субота, 12. јул 2014.

ANIMAL (2014)

 ** 
 2
            Za ovaj dan i ovo doba ovo je neshvatljiv zbir svih klišea koji vam mogu pasti na um povodom "cabin in the woods" podžanra (a naročito nakon što je ovaj pre par godina solidno parodiran u istoimenom filmu). Petoro mladih! Zašto ih je uvek petoro? Ah, da, toliko staje u jedno vozilo. Od toga, jedna crnkinja i jedan gay, da osnovne manjine budu podmirene.  
Dva momka, jedan je mišićavi jock (ali taj prvi strada!) a drugi je dobar dečko (igra ga poodrasli Petar Pan; trebalo bi da nađe novog agenta i da ne traći više svoj talenat u ovakvim bezvezarijama; nedavno je viđen i u jednom podjednako bezveznjačkom hororčiću s Bredom Durifom!).
Tu je i tamo neka neupečatljiva cura bez ikakvih svojstava (jockova devojka). Njih u šumi napadne čudovište, odnosno glavni razlog što sam ovo uopšte uzeo da gledam. O njegovom poreklu ne saznamo BAŠ NIŠTA, ni najmanju naznaku otkud ono tu – možda nekakvi vojni eksperimenti, ali MOŽDA. Nije bitno.
Kreaturu je dizajnirao Patrik Tatopulos, majstor nekih visokobudžetnih naslova (SILENT HILL, RESIDENT EVIL: EXTINCTION, STARGATE, GODZILLA, PITCH BLACK...) pa sam se ponadao nečemu natprosečnom. Pih. Nije to loše, ali nije se ni ubilo od maštovitosti.

 Ova grupica upadne u kolibu gde ih dočekaju još neki nebitni kliše "likovi", uključujući jednog Hispanca koji samo što na čelu nema tetovirano JERK: uvek u ovakvom trešu mora da postoji bar jedan IDIOT za koga će publika od prve pojave da navija da gnusno strada, koji će da radi najkretenskije stvari, da nervira sve i svakoga: ovde ga igra jedan od sporednih, iritirajućih likova iz I sezone BREAKING BAD.
I onda ovi, šta će – kud će, nego krenu da rade gomilu kretenski bezveznih stvari: prvo se zabarikadiraju unutra, pa onda s krajnje kretenskim izgovorom krenu kroz šumu i tako bla-bla, abre-ubre, do mlitavo bezveznog kraja u kome stradaju svi sem bele cure (začudo, ne preživi crnkinja, "junakinja" kako se činilo dotad).
A onda dobijamo i obavezni twist: naime, čudovište strada na izrazito glup način (cura ga odbaci autom ko debila i pregazi mu glavu točkom), ali onda – SUPRAJZ! – otkrijemo da tu ima (najmanje!) još jedno!

Da li ste nestrpljivi da vidite nastavak? Naravno! Ali sumnjam da će ga biti. Ovo je zaista budalaština ispod svakog razumnog nivoa, potpuno neiskupiva orgija klišea bez trunke duha, ironije ili samosvesti.