среда, 2. јануар 2013.

2012: REKAPITULACIJA


 
             A sad: usta moja, hvalite me! Sledi sažeti pregled mojih aktivnosti u prošloj godini relevantnih za čitaoce ovog bloga.
Gde sam bio – šta sam radio u 2012-oj?  
            Ukratko: odbranio doktorat o poetici horora, napisao svoj najbolji roman (do sada), napisao i objavio dve nove horor priče, objavio nekoliko ozbiljnih radova i nekoliko popularno-ozbiljnih tekstova u zemlji i inostranstvu.
            Malo detaljnije i konkretnije (ali ne tako detaljno kao na linkovima koje možete kliknuti i podsetiti se):


U sredu 22.02.2012. na Filološkom fakultetu u Beogradu stekao sam zvanje doktora književnih nauka, odbranivši tezu "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" kod mentora prof. dr Zorana Paunovića.
            Ovaj pionirski poduhvat u Srbiji, ali i na širem ex-Yu prostoru, pobudio je određenu pažnju medija, o čemu svedoče donji linkovi.

            Zatim, isto toliko važno, ako ne i više – završen je ZAVODNIK: moj novi roman. 
            Rukopis uskoro kreće u potragu za izdavačem – stay tuned.

            SPEAKING OF MONSTERS
Moj rad pod naslovom "Why Is the Tension So High? The Monstrous Feminine in (Post)Modern Slasher Films" dospeo je u antologiju na temu ideje monstruoznog u horor književnosti i na filmu, pod naslovom SPEAKING OF MONSTERS: A Teratological Anthology
 Priređivači su Caroline Joan S. Picart i John Edgar Browning, izdavač je jedan od najprestižnijih u oblasti stručne literature, Palgrave Macmillan, a izbor autora je doslovni "ko je ko" u oblasti teorije horora. Zastupljeni su pisci i priređivači nekih od najuticajnijih studija o hororu objavljenih poslednjih decenija, kao što su Stephen Prince, Noël Carroll, Ken Gelder, Mark Jancovich, Ian Conrich, Judith Halberstam i Harry Benshoff a predgovor je napisao David J. Skal, autor značajne studije The Monster Show: A Cultural History of Horror kao i niza drugih dela.
           Nešto kraću verziju ovog mog eseja, na srpskom, možete naći ovde na blogu.

Izdavačka kuća Everest Media objavila je drugo, dopunjeno izdanje najboljih priča H. F. Lavkrafta – NEKRONOMIKON. I njega je, kao i I izdanje, priredio i sredio truly yours, dr Ghoul!  
Prvo izdanje iz 2008. godine (2.000 primeraka) već neko vreme je rasprodato, a u dopunjenom ćete naći sve ono što je bilo u I verziji, PLUS više ilustracija, više kolor strana, četiri nove priče i jedan Lavkraftov esej o horor prozi.

            ASPEKTI VREMENA U KNJIŽEVNOSTI 

Među radovima uvrštenim u ovaj zbornik nalazi se i moj, pod naslovom "Pogubno dejstvo vremena u "Masci Crvene Smrti" E. A. Poa i u Vidovitosti Stivena Kinga". Ovo izdanje našeg prestižnog Instituta za Književnost i Umetnost uredila je dr Lidija Delić, a sadrži 28 eseja nekih od naših najistaknutijih proučavalaca književnosti. Pošto je tema vremena zahvalna na istraživanje raznih oblika fantastike, naučne fantastike i horora, u knjizi se može naći nekoliko eseja o temama, motivima i imenima koja bi mogla zanimati pratioce ovog bloga (vremeplov, nadrealizam, utopija, Lavkraft, Po, King, Kortasar, Peljevin, Zoća Živković...). Autori tih eseja neki su od vodećih autora koji se kod nas ozbiljno bave izučavanjem fantastike, kao što su Bojan Jović, Milan Ćirković, Tijana Tropin, Zorica Đergović Joksimović, Dejan Ajdačić, Marija Šarović.


