уторак, 22. фебруар 2022.

FANTOMSKI LJUBAVNIK – Vernon Li

 

Edicija „Poetika strave“ došla je i do svog 25. naslova! Ovo jubilarno izdanje mene posebno veseli jer donosi jednu od najdražih mi knjiga u celoj ediciji: napravio sam izbor najboljih klasičnih priča i novela o duhovima koji ćete ikada pročitati, a da potiče od nekog manje poznatog autora. Dakle, svaka čast i M.R. Džejmsu i A. Blekvudu, ali priče Vernon Li – autorke (rođena kao Vajolet Pedžet) koja je objavljivala samo pod muškim imenom – nešto su zaista posebno.

Vernon Li je svoje najbolje priče napisala pred sam kraj 19. veka, bila je savremenik i jedno vreme prijatelj Henrija Džejmsa, ali za moj groš njene su priče znatno bolje – gledano i žanrovski, kao horor, i književno, u smislu pisanja, stila, značenja – od hororičnih priča H. Džejmsa; o, da, bolje su, po meni, i od njegove čuvene novele „Okretaj zavrtnja“! Njena strava jeste književnija, gušće i slojevitije pisana od većine tradicionalnih priča ovog žanra, ali njen stil nije naporan kao Džejmsov, a strava joj je daleko opipljivija, konkretnija, efektnija.

A evo šta je Henri Džejms napisao u pismu Vernon Li, aprila 1890:

„Uživao sam ponovo i snažno, u smeloj, agresivnoj, spekulativnoj imaginiciji vaših priča – i kao dodatak tome, ono što uvek osećam, duboko, u celom vašem delu, u mirisu neopisive Italije, čijoj beskrajnoj atmosferi vi vršite vrednu funkciju onoga koji je sprovodi i zgušnjava… Natprirodna priča, predmet obavijen fantazijom, nije vrsta proze u kojoj ja najviše uživam. Ali to moje uživanje u vašem umeću čini još posebnijim.“

Kod ove autorke se na specifičan, osobeni način spajaju realizam u opisima ambijenta i psihologije likova, s jedne strane, i zlokobni natprirodni uplivi koji, baš zato što su likovi i okruženje dati ubedljivo, ne moraju da budu preterano fantastični. Vernon Li, iako po rođenju Engleskinja, veći deo života provela je u Italiji, gde joj je i pepeo sahranjen. U njenim pričama u ovoj knjizi naći ćete samo jednu koja se zbiva u Engleskoj – u klasičnoj imućnoj kući na imanju u provinciji u kojoj se možda javlja duh – dok je većina ostalih smeštena u Italiju, od maglom obavijenih sela u planini do ukleto-gotske Venecije…

zadnja korica

Vernon Li je 1890. objavila zbirku od dve novele i dve priče, pod naslovom Posednutosti (Hauntings), koja se s pravom smatra jednom od najboljih i najznačajnijih horor zbirki pojedinačnog autora ikada objavljenih.

Montagju Samers u uvodu svoje uticajne antologije Natprirodni omnibus (1931) pisao je:

„Doktor Džejms koristi ogromnu antikvarsku i arheološku erudiciju kako bi stvorio prikladnu atmosferu za svoje zloćudne duhove i bolji ambijent ne može im se zamisliti. Njegova briga za detalj vredna je divljenja i beskrajno mnogo govori. Zapravo, znam za samo jednog živog autora koji se po ovom pitanju može uporediti sa njim. Mislim na Vernon Li (Vajolet Pedžet), iz čije zbirke Posednutosti imam privilegiju da ponudim dve priče, ’Amour Dure’ i ’Ouk od Oukhersta’. U prvoj je stari italijanski grad u brdima, a u drugoj engleska vlastelinska kuća; oboje su opisani sa začuđujućom lakoćom. Ništa manje inteligentno nisu urađeni Venecija, Padova i italijansko selo u ’Zlobnom glasu’. Posednutosti su remek-delo književnosti, a čak ni Le Fanu i M. R. Džejms ne mogu se svrstati iznad genija ove dame.“    

Referentna Pingvinova enciklopedija horora i natprirodnog o njoj piše: „Priče Lijeve zaista spadaju u zasebnu kategoriju. Inteligentne, zabavno ironične, maštovite, originalne, one zaslužuju više od usputne pažnje koju su do sada privukle.“

Za Orfelinovo izdanje ja sam pročešljao ceo njen natprirodni deo opusa i odabrao još tri naslova koji se nisu našli u zbirci Posednutosti, tako da ćete u ovom mom izboru imati sve njene jezive priče koje treba pročitati.  

