среда, 30. јун 2021.

PROKLETIJE su izašle: PROMOCIJE i druge vesti

  

            Ovca mi se jagnji, treće dete mi se rodi, hoću reći treći roman – pa zato kratko i bez mnogo tupljavine, samo suština! Treba pakovati i slati grdne knjige… i još neke druge stvari pisati i čitati…

 

            1) PROKLETIJE su izašle iz štampe, baš na Vidovdan!


            Lep je osećaj. Tim pre što ga nemam onako često kako bi možda trebalo.

Moj najambiciozniji, najsloženiji, najduži, najluđi, najfilozofskiji, najakcioniji, najkontroverzniji (?) roman…

 

2) Počeo sam da šaljem primerke pretplatnicima, onim redom kojim su se javljali. Mada apsolutno razumem vaše nestrpljenje (na vašem mestu i ja bih izgarao!) – molim za još malo strpljenja. Imam bar 200 pošiljki da pošaljem, i to je fizički neizvodljivo zapakovati, adresirati i odneti u poštu u jednom ili dva – pa čak ni tri dana!

na slici: pretplatnik PROKLETIJA

Plus što moram svakome da pišem mejl i proverim da li je kod kuće ovih dana – jer vreme je godišnjih odmora.

ZATO VAS MOLIM DA MI JAVITE I BEZ MOG PITANJA AKO U NAREDNIM DANIMA I NEDELJAMA NISTE KOD KUĆE – da se ne bi knjige vraćale i bacale me u nervoze i gubitke.

piše mi jedan pretplatnik...

 

3) U međuvremenu, od raspisivanja pretplate, zakazan je novi Festival fantastične književnosti "Art-Anima" i u okviru njega premijerno predstavljanje PROKLETIJA.

prvi primerak potpisao sam svom štamparu

Dakle, Festival u nedelju 4. jula u 18 časova otvara premijerna promocija romana "Prokletije" u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd). O romanu, čija je radnja smeštena na prostoru Prokletija u ratnim devedesetim, pored autora, govoriće spisateljica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević.

Svi pretplatnici iz Beograda i okoline – ne samo što su dobrodošli na ovo dešavanje, nego će tom prilikom MOĆI DA PREUZMU SVOJE PRIMERKE naživo, iz mojih ruku, umesto iz ruku nervoznih poštara.



Svi oni koji nisu pretplatnici, ali žele da na licu mesta kupe primerke ovog romana – MOĆI ĆE TO DA UČINE, po istoj ceni kao i u pretplati, odnosno 900 din.

Ipak, imajte na umu da ću uz sebe imati samo 180 primeraka PROKLETIJA, i za pretplatnike i za kupce, pa zato molim budite ažurni, tačni. Ko prvi dođe, prvi će dobiti.

s jednim od PRIJATELJA KNJIGE

Kako gužvom ne bismo remetili festival i program koji se dešava nakon ove moje promocije, predlažem vam sledeće: SVI KOJI ŽELE PROKLETIJE, BILO DA KUPE, BILO DA VEĆ PLAĆENE POKUPE, MOGU DOĆI U NEDELJU 4. JULA U ’POLET’ (Cetinjska 15) VEĆ U 17H (dakle, sat vremena PRE početka promocije). Ja ću biti tamo sa paketima knjiga. Čekam vas!

Imaću uz sebe i desetak primeraka romana NAŽIVO, na koji se PROKLETIJE nadovezuju, ako ga neko još nije nabavio. Cena je 800 din.

 

4) Svi Beograđani koji ne mogu tada da dođu lično, ili da pošalju nekog svog – dobiće svoje primerke poštom.


 

5) Za sada su zakazane i sledeće promocije:

-NEGOTIN, 15 JUL.

-LJUTOMER, SLOVENIJA, 20-24. JUL.

Molim one koji dolaze na Grossmann festival da mi pišu na mejl i rezervišu primerak jer neću moći mnogo da ih nosim (knjiga je poprilična i teška, tvrd povez, skoro 400 strana…). Mejl je dogstar666 at yahoo dot com.

