петак, 11. децембар 2015.

URBANE LEGENDE kao inspiracija za horor


U okviru nedavno održanog, jubilarnog 10. Festivala srpskog filma fantastike, održana je 25. 11. 2015. i tribina posvećena priči o urbanim legendama što je, ujedno, bila i tema festivala. 
Na njoj su bili sledeći učesnici: Goran Skrobonja – pisac, prevodilac i izdavač; prvi čovek izdavačke kuće Paladin;  Dr Dejan Ognjanović – pisac, prevodilac i urednik u izdavačkoj kući Orfelin; i Dr Mladen Stajić – etnolog – antropolog, asistent na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Moderator je bio Mladen Milosavljević – urednik časopisa (a odnedavno i vaskrsnutog sajta) Omaja, posvećenog folklornoj fantastici i hororu.
Bio sam prijatno iznenađen posetom, jer uprkos jakoj kiši napolju, u maloj Sali SKC-a našlo se skoro 40 osoba voljnih da čuju šta smo imali da im kažemo na ovu temu. Za mene je ovaj događaj neočekivano poprimio dodatno ličnu notu kada me je Skrobonja podsetio na fakt koji mi je sasvim promakao – naime, da sam upravo u toj istoj sali SKC-a, pre 19 godina, održao svoje prvo javno predavanje u životu; naravno, o hororu. Tačnije, bilo je na temu „Nekrofilija – nekad i sad“. O tom eseju, i tom predavanju, možete detaljno čitati OVDE – napis je praćen i sočnim osvrtom na moje izlaganje od strane dr ABN-a!
Kao što znate, priča „Sekta prljavih“ moj je doprinos Skrobonjinoj antologiji priča o urbanim legendama, ISTINITE LAŽI, a oba moja dosadašnja romana inspirisana su legendama: urbane su u korenu NAŽIVOG („bosanski snuff“) a ruralne u korenu ZAVODNIKA (brojne), tako da nisam baš strejndžer ovoj tematici, dapače!
            Razgovor sa nama trojicom bio je živahan i sadržajan, ili je barem meni tako zvučalo. Proverite i sami, jer postoji i audio-vizuelni zapis koji je sačinio Milanče Marković, folk-horor entuzijasta. Snimak tribine možete pogledati ispod.            A, kad smo već kod svega toga, ako odete na Omajin sajt, odnosno ako kliknete OVDE, moći ćete da pogledate isti ovakav zapis još jedne tribine, na temu „Domaći film fantastike – gde smo bili i gde idemo“. Začudo, na njoj ja nisam učestvovao, ali uprkos tome, nije sasvim lišena zanimljivosti, pa možete i to pogledati u časovima dokolice. Njeni učesnici su bili Dušica Žegarac – glumica; Miroljub Stojanović – urednik u Filmskom Centru Srbije; Jovan Ristić – pisac, novinar i jedan od osnivača Festivala srpskog filma fantastike i moderator: Đorđe Bajić – pisac.