Novi prevod Stivensonovog klasika horora, delo izdavača, Bojana Bosnića (Makondo) krase tvrdi povez, sa crvenim platnom sa strane, i zlatotiskom na njemu, kao i originalne ilustracije, Ivice Stevanovića. 
Na kraju knjige nalazi se moj detaljan pogovor pod naslovom "Stranac u sopstvenoj kući" o značaju i vrednosti ove novele, o kulturnoj klimi (viktorijansko doba), poetici autora (R. L. Stivenson), o njegovom osvrtu na svoje delo i o recepciji koju je ono doživelo kod savremenika i kod mnogo kasnijih generacija. Naravno, dr Ognjanović DŽEKILA smešta u kontekst razvoja poetike horora, i ukazuje na njegove prethodnike i potomke.

            U brojevima 103 i 104 časopisa za književnost, umetnost i kulturu SVESKE iz Pančeva, u dva dela, objavljen je moj rad pod naslovom "Otrantski zamak Horasa Volpola i poetika ranog gotika".


U četvrtom broju godišnjaka za srpsku i komparativnu književnost PHILOLOGIA MEDIANA kojeg izdaje Filozofski fakultet u Nišu, možete naći moj rad pod naslovom "Otrantski zamak i retorika horora". To je nešto sasvim drugo od rada objavljenog u SVESKAMA – tačnije, produžetak te teme, ali sa naglaskom na retoričkim sredstvima karakterističnim za horor žanr koje je taj roman inicirao i njima začeo poetiku horora u književnosti.
Ovaj rad sada je u celosti dostupan onlajn, i možete ga skinuti i čitati OVDE.


Centar za naučna istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti i Niški kulturni centar objavili su krajem 2011. godine peti tom Enciklopedije Niša, posvećen kulturi, na kome je godinama radilo više od 60 saradnika. U ovoj knjizi predstavljen je i moj dosadašnji kulturni rad.

            GRADAC: NEOBIČNA TELA
 Izašao je časopis GRADAC broj 182. Tema broja je body horror, body fantasy, body politics... Nakazna, deformisana, invalidna tela u književnosti, istoriji, filozofiji... ultimativni autsajderi... ne-normalni... "monstruozni"... Priređivač je Ivan Velisavljević
Ja sam u ovom izdanju zastupljen sa dva prevoda sa engleskog: "Kulturno delo američkog frik šoua 1835-1940" (Rozmeri Garland Tomson. Izvor: Rosemarie Garland Thomson, Extraordinary Bodies: Figuring Physical Disability In American Culture And Literature, Columbia University Press, New York, 1993) i "Feministički kiberpank" (Karen Kadora. Izvor: Karen Cadora, "Feminist Cyberpunk", Science Fiction Studies, Vol. 22, No. 3 (1995), SF-TH Inc).

U 2012-oj sam napisao dve nove priče, koje su se smesta našle u dve odlične antologije, u sasvim solidnom društvu žanrovskih i nežanrovskih kolega.

            TAJANSTVENI PUTNIK
Antologija priča pisaca iz istočne, jugoistočne i južne Srbije, priređivača Z. P. Sigme – a u njoj i moja nova (naravno, horor) priča "Nestali"
Među uvrštenim piscima nalazi se nekoliko poznatih po fantastičnim i horor delima (saradnik ovog bloga, Marijan Cvetanović; fantasy fan Miloš G. Petković; bestseler kafedžija Dejan Stojiljković...). Nevezano za žanr, ima tu dovoljno dokazanih solidnih pisaca (tu je čak i SPS-ov novi kadar, Magični Ćira aka Zoran Ćirić!), plus Slaviša Nikolin Živković, Velibor Petković i drugi.


 Moja priča "Niotkuda" uvrštena je u najnoviju antologiju priređivača i izdavača Gorana Skrobonje koja je izašla za oktobarski Sajam knjiga! Između korica ovog pozamašnog izdanja društvo mi prave Miomir Petrović, Vasa Pavković, Ilija Bakić, Zoran Pešić Sigma, Oto Oltvanji, Ivan Nešić, Boban Knežević i drugi. Moj rivju sadržaja sledi za neki dan...


Moja dubokoumna i minuciozna analizu najbolje nove američke TV serije objavljena je u slovenačkoj filmskoj reviji EKRAN – u njenom aprilskom broju. Naslov je BREAKING BAD: KAD SE DOBRIMA USLADI DA BUDU LOŠI. Tekst je u međuvremenu objavljen i ovde na blogu.
            Takođe, EKRAN je tokom 2012. objavio moj iscrpni intervju sa Žaume Balaguerom, i moj još opsežniji mega-esej na temu novog francuskog horora, podeljen u čak tri dela (oktobarski, decembarski i februarski /2013/ broj)!

