среда, 25. мај 2022.

9. MEĐUNARODNI FESTIVAL STRIPA NIFEST 2022

 

Evo najave jednog pažnje vrednog dešavanja u Nišu, pa koga zanima strip nek obrati pažnju na ovo dole i nek svrati, sam ili s decom, if any. Dolazi Bane Kerac, dolazi glodur Veselog Četvrtka, dolazi čak i neki Italijan, Marčelo, ali ne reper nego stripadžija… Evo, sve piše dole…

 

Međunarodni festival stripa Nifest, stripska manifestacija koju je Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić” prvi put organizovalo u aprilu 2014. godine pod pokroviteljstvom Gradske opštine Pantelej i njenog tadašnjeg predsednika Srđana Savića, nastao je sa ciljem da „devetu umetnost” približi mladim generacijama i da im pruži priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme i veoma uticajnog medija masovne komunikacije. I ne samo da su nastankom ovog festivala ključni ciljevi „Branka Plavšića” direktno pretočeni u delo, nego je svojom razgranatom koncepcijom Nifest obuhvatio sve važnije segmente stripske kulture − od edukacije mladih putem stripskih radionica, preko berze stripskih izdanja (gde su zastupljeni najznačajniji izdavači i najnovija izdanja u oblasti stripa) i organizovanja stručnih predavanja i tribina, okruglih stolova, prezentacija i samostalnih i grupnih izložbi, pa sve do predstavljanja stripofilima najznačajnijih domaćih i inostranih autora iz sveta stripske umetnosti.

Tribinski programi na Nifestu podrazumevaju učešće istaknutih stripskih kritičara, teoretičara i istoričara koji na otvorenim tribinama i okruglim stolovima često prezentuju nedovoljno poznate detalje iz istorije i teorije domaćeg i stranog stripa, kritički promišljaju fenomen „devete umetnosti” i sagledavaju ga iz različitih perspektiva, ali i polemišu o tokovima razvoja popularne kulture i odnosima stripa i drugih vrsta umetnosti. Tokom Nifesta se, takođe, svakodnevno prezentuju i najnovija stripska izdanja i ostvaruje značajna interakcija sa brojnim festivalskim posetiocima. Ove godine je u fokusu Nifesta jedan od najvećih klasičnih majstora srpskog i evropskog stripa Đorđe Lobačev. Povodom dvadeset godina od smrti ovog stripskog velikana osvrnućemo se još jedanput na njegovo umetničko stvaralaštvo i značaj za istoriju stripa na Starom kontinentu, a sve ćemo to upotpuniti novim, potpunijim pogledom na monumentalni „Makondov” izdavački projekat Sabranih dela Đorđa Lobačeva. Obeležićemo i 30 godina postojanja Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev” iz Beograda, tog najvećeg rasadnika autentičnih stripskih talenata u ovom delu Evrope, a podsetićemo se i velikog stvaraoca i još većeg izučavaoca stripa Zdravka Zupana i skrenuti pažnju na ključne iskorake ka novoj fazi srpske stripologije – osnivanju muzeja i centra za umetnost stripa koji će nositi upravo Zdravkovo ime. Tu su i druge festivalske žarišne tačke: nezaobilazni Zagor Te-Nej, s Banetom Kercem i Marčelom Manđantinijem kao više nego adekvatnim gostima, edukativno-istorijska srpska stripska saga o Nemanjićima iz pera Dragana Tomovića i Gorana Milutinovića, naknadni osvrti na Linije fronta i Tehnotajz u izdanju „Sistem komiksa” itd. itd.

Posebnu draž ovogodišnjem Nifestu daće i stripske radionice s mladima, od kojih će jedna biti organizovana u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac” kao susret italijanskog majstora Marčela Manđantinija s literarno i likovno darovitim učenicima te škole, dok će drugu, ovaj put u Niškom kulturnom centru, voditi stripski autor Vladimir Vesović, dugogodišnji vrhunski pedagog i osnivač i upravnik sada već legendarne beogradske Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev”.

