петак, 31. август 2012.

PIRANHA 3DD (2012)


*(*)    
2-

            Ako ste mislili da je nemoguće napraviti film još mrtviji u mozgu nego što je to bila PIRANHA 3D – think again!
Ovaj nastavak je skoro potpuno đubre u svakom zamislivom smislu reči. Apsolutno sve u njemu je ostalo na nivou skice, ama baš ništa nije razrađeno: kao da je neko jedne večeri u kafani nabacao na salveti neke idejice, a već sutra ih, direktno sa salvete, ekranizovao.  
Sve je nekonsekventno, sve je nebitno, likovi, odnosi, motivacije, situacije, nigde nema ni trunka duha ili barem senke pokušaja da se fanovi meraklijski zabave spektaklom i set-pisovima (kao kod Aže). Naravno da niko od ovoga ne očekuje suptilnu kritiku konzumerizma i hedonizma savremenog potrošačkog društva, pa čak ni dobar horor, ali fuck, ovo je loše čak i kao treš.
Paradigmatična je scena o kojoj će svi pričati: piranica se uvuče u ribicu jednoj devici, ali umesto da smesta pomahnita od krvi, pošto joj je svojim prodorom morala pocepati Hi-Mena, i umesto da krene da je proždire iznutra, ova se naprosto smesti u njenim dubinama i ostane tu da čeka (i čeka; i čeka...) sve do sutra uveče! Kao što narod lepo reče: "Velika riba guta malu!" Izgleda da je unutra bilo dovoljno vode da pirana preživi u ribi do sutradan a da se ne uguši, kao i dovoljno mesta da se okrene glavom prema spolja ("Head for the light!") kako bi bila u poziciji da ćapi za glavić nesrećnika koji pokuša ovu ex-devicu propisno razdeviči. E, pa, momče, eto ti kurac – na patosu! 
Ako ovu usiljenu scenu nalazite duhovitom i zabavnom, onda je ovo pravi "film" za vas, ali ne očekujte more of the same unutra: ovo je bio vrhunac inventivnosti u celoj DD PIRANI; sve ostalo je još neuverljivije i besmislenije.
Ako mislite da je nešto urađeno od gomile pornićarki na tom bazenu – think again: spala knjiga na sekund i po full frontala neke ruske fufe. Iako su interneti puni slika daleko boljih golih riba, ipak evo vam ga taj kadar, da ne gubite vreme s ovim "filmom" samo zbog njega.
Ako mislite da je reditelj pametno upotrebio svog tatka, Klua Galagera (legendu iz RETURN OF THE LIVING DEAD – vrhunca horor komedije apsolutno nedostižnog tvorcima ove nebuloze) – think again! Senior strada u prologu, bez ijedne memorabilne replike ili čina, u mračnoj sceni u kojoj mnogi neće ni da ga primete, ko zbog mraka, ko zabljesnut zubima Gerija Bjuzija koji tu takođe prebrzo strada. Pošto od ovih staraca ništa naročito nije napravio, Džon Galager ostaje da otaljava kretenski scenario sa glupim fazonima i jeftinim CGI efektima umesto prave krvi i maski. 
*Inače, Gulager Jr je režirao sva tri dela serijala FEAST; iako su to filmići jedva dovoljni za utucavanje vremena nezahtevnih fanova B i C filmova, prvi FEAST prema ovoj kvazi-PIRANI deluje vickast i nadahnut kao originalni TREMORS!
**A kad sam već kod FEASTA, Galager i ovde prodaje svoj trejdmark fazon sa eksplicitnim ubijanjem klinca kao "sjajnim fazonom" za one koji to vole (u FEASTU, čini mi se u II delu, čudovišta na "komičan" način ubijaju bebu, na veliko uživanje onih kojima se gadio SRPSKI FILM).
Sve što preostaje je gomila autoreferencijalnih sprdanja sa Dejvidom Hasenfeferhofom kao ČUVAREM PLAŽE u kojima DH (as itself) parodira svoj dotadašnji lik i nedelo. Ako ste voleli ČUVARE PLAŽE, onda će vam i PIRANHA 3DD biti predobra. Mada, ako mislite da je tu negde i Pamela Undressen – think again! Čak i ona je bila predobra (preskupa?) za nivo ove žabokrečine...