понедељак, 19. април 2010.

PROKLETINJA u Domu kulture Studentski grad

Već sam na ovom blogu najavio prvo iz serije predavanja pod zajedničkim naslovom SKRIVENO U LIŠĆU čija je tema METAFIZIKA I ESTETIKA U UMETNOSTI HORORA.
U prvoj večeri na tu temu učestvovao je Sava Trifković. Zahvaljujući autoru i inicijatoru ove serije razgovora, Milanu Milosavljeviću, imam zadovoljstvo da vam ponudim i link sa koga možete skinuti audio snimak te večeri.
Evo ovde:
http://rapidshare.com/files/368832680/Metafizika_i_estetika_u_umetnosti_horora__Sava_Trifkovic.rar


Drugo veče sačinjavao je razgovor čiji je gost bio Miroslav Bata Petrović. Audio snimak ovog drugog predavanja poslao mi je Radiša Cvetković sa sajta Filmske radosti, na čemu mu se zahvaljujem.
Skinite ga odavde:
http://rapidshare.com/files/368820166/Metafizika_i_estetika_horora__Miroslav_Bata_Petrovic.rar



21.04. ću i ja učestvovati u ovom programu: tačnije, te srede ću sa Milanom govoriti o metafizici, hororu, Embrouzu Birsu i filmu PROKLETINJA Branka Pleše (uz projekciju filma).
Evo sada i detaljnije najave ovog dešavanja:

Sreda 21.4. u 20:00, Mala sala
SKRIVENO U LIŠĆU
Metafizika i estetika u umetnosti horora

PROKLETINJA (1975)
r: Branko Pleša, 58'
Razgovor s Dejanom Ognjanovićem



Horor kao filmski žanr nikada nije pustio dublje korene u domaćoj kinematografiji. Sporadični izleti autora u predele nestvarnog i onostranog su i ostali upravo to - izuzeci u ogromnom prostranstvu jugoslovensko-srpskog filmskog (soc)realizma. Kao nesvakidašnji izuzetak ističe se serijal Priče tajanstva i mašte, rađen u produkciji Radio Televizije Beograd sedamdesetih godina prošlog veka, u kojem su nastali filmovi (Đorđa Kadijevića i Branka Pleše) i oni do danas predstavljaju vrhunce žanra u našoj kinematografiji. Ipak, posmatrajući horor kao filmski žanr danas, može se doći do zaključka da bi većina filmova iz već spomenutog tv serijala, danas, verovatno bili klasifikovani kao visoko umetničke drame-misterije. Ali, upravo u takvim ostvarenjima su prikazani najneobičniji oblici strave i užasa …

Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179 11070 Novi Beograd
www.dksg.rs