четвртак, 31. мај 2018.

Festival fantastične književnosti Art-Anima 2018




            Neumorni i neuništivi Draža Igrošanac izgurao je, tj. tek što nije, već i jubilarni peti po redu Festival fantastične književnosti Art-Anima!
I ove godine to čini zajedno sa ljudima iz Kontrast izdavaštva, udruženja SKAZ i časopisa Armaturgija.
Festival traje tri dana. Počinje 01. juna u Svečanoj sali Opštine Vračar (Njegoševa 77), a nastavlja se 02. i 03. juna u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).
Preko 30 sjajnih pojedinaca, koji dolaze iz sveta filmske umetnosti, književnosti i nauke govoriće o fantastičnoj književnosti i njenom značaju, sagledavajući literarna dela klasičnih, savremenih, stranih i domaćih pisaca.

I ove godine dr Ognjanović će učestvovati na ovom – zaista najboljem domaćem zbitiju ove vrste. Mislim, svaka čast onim maskaradama i vašarima Tolkinoljubaca, na paradama elfova i čarobnjaka i princeza sa šiljatim ušima, itsl. ali Dražin festival je, za sada, jedina zaista ozbiljna domaća manifestacija za popularisanje onog najkvalitetnijeg u svim (pod)žanrovima fantastike, od epske preko horora do SF-a.
Ove godine ja ću – i to u nedelju 3. juna u 19h, u Poletu – publici predstaviti pisca Vilijama Houpa Hodžsona i moj izbor najboljih njegovih priča GLAS U NOĆI koji baš ovih dana izdaje Orfelin. Ova knjiga će, ako se bogovi štamparstva slože, imati svoju 3-D premijeru upravo na ovom festivalu, gde će najnestrpljiviji moći da je kupe po pretplatnoj ceni (900 din).
Moja poduža govorancija o Hodžsonu i sadržaju ove knjige nalazi se OVDE, a za potrebe festivala evo moje kratke najave suštine:




Pre tačno sto godina junački je u I svetskom ratu poginuo veliki, a do sada na srpskom neobjavljivani klasični pisac strave, Vilijam Houp Hodžson. Izbor njegovih najboljih priča pod naslovom GLAS U NOĆI objavio je Orfelin kao deseti naslov u ediciji „Poetika strave“. Ovo je odlična prilika da se ljubiteljima mračne fantastike predstavi nepravedno skrajnuti autor kojem se Lavkraft divio i o kojem je pisao: „Hodžson je, uz Blekvuda, možda jedini pisac koji se veoma ozbiljno bavi nestvarnošću.“ Hodžson je najslavniji po svojim pričama smeštenim na okean, gde u nepreglednim morskim prostranstvima ljudi dolaze u dodir sa raznoraznim čudima i čudovištima, kao i po serijalu o okultnom detektivu, Karnakiju koji istražuje slučajeve ukletih kuća i paklenih pohodilaca. Dođite da od urednika ove edicije saznate nešto o ovom zanimljivom čoveku i da premijerno nabavite ovu nezaobilaznu knjigu.

Ulaz na sva dešavanja je slobodan, a šta je sve Draža sa svojim timom pripremio, pogledajte dole. Svako dešavanje je linkovano ka detaljnijoj najavi na sajtu. Klikćite, čitajte, DOĐITE!


Petak, 01. jun 2018.
– Opština Vračar

prof. dr Milan Ćirković

Nađa Bobičić, Artea Panajotović, Jelena Jokanović

Slobodan Bubnjević, dr Nataša Tučev, moderator: Marija Milosavljević

Dimitrije Vojnov, Zoran Nešković, Zoran Janković, moderator: Đorđe Bajić


Subota, 02. jun 2018.
– Polet

mr Dragić Rabrenović, Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović, Šeki Musić

prof. dr Milan Ćirković, dr Mladen Jakovljević, Danilo Lučić

18.00    Predstavljanje časopisa Književna fantastika 5
dr Mladen Jakovljević, Dragoljub Igrošanac

prof. dr Sava Damjanov, Miloš Jocić

Dejan Atanacković, Aleksandra Aksentijević


Nedelja, 03. jun 2018.
– Polet

Dušan Kocoljevac, Darjan Kubik, moderatorka: Tatjana Ristić

ma Igor Vujčić, Mihajlo Vitezović, moderatorka: Anđelka Đukić

Tamara Krstić, Aleksandar Šurbatović, moderatorka: Milica Ulemek

dr Dejan Ognjanović



Mladen Milosavljević, Aleksandar Tešić, Ivan Nešić

Napomena: program festivala podložan je promenama