среда, 6. април 2016.

ROBERT AICKMAN: Author of Strange Tales

  
            Kao što je ovde već bilo najavljeno, sledeća knjiga u ediciji “Poetika strave” biće prva zbirka priča Roberta Ejkmana ikada objavljena na srpskom jeziku, HLADNA RUKA U MOJOJ.  
            To bi trebalo da se pojavi do kraja maja, a dok čekamo njen izlazak, želim da sa vama podelim jedan vrlo, vrlo dobar dokumentarac o ovom autoru koji je, po meni, uz Ligotija, najbolji pisac strave (ali i više od toga) u poslednjih 50-ak godina.
            Ako vas ta moja tvrdnja – i poglavlje o ovom piscu u POETICI HORORA – nisu zainteresovali za njegove priče, nadam se da bar ovaj dokumentarac iz prošle godine, u trajanju od 53 minuta, hoće.

Robert Aickman: Author of Strange Tales

This documentary explores and provides new insights into the life and writing of British author Robert Aickman (1914-1981), with special reference to his celebrated 'strange stories' - modern ghost stories - his two volumes of autobiography and his campaigning work for the restoration of the British canal system.
 
            U pitanju je zaista odličan film, sa mnogo retkih, nikad objavljenih fotografija ovog pisca, sa prilikom da se čuje njegov glas zabeležen na trakama, sa sagovornicima koji su ga poznavali pa iz prve ruke govore o njemu kao čoveku, i sa kolegama-stručnjacima koji mudro zbore o njegovom pisanju.
            Moja jedina zamerka je – da je film prekratak: lično, rado bih gledao i bar dva sata o Ejkmanu; ali, u pogledu konciznosti i bogatstva koje je sažeto u razumnom trajanju od ispod sat vremena, ovo je zaista vanredno dobar dokumentarac.

EVO FILMA:


            Pošto nisam siguran da li će i koliko dugo ovaj dokumentarac opstati na Jutjubu (gde je okačen pre oko nedelju dana), za slučaj da ga skinu zbog kopirajta ili tako nečega, ja sam ga okačio na Mediafire, pa ga možete i skinuti (mp4, veličina 171 MB), ako kliknete OVDE.
            Inače, na Jutjubu možete naći i radio-dramu prema njegovoj najboljoj priči, „Ringing the Changes“, ali savetujem da je zaobiđete: iako nije loša, drama je drama, a priča (vrhunska, genijalna, jedna od 10 najboljih ikada napisanih) zaslužuje da se prvo pročita onako kako je to majstor napisao pa tek onda, ako baš želite, da se overi i njena adaptacija.
Radije, ako ste tome skloni, možete pogledati panel posvećen Ejkmanu, održan pre dve godine povodom 100 godina od njegovog rođenja, gde o njemu govore razni eksperti...
            Uživajte, i radujte se unapred ovoj izuzetnoj zbirci vrhunskog kvalitetnog horora koju vam spremaju Orfelin izdavaštvo, prevodilac Sava Kuzmanović i urednik dr Dejan Ognjanović.

            Nadam se da ću uskoro moći da vam predstavim i Orfelinovu koricu za ovu knjigu: da prostite, ali usraćete se kad je budete videli!

PS: Što se tiče ovih TV adaptacija: THE HOSPICE nije dostupan, bar ga ja nigde ne vidim onlajn (ko nađe, nek dojavi!), dok je epizoda THE SWORDS iz serije HUNGER veoma slaba i nema skoro nikakve veze sa originalnom pričom (koju ćete uskoro čitati na srpskom).