среда, 28. септембар 2016.

Kula za ludake i monstrume



          Ako ste čitali julski broj magazina RUE MORGUE (#168), onda ste svakako zapazili moj foto-izveštaj iz bečkog NARRENTURMA (pridružen tematu posvećenom prisećanju na film SESSION 9, o "ukletoj" staroj ludnici). Ovo slikovito i zlokobno mesto već sam ovde na blogu podrobno opisao pre nekih 5 godina – i na taj izveštaj podsećam vas sada; obavezno ga overite OVDE.


upozorenje: nije za osetljive!
Narrenturm: from within the walls

            Tekst iz RU MORGA povod je za nešto novog teksta, i za neke fotke koje do sada nikada nisam javno obznanio, a koje su bile urađene specijalno za RUE MORGUE. Načinila ih je moja bečka drugarica Lilit nakon što sam od direktorke tog muzeja izdejstvovao specijalnu dozvolu za fotografisanje koje je tamo inače izričito zabranjeno, i tokom moje prve posete sve fotke (od kojih ste izbor videli na blogu) bile su načinjene krišom.
            Dakle, da se podsetimo...
Narrenturm: from within the walls

Beč, glavni grad Austrije, ima razne prizore da vam pokaže: stare crkve i katedrale, lepe parkove, muzeje klasične i moderne umetnosti, istorijske znamenitosti... Ali, ako vaše ideje lepote imaju tendenciju da naginju više ka nekonvencionalnom i morbidnom, ni u tom pogledu nećete biti razočarani.
A room depicting various health-related superstitions of the late 18th century 

Ispod katedrale možete videti katakombe sa mnogim izloženim skeletima. Na gradskoj periferiji nalazi se najveće groblje u Evropi (klikni da vidiš moj foto-izveštaj); verovatno jedno od najlepših, takođe. Tu je i Groblje nepoznatih – sa telima onih koji nikada nisu bili identifikovani, izvučenim iz lepog plavog Dunava. Postoji Muzej mučenja i Muzej grobara. Ukratko, ima dosta toga da se vidi u Beču ako ste skloni ka gotiku i hororu.
Ipak, ništa se ne može porediti sa sjajem Narrenturma.

Narrenturm: as it used to be, centuries ago

To je austrijski Federalni Patološko-Anatomski muzej. Ili, u običnom govoru, muzej bolesti, deformiteta, medicinske neobičnosti i odstupanja od uobičajenih standarda majke prirode.
Greetings from Narrenturm: a postcard showing a deformed skull

Njegovo ime znači "Kula za ludake", jer je tu nekad bila u Beču prva psihijatrijska bolnica i najstarija zgrada kontinentalne Evrope za smeštaj duševnih bolesnika, podignuta 1784. godine na zahtev cara Josifa II. Kružna kula sa pet spratova zgrade se još uvek nameće i strašno izgleda čak i za prolaznike koji su u neznanju da je to bila ludnica i nesvesne njenih sadašnjih sadržaja.
A recreation of an ancient pharmacy with vintage bottles and jars

Ono što je ovde prikazano samo je kratka tura: ništa od ovoga nije predstavljeno radi eksploatacije ili senzacionalizma. Uostalom, ova zgrada nije nikakav Freakshow, već dostojanstvena ustanova pod okriljem Univerziteta u Beču, a njena osnovna namena je edukativnog karaktera.

Narrenturm: viewed from the campus


Malformed skeletons and other unfortunates



Deformed at birth



Deformed at birth



Deformed pale fetus which seems to be trying to split into two



A recreation of the ancient morgue (with a body under the sheets)



Dissection table made of red marble with incisions for body fluids drainage