Biće i drugih promocija, verovatno, ali kad prođu najgore letnje žege, verovatno od septembra. Eventualno možda uradim jednu u Nišu tokom jula, ako stignem i ako zakažem, ali na dalja putovanja, sem pomenutih, ne verujem da ću ići… Mada, ako dobijem ponudu koja se ne odbija…

 

6) Detaljnije o promociji u Beogradu:

 

U okviru Festivala fantastične književnosti Art-Anima, u nedelju 04. jula 2021, s početkom u 18 časova, biće održana promocija novog romana Dejana Ognjanovića "Prokletije".

Učestvuju: Ana Marija Grbić, Igor Stanojević i autor.

"Prokletije" su roman strave smešten u jezgro crnila 1990-ih na području bivše Jugoslavije: od Hrvatske preko Bosne do Kosova vrebaju mračne senke nevidljivih upravljača i monstruoznih aktera, sa dalekosežnim planovima i namerama… Crno Bratstvo. Arnautski psoglavi. Magna Mater. Sve vodi u srce planinskog venca Prokletije, tamo gde se prožimaju Ljudsko, Podljudsko i Nadljudsko…

 

7) Detaljnije o VII Festivalu fantastične književnosti "Art-Anima"


U nedelju i ponedeljak 04. i 05. jula 2021. godine u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd) biće održan VII Festival fantastične književnosti "Art-Anima".

Reč je o manifestaciji koja prepoznaje i promoviše fantastiku ne samo kao umetničko sredstvo i tekstualnu strategiju modernog književnog stvaralaštva, već i kao svojevrsnu mapu stvarnosti koja nas okružuje i onih u kojima bismo mogli da se nađemo.

Učešće na festivalu uzeće 20 govornika, među kojima su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, književni kritičari, kao i poznati kulturni i naučni radnici.

Festival u nedelju u 18 časova otvara premijerna promocija romana "Prokletije" najznačajnijeg domaćeg proučavaoca horora u književnosti i na filmu, Dejana Ognjanović. O romanu, čija je radnja smeštena na prostoru Prokletija u ratnim devedesetim, pored autora, govoriće spisateljica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević.

Od 19.30 iste večeri biće održana promocija trećeg romana Mladena Jakovljevića, "Kad se vratim", objavljenog u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Roman tematizuje teret prošlosti, preobraženje stvarnosti, razgradnju identiteta i granična područja između života i smrti. O knjizi će govoriti Mladen Jakovljević i teoretičarka i književna kritičarka Vladislava Gordić Petković.

Kraj prve večeri festivala pripašće promociji novog broja časopisa Književna fantastika, koji donosi pregršt tekstova kako prozaističkog, tako i teorijsko-esejističkog i kritičkog tipa o tekućoj produkciji fantastične književnosti u domaćim i svetskim okvirima.

Drugi dan festivala otvoriće predstavljanje mlade izdavačke kuće "Bedem" čiji izdavački program u bitnoj meri čine dela folklorne fantastike etnologa Mladena Milosavljevića.

Nakon tribine "Nauka i fantastika u delima Ursule K. LeGvin i Artura Klarka", koja je na programu u 19.15h, od 20.30 sledi poslastica za sve ljubitelje domaće fantastike – predstavljanje duologije "Firentinski dublet" dvojice velikih srpskih majstora fantastike Gorana Skrobonje i Ivana Nešića. Ovo obimno delo pisano "u četiri ruke" mešavina je horora i trilera sa primesama tajne istorije, vampirima, Džekom Trbosekom, viktorijanskim Londonom i – Milovanom Glišićem.

Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i beogradska izdavačka kuća "Kontrast". Ulaz je slobodan.

Satnica i dodatne informacije o Festivalu nalaze se na adresi:

http://art-anima.com/festival/


8) Uputstvo za upotrebu PROKLETIJA:

            - Ko ima NAŽIVO, neka ga se podseti (reprizira) pre čitanja.

            - Čitati PROKLETIJE s punom pažnjom i koncentracijom; ne nabrzinu, u prevozu, zbrzano… NE „ajd samo da vidim prvih pet strana, pa ću nastaviti sutra…“

            - Najbolje je suzdržati se od prelistavanja i virenja u kasnije delove knjige: možete sebi pokvariti neko iznenađenje ili twist.

            - Ako rešite da komentarišete roman ovde na blogu, ili na Gudridsu, ili gde god – molim nemojte pominjati SPOJLERE. A za sada u to spada i prva scena romana.  

evo kako je to izgledalo na dan borca


USKORO IZLAZI 3. IZDANJE!