život, u rasponu od najurbanijih novobeogradskih blokova...

...dečjih igrališta...

...pa do ruralnih zabiti najprikladnijih sadržaju knjige!
Ove slike iz zavodničkih ambijenata poslao je moj stari prijatelj iz Negotina, Siniša Pejčinović, a napravljene su u okolini Majdanpeka, selo Blizna:

Kozja pećina

Beli izvorac

Naročito je nadahnuta i uspela ova impresivna rekonstrukcija korice knjige uživo:

ZAVODNIK je, inače, prešao granice Srbije, Balkana, pa i Evrope. Evo nekoliko slika koje je jedan čitalac poslao čak iz daleke Amerike!


 

Dakle, nemojte čekati da se ZAVODNIK rasproda pre nego što rešite da ga nabavite, kao što se to desilo mnogima koji su tek ovih dana poželeli NAŽIVO (to je sada i zvanično rasprodat roman!). ZAVODNIKA i dalje možete nabaviti samo kod mene, tako što ćete pisati na dogstar666 et yahoo dot com gde ću vam dati instrukcije kako i gde da uplatite 610 din (ptt je uračunata u ovu cenu) kako biste došli do ovog nezavisnog, andergraund, autentičnog romana strave!