Tokom prethodnih izdanja Nifesta u Nišu je upriličeno više od dvadeset samostalnih i kolektivnih izložbi stripa – od istraživačkih, tragalačkih i autorskih do retrospektivnih godišnjih izložbi Udruženja stripskih umetnika Srbije – čime su niškoj stripskoj publici predstavljena mnoga značajna dostignuća na polju domaćeg stripskog stvaralaštva. Toliki broj kvalitetnih stripskih izložbi pre Nifesta, sticajem raznovrsnih okolnosti, Niš nije imao nekoliko decenija unazad. I 9. izdanje niškog međunarodnog stripskog festivala obeležiće nekolike kvalitetne izložbene postavke – najpre izložba o neraskidivim istorijsko-kulturološkim vezama francusko-belgijskog i srpskog stripa pod nazivom Svet u oblacima, autorska postavka stripskog autora i ilustratora Sabahudina Muranovića Murana Tragom starih majstora: moć preobražaja i intrigantan izložbeni projekat Zagor iz mog sokaka autora Svetozara Anđela.

Među gostima 9. Nifesta  su ugledni stripski autori i poslenici kao što su Marčelo Manđantini, Branislav Kerac, Vladimir Vesović, Sabahudin Muranović Muran, Zoran Stefanović, Darko Grkinić, Svetozar Anđel, Dušan Mladenović, Dragan Tomović, Goran Milutinović, Igor Krstić i drugi. Festivalski centar će biti smešten u Niškom kulturnom centru na Paliluli, gde će biti upriličene dve od tri izložbe (za treću, Muranovu, rezervisana je Galerija NKC-a preko puta Gradske bolnice), stripska berza i najveći broj drugih festivalskih aktivnosti, dok će se u Klubu „Labirint” u samom centru grada odigrati završnica druge festivalske večeri, posvećena darkvudskom Duhu sa Sekirom i začinjena Nifestovom humanitarnom rok žurkom. Ovu stripsku manifestaciju zajednički organizuju Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić” i Niški kulturni centar uz podršku Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Ideja za stripski festival rodila se kao logičan rezultat potrebe da strip, koji je u Nišu dotad bio neadekvatno tretiran i redovno skrajnut na margine kulturnih dešavanja, napokon dobije tretman kakav zaslužuje. Niš, naime, ima velike kulturne manifestacije u sferi likovnih umetnosti (slikarstva, grafike i arhitekgure), ozbiljne, duhovne i popularne muzike (festivali i praznični koncerti), igre (folklorni festivali, balovi), književnosti (kolonije, rezidencije, sajmovi, recitatorske smotre) i igranog i animiranog filma (festivali i kolonije), ali dugo nije imao manifestaciju posvećenu „devetoj umetnosti”. Sada je tu Međunarodni festival stripa Nifest, dešavanje koje nesumnjivo ima potencijala da jednoga dana i samo postane javna gradska manifestacija.


      PROGRAM 9. MEĐUNARODNOG FESTIVALA STRIPA         

                                                     NIFEST 2022


 

 

ČETVRTAK, 26. 5. 2022.

 

12.00 – 20.00   BERZA STRIPA

(mesto dešavanja: Niški kultzurni centar)

 

18.00   Otvaranje izložbi SVET U OBLACIMA i ZAGOR IZ MOG SOKAKA

učestvuju:  Svetozar Anđel, autor projekta ZAGOR IZ MOG SOKAKA

                                Zoran Nikolić, umetnički direktor Nifesta

                                Srđan Savić, direktor Nifesta i stripski kritičar

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

19.00   SVEČANO OTVARANjE NIFESTA

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

19.30   Stripovanje 01

PUT OD IDEJE DO KALDRME U ZAGOROVOM SOKAKU

učestvuju:  Svetozar Anđel, autor projekta ZAGOR IZ MOG SOKAKA

                                Zoran Nikolić, umetnički direktor Nifesta

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

 

 

PETAK, 27. 5. 2022.

