четвртак, 16. јануар 2014.

LEPTIRICA i drugi Kadijevićevi horori na TV

             Evo nekoliko vesti vezanih za neke od najboljih horora ikada snimljenih na srpskom jeziku. Imam jednu lošu (ekskluzivnu) i tri dobre.

            1) Umrla je Mirjana Nikolić, proslavljena junakinja (vampirica) iz LEPTIRICE.

Umrla je još prošle godine ali to nijedan medij nije zabeležio. Meni je to nedavno saopštio Đorđe Kadijević, koji je tu vest takođe saznao sa velikim zakašnjenjem. Šteta – i sramota. Iako se radi o jednoj od ikoničkih pojava domaćeg filma, zahvaljujući upravo LEPTIRICI, Mirjana Nikolić je otišla tiho, nezapaženo... pravo u legendu.

            2) U petak 17. januara preporučujem da u 13.05h pustite II program RTS-a. Zašto? Evo zašto!
26.10.2013. prikazana je u Beogradu remasterovana verzija LEPTIRICE u Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra pred oko 100 posetilaca. Ovakvim javnim prikazivanjem obeležen je Svetski dan audio/vizuelne baštine.  
Publici u sali predstavljeni su glumci Tomislav Kuruzović i Tanasije Uzunović, a reditelj Đorđe Kadijević govorio je o razlici između filmova "strave i užasa" ili "horor" filma i filmova tajanstva i mašte. Na kraju, reditelj je preporučio gledaocima u sali da film posmatraju sa "pozicije suštinskog, elementarnog paralelizma unutarnjeg, metafizičkog sveta koji nosimo u sebi i  fizičkog, ordinarnog u kojem se krećemo i u kojem telesno egzistiramo."
Snimak ovog javnog razgovora sa Kadijevićem i glumcima iz filma LEPTIRICA biće emitovan u Trezoru u petak 17.01.

3) U narednoj nedelji, odnosno od ponedeljka 20.01. do petka 24.01. svakog dana oko 13h Trezor će prikazati pet ostvarenja Đorđa Kadijevića koja pripadaju žanru fantastike ili su mu donekle bliska, i to: "Leptirica", "Zakletva", "Čudo", "Devičanska svirka" i "Štićenik".
Neke od ovih filmova sigurno znate, ali obratite pažnju na sledeće: kao prvo, ovog puta će biti prikazana LEPTIRICA kakvu još niste videli: doterana, remasterovana slika kakvu sigurno nemate na svojim youtubovima i divxima! Kao drugo, filmovi ČUDO i ZAKLETVA se retko prikazuju na TV, možda su vam do sada promakli, pa je ovo sjajna prilika da taj propust nadoknadite, jer odlični su, naročito ČUDO, koje je Kadijević u razgovoru sa mnom istakao kao njemu najdraži od svih filmova koje je napravio.


            4) Najzad, posle velikog tehničkog peha (smrt hard diska od pre 4 godine) koji mi je pojeo više od pola materijala za knjigu KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU, najzad sam se usudio da ovog velikog reditelja zamolim da to što je izgubljeno nadoknadimo novim razgovorima. On je rado pristao, pa se može očekivati da će i ova prajsles knjiga napokon biti završena u narednim mesecima (ovog puta sa jačim merama predostrožnosti i višestrukim backupom)...