уторак, 9. јун 2015.

POETIKA HORORA u Nišu!

  
Promocija knjige dr Dejana Ognjanovića pod naslovom Poetika horora održaće se u AMERIČKOM KUTKU u Nišu (Obrenovićeva 20, na 3. spratu), u utorak 09.06.2015. u 19h (Ulaz slobodan). Učestvuju: autor, a uz njega i izdavač, Milenko Bodirogić ("Orfelin izdavaštvo", Novi Sad).
            Ovo će biti unikatna prilika da čujete nešto detaljnije o knjizi, njenom nastanku i recepciji, o njenim naslednicima i daljim sličnim projektima s ovim izdavačem. Jedan od njih je i edicija "Poetika strave" koju dr Ognjanović uređuje: prva knjiga iz nje, VRBE Aldžernona Blekvuda, već je objavljena, pa će i ona ovom prilikom biti predstavljena, uz najavu drugih knjiga itd.
            Ovo će, takođe, biti prilika da obe ove knjige – i Poetiku horora i Vrbe – nabavite po najpovoljnijim cenama i uz potpis autora. Biće i nešto malo Zavodnika, kome je moj roman do sada promakao.
            Poetika horora je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka. U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra u okvirima angloameričke književnosti: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima ("Okretaj zavrtnja" Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), "Čudne priče" kosmičke strave ("Boja izvan ovog svemira" H. F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ajkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti). Poetika horora prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra.

Autor knjige je Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista i prevodilac, a tekst je zasnovan na doktorskom radu odbranjenom na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ognjanović je autor dva romana (Naživo, 2003) i Zavodnik (2014), dve studije (Faustovski ekran: đavo na filmu, 2006) i U brdima, horori: srpski film strave (2007) i zbirke eseja Studija strave (2008), i priređivač antologije najboljih priča H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012).

Poetiku horora objavio je "Orfelin izdavaštvo" (Novi Sad, 2014) i knjiga je bila u najužem izboru od tri naslova za nagradu "Nikola Milošević" za najbolju knjigu godine iz oblasti teorije književnosti i filozofije.