Sadržaj, dakle, čini ukupno sedam naslova, četiri novele pozamašnog obima i tri nešto kraće priče. Ova knjiga je jedna od do sada najobimnijih u ovoj ediciji, sa ukupno 360 strana visokokvalitetne proze – i sa mojim do sada najdužim pogovorom, jer o ovim pričama se definitivno ima šta kazati. Kao i o autorki, što ćete videti u detaljnoj biografiji koju sam sročio.

            Evo, konkretnije, o sadržaju.

 

Ouk od Oukhersta, ili Fantomski ljubavnik

Jedan slikar angažovan je da dođe u samotnu vlastelinsku kuću i da načini portrete muža i žene koji tu obitavaju u čudnom odnosu. To što žena možda ima ljubavnika manji je problem. Veći je što je on mrtav već trista godina… Vrhunska modernizacija klasične priče o duhovima, na razmeđi psihološkog i natprirodnog, dugo će vas opsedati...

 

Amour Dure

Učenjak u jednom planinskom gradiću u Italiji postaje fasciniran portretom jedne prelepe, ali izgleda i okrutne žene iz srednjeg veka. Što više proučava njenu prošlost i njena zlodela, to mu se ona čini sve življom – dok ne počne i da mu se ukazuje na sumornim, zimskim ulicama tog mesta i u sablasnoj staroj crkvi… Što se mene tiče, ovo je ubedljivo najbolja književna horor verzija motiva fatalne žene (femme fatale), tim dublja i slojevitija jer dolazi od jedne autorke.

 

Marsija u Flandriji

More na obalu izbaci jedno delom izlomljeno raspeće. Stave ga na novi krst u crkvi, međutim, od tada tu počinje čitav niz jezivih zvukova, prizora i događaja koji ukazuju da je na „sveto mesto“ dospelo nešto demonsko… Vrhunska obrada teme sudara paganskog i hrišćanskog, superiornija od klasične priče "Ilska Venera" P. Merimea.

 

Dioneja

More na obalu izbaci jednu devojčicu koju isprva prime opatice, ali devojčica nije baš naročito pobožna, bar ne po pitanju hrišćanske vere. Ona izrasta u paganski nastrojenu mladu ženu koja kao da širi zlokoban uticaj na seljane koji nisu ni svesni koga su, zapravo, primili među sebe… Vrhunska obrada teme sudara paganskog i hrišćanskog, lišena viktorijanskog gnušanja prema ženskom i telesnom koje, npr, nalazimo kod Artura Makena.

 

Kraljević Alberik i Zmijska gospa

Mladi princ živi povučen u jednom zamku, gde mu društvo pravi ljupka zmija kao i žena koja mu se predstavlja kao kuma… Oko njega se plete klupko mahinacija, kako ovozemaljskih, tako i vrlo fantastičnih… Mračna i zlokobna bajka u stilu Oskara Vajlda, kome je na neki način posvećena...

 

Vintropova pustolovina

Nakon što vidi sliku jednog italijanskog pevača iz 18. veka, mladi Englez počne da istražuje njegovu prošlost, naročito kad otkrije da je ovaj bio ubijen. A onda, u olujnoj noći, on dođe nadomak kuće ispred koje je ovaj izdahnuo. On insistira da baš tamo prenoći… Posle ove priče drugačije ćete slušati muziku iz 18. veka.

 

Zlobni glas

Čuveni pevač Zafirino navodno je imao tako poseban glas da je mogao, kad je hteo, njime doslovno da ubije. Čovek koji se zadesio u Veneciji s prezirom govori o toj legendi, ali ubrzo po kanalima i mračnim uličicama sablasnog grada počne da ga progoni jeziva, onostrana pesma… Izuzetna priča o iracionalnoj (?) opsesiji i zagrobnoj zlobi...

 

            Nakon ovih divota imate i opširan POGOVOR – „Vernon Li: Strava umetnosti i umetnost strave“, u kojem odgovaram na pitanja: Zbog čega su priče o duhovima iz pera Vernon Li mogle biti zbunujuće? Ako su zaista prvorazredni primerci svog žanra, a jesu, zašto su tako dugo bile zanemarene i potcenjene? Koje su to odlike poetike strave ove autorke njena dela učinila tako posebnim? U čemu je, tačno, njena originalnost, a u čemu prokletstvo?

