уторак, 21. јул 2009.

LONG WEEKEND (2009)

**(*)

2+

originalni film bio je sveža, iako pomalo bezvezna ekološka metafora o prirodi kojoj dokurče turisti koji bacaju đubre, truju vodu i kradu joj jaja iz gnezda, pa krene da im se sveti putem svojih 'nedužnih' stvorenja. dakle, jedan pomalo bizaran spoj ekoloških briga dominantnih u filmovima iz 1970-ih (često sa apokaliptičnim overtonovima) i implicitnog skoro hipijevskog gaia tupljenja o mami prirodi koja će, ako se ne opametimo, uzeti stvari u svoje ruke i isprašiti nas po turu. to je sve bilo upakovano u simpatičnu low budget exploataciju koja je, tada kada se pojavila, krajem 70ih, delovala sveže i zabavno.

a sada dobijamo rimejk. što, po sebi, ne bi bilo loše – samo da je u pitanju reimagining, updating, rethinking ili bilo šta tome slično.

ali ne, ovo je samo još jedno protrčavanje kroz taj isti scenario (bukvalno: potpisan je samo scenarista originalnog filma, australijski dardano sačeti – everet de roš - i niko više). iako tema, na žalost, jeste i dalje aktuelna, problem u odsustvu apdejtovanja jeste u tome što je sada možda još i aktuelnija, a to se u filmu ne vidi.

pored toga, moderan horor ne može više da računa sa ovom dozom suzdržanosti i opuštenosti kao da se ništa nije dešavalo u prethodnih par decenija, i da nam po ko zna koji put nudi stvari koje su u međuvremenu postale poznate, istim onim lagodnim tempom koji sebi mogu dopustiti pioniri koji po prvi put gaze nekim stazama. jednostavnije rečeno, ovo novo prepričavanje filma je previše dosadno i previše blago.

to dvoje glavnih likova, koji odu na vikend u divljinu, trebalo je da budu prikazani kao još veća stoka, pa i da se karikiraju ako treba, umesto što se prikazuju dosadnim pešačkim step-by-step 'realizmom'. osveta mame prirode trebalo je da bude žešća od jednog pokvarenog pileta, jednog besnog orla i jedne strele. zapravo, ova ludikrozna premisa bila bi najzabavnija da je ovo pretvoreno u FINAL DESTINATION-like nature-on-revenge flick: umesto samo dvoje zaista dosadnih ljudi (eh, evo nama još jednog para koji ima probleme u komunikaciji, tj. deru se jedno na drugo sve vreme), trebalo je da film govori o bar 4-5 para kretena koji odlaze na piknik u divljinu, gde bacaju konzerve i flaše, gaze kengure, pucaju na tice, pale roštilj, trešte turbo-folk itd. a onda priroda krene na njih u vidu extremnih nature-gone-wild set pisova sa ježevima, zmijama, puzavicama, trnjem, komarcima, meduzama, mravima-mesožderima i ostalim krasotama.

scenario bi i dalje bio bezvezan, ali bi bar film bio daleko zabavniji za gledanje!

ovako kako je, ovo je jedan zaista DUUUUUUUUG VIKEND!

JAMIE BLANKS je kod mene imao nešto malo kredita jer mi je, so god help me, njegov URBAN LEGEND bio simpatičan tada kada se pojavio, pre 10 godina. VALENTINE je smrdeo izdaleka pa ga nisam ni pogledao, ali njegov nedavni STORM WARNING je već bio zabrinjavajuće šupalj i nebitan filmić (vidi rivju ovde na blogu) a sa ovim savršeno izlišnim rimejkom zaista se ukopao.