            RUE MORGUE
            Kad sam već kod inostranstva, od 2012. sam počeo stalno da sarađujem sa izuzetnim horor magazinom RUE MORGUE. Za njih sam pisao i ranije, sporadično, tokom prethodnih par godina, ali od prošle sam postao stalni saradnik, sa bar jednim tekstom u svakom broju. Evo šta sam prikazivao tokom prošle godine, gledano unazad, po brojevima:

# 129: NIGHTBREED: CABAL CUT
Article on Darklands
Article on Musique Fantastique
Book review of Book of Cthulhu II
CLASSIC CUT - The Other (1972)

#128: PRINCE OF DARKNESS
Book review of Popular Revenants: The German Gothic and Its Internationcal Reception, 1800-2000

#127: 100 Years of Universal
Book review of European Nightmares: Horror Cinema In Europe Since 1945

#126: Antiviral
Book review of The Vampire Film: Undead Cinema
Book review of Stefan Grabinski's On the Hill of Roses

#125: RAY BRADBURY
Book review of Laird Barron's The Light is the Darkness
CLASSIC CUT - The Literature of Terror (1980)

#124: The Entity
Book review of Laird Barron's The Croning

#123: THE LOVED ONES
Book review of Film Violence: History, Ideology, Genre


            I ove godine bio sam gost nekoliko žanrovskih festivala, gde sam aktivno učestvovao u programima (paneli, predavanja, promocije, javni razgovori...)


Panel diskusija / 03.07. / ZOMBIJI
Moderator: Vanja Vascarac (ko-direktor programa Fantastic Zagreb Film Festivala, Hrv)
Učesnici: Dejan Ognjanović Ghoul (kritičar/teoretičar, Srb), Kristijan Milić (reditelj, Hrv), Ana Rajner (antropološkinja, Hrv)


Ni ove godine nisam zaobišao Grossmann festival filma i vina: istina, bio sam pozvan na nešto kraće vreme, 4 od 6 glavnih dana, ali overio sam, krajem jula, većinu programa. 
Upoznao sam velikog reditelja, Balaguera, i još nekoliko manjih ali značajnih imena.
Na gradskom trgu vodio sam razgovor sa Goranom Markovićem...


U subotu 29. septembra održao sam u Zaječaru promociju knjige H. P. Lovecraft – NEKRONOMIKON.

            FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

Specijalni gost bio je legendarni majstor za maske i efekte svih vrsta, Serđo Stivaleti (s kojim sam uradio opširan intervju za RUE MORGUE; srpske medije nije interesovao).
U okviru festivala održao sam predavanje na temu APOKALIPSA U HOROR FILMU u petak 19. oktobra.
          Takođe sam (polu)učestvovao u dešavanju zombija na ulicama velegrada: ZOMBIE WALK Beograd!

            Vilijam Barouz među Srbima

            U okviru manifestacije DAN VILIJAMA BAROUZA u petak, 09. novembra 2012. u Domu omladine Beograda održana je tribina pod naslovom Vilijam Barouz među Srbima. Bila je to 3-Dejan tribina, jer su uz Dejana Ognjanovića na njoj učestvovali još i Dejan Ilić i Dejan D. Marković. Moderator je bio Predrag Azdejković.


U petak 12. oktobra u Tribinskoj sali Doma Omladine u Beogradu govorio sam pred prepunom salom o fenomenu Novog francuskog horora.


U ponedeljak, 22. oktobra održao sam slikovito predavanje na temu "Slike neiskazivog: Lavkraft u stripu". Bilo je to dešavanje u okviru SAJMA KNJIGA, kao deo bogatog programa STRIP SALE, urednika Draška Roganovića.

            Takođe, obišao sam u 2012-oj neke gotske lokacije u Srbiji (Negotin) i Hrvatskoj (o ovim velelepnostima još nisam stigao da izvestim na blogu: biće, uskoro!).
            Najspektakularnija horor ekskurzija desila se pred kraj godine, U vodenici Save Savanovića. Na blogu možete naći ekskluzivne impresije i slike sa lica mesta, iz kolevke srpske vampiristike i hororizma.

            Eto, to je presek mojih horor aktivnosti tokom 2012.
            U idućem nastavku: najave i planovi za 2013-tu, koja bi trebalo da bude barem isto ovako plodna, ako ne i više!