 

8.00   SREDNjOŠKOLSKA STRIPSKA RADIONICA S MARČELOM   

          MANĐANTINIJEM

          učestvuje: Marčelo Manđantini

          (mesto dešavanja: Prva niška gimnazija „Stevan Sremac”)  

 

12.00 – 20.00   BERZA STRIPA

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

14.00   Otvaranje izložbe TRAGOM STARIH MAJSTORA: MOĆ PREOBRAŽAJA

učestvuje: Sabahudin Muranović Muran

            (mesto dešavanja: Galerija NKC-a)

 

15.30   Stripovanje 02

            NOVA FAZA SRPSKE STRIPOLOGIJE:

            MUZEJ I CENTAR ZA UMETNOST STRIPA „ZDRAVKO ZUPAN”

            učestvuju: Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa

                               Srđan Savić, direktor Nifesta i stripski kritičar

             (mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

16:30   Stripovanje 03

LOBAČEV − UTEMELjIVAČ MODERNOG EVROPSKOG STRIPA

(Povodom 20 godina od smrti Čika Đorđa Lobačeva /1909−2002/ i

dovršavanja kapitalnog izdavačkog projekta Sabrana dela Đorđa Lobačeva

u izdanju „Makonda” /u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije i

pod okriljem Ministarstva kulture i informisanja Srbije/)

učestvuju:  Vladimir Vesović, upravnik Škole „Đorđe Lobačev”

        Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa,

        urednik Sabranih dela Đorđa Lobačeva

                    Srđan Savić, direktor Nifesta i stripski kritičar

             (mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

                                               

17.30   Stripovanje 04

EDICIJA SRPSKOG ISTORIJSKOG I EDUKATIVNOG STRIPA SJAJ I SENKA NEMANjIĆA

učestvuju: Dragan Tomović, stripski scenarista

                               Goran Milutinović, stripski crtač

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

19.00   Stripovanje 05

ZAGOR U VIHORU KORONE: RAZGOVOR S MARČELOM MANĐANTINIJEM

učestvuju: Marčelo Manđantini, stripski aautor

       Zoran Nikolić, umetnički direktor Nifesta

            (mesto dešavanja: Klub „Labirint”)

 

20.00   Stripovanje 06

            TAJNA TAJANSTVENOG PUEBLA: ZAGOR U VERZIJI BANETA KERCA

            učestvuju: Branislav Kerac, stripski autor

                               Dušan Mladenović, urednik u „Veselom četvrtku”

                               Zoran Nikolić, umetnički direktor Nifesta 

             (mesto dešavanja: Klub „Labirint”)

 

21.00   NIFESTOVA HUMANITARNA ROK ŽURKA

            učestvuju:  Mokri džez (Mokri Jazz)

                                Gospodin Pinokio

        Revolušen bend (Revolution Band)

                                Kramer (Kramer)

             (mesto dešavanja: Klub „Labirint”)

 

 

SUBOTA, 28. 5. 2022.

 

12.00 – 20.00   BERZA STRIPA

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

15.00   STRIPSKA RADIONICA S VLADIMIROM VESOVIĆEM

učestvuje: Vladimir Vesović, stripski autor i pedagog,

                                                       upravnik Škole „Đorđe Lobačev”

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

16.00   Stripovanje 07

ŠKOLA STRIPA I ILUSTRACIJE „ĐORĐE LOBAČEV”:

PRVIH 30 GODINA

učestvuje: Vladimir Vesović, stripski autor i pedagog,

                                                       upravnik Škole „Đorđe Lobačev”

                   Zoran Stefanović, stripski teoritačar i kritičar

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

17.00   Stripovanje 08

LINIJE FRONTA: 10 GODINA POSLE

učestvuje: Igor Marković, urednik u „Sistem komiksu”

(mesto dešavanja: Niški kulturni centar)

 

18.00   Stripovanje 09

            TEHNOTAJZ: TUNELI, LAGUMI I TVRĐAVE

             učestvuju:  Darko Grkinić, stripski autor

                                 Igor Marković, urednik u „Sistem komiksu” 

                                 Zoran Nikolić, umetnički direktor Nifesta

 (mesto dešavanja: Niški kulturni centar)