Tu je i Biografija autorke, koju je, kao i pogovor, sročio Dr Dejan Ognjanović.

            Sve priče preveo je Strahinja Mlađenović.

            Pošto u svim ovim pričama na veoma važan način figuriraju umetnička dela, na pregradnim stranama nalaze se gravire, portreti i kipovi vezani za te priče – naravno, lepo estetski aranžirani.

            Za korice je, kao i za unutrašnje ilustracije, bila zadužena naša stara poznanica, Aleksandra Dević (OKRETAJ ZAVRTNJA, UKLETA KUĆA NA BRDU, MRAČNI PREDELI, itd).

            Dakle, 360 strana divote, tvrd povez, šiveno, vrhunski dizajnirano, stručno opremljeno, uživanje na kakvo ste kod Orfelina već navikli. 

Cena: 

oko 1.430 u knjižarama, a u pretplati, samo kod Orfelina (i Ghoula) 1.100 din.. 

           

Ali, to nije sve!

Nezaobilazna knjiga PROGNANA BIĆA, iz višetomne edicije Srpska mitologija - uskoro u svom trećem, dopunjenom izdanju. Ponovo među nama biće zadugo rasprodata knjiga koju morate imati ako vam je do sada nekako bila promakla.

Za razliku od drugih naoko sličnih knjiga o srpskoj mitologiji, ova dolazi iz pera istinskog pisca i pesnika, Milenka Bodirogića, prožeta je i znanjem i poetičnošću i lepotom, te gorkoslatkom setom i ugođajem kakav nećete pronaći nigde drugde. Svi vi koji ste već uživali u Bodirogićevom izvanrednom romanu PO ŠUMAMA I GORAMA (najuži izbor za NIN-ovu nagradu) pronaći ćete i ovde taj osobeni spoj melanholije, gorčine, mraka i lepote.

Iako je prikladna i za mlađu čitalačku publiku, ovo nije samo dečja knjiga, već „knjiga za decu i osetljive“, tj. može se čitati u više ravni, i zapravo tek će odrasli i zreli čitaoci sagledati svu njenu slojevitost i značenja. To vam kažem ja, dr Ghoul, a evo još par tuđih napomena o Prognanima:

Lesnik

„...da su napisane i naslikane u nekoj Americi ili drugdje na Zapadu imale bi kultni status. Ovako je umjetnost preblizu da bi bila vidljiva.“

Miljenko Jergović

(Ovde Jergović misli na sve knjige iz naše Mitologije)

 

„Uzbudljiva, maštovita, pametna, neočekivana, strašna, smešna, prelepa, bogata, prebogata knjiga...“

Žiri Politikinog Zabavnika (Vladica Milosavljević, Miloš Radović, Timoti Bajford)

 

„Ova knjiga vas vodi u svet čudesnih bića kojih su se plašile bake i čini sve da ih deca zavole.“

Žiri Beogradskog Sajma knjiga (Dragan Velikić, Zoran Paunović)

Usud

 

Orfelinova horor uzdanica, ilustrator Ivica Stevanović, zasukao je rukave i treće izdanje obogatio sa novih sedam ilustracija. Dve od njih vidite gore uz tekst.

PROGNANA BIĆA imaju 176 strana, velikog A4 formata, tvrd i šiven povez, u punom koloru.

Puna cena Prognanih, sa PDVom, u knjižarama biće oko 2.970 dinara, a u pretplati je, samo kod Orfelina, krajnje razumnih, za ovako luksuznu knjigu: 2.100 din.

 

Naručite sebi jednu ili obe knjige, već kako želite ili možete.

 

Adekvatnu sumu, zavisno od toga na šta se pretplaćujete, uplatite na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), a svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona), kao i naslov ili naslove knjiga na koju/koje ste se pretplatili šaljite na: orfelinns@gmail.com.

           

            Vernon Li ću imati i ja u nekom broju, za one kojima je slađe da je po istoj ceni dobiju iz moje ruke…

            Obe knjige iz štampe izlaze do kraja marta.

            Pretplata traje od 22. februara do 25. marta.

            Pretplatnicima se knjige šalju do kraja marta.

            U knjižarama će ove knjige biti dostupne tek negde tokom aprila.