четвртак, 26. децембар 2019.

DECA NOĆI i druge priče strave – Robert E. Hauard

  

            Imam zadovoljstvo obavestiti vas da je najzad iz štampe izašla knjiga koju već pre nekog vremena najavih – moj izbor najboljih horor priča Roberta E. Hauarda. Znam da ste nestrpljivi, pa evo odmah glavnih podataka:


Izdavač:
Filip Višnjić, Beograd

Priređivač:
dr Dejan Ognjanović


Prevodioci:
Igor Cvijanović i Arijana Luburić-Cvijanović

Ilustracije:
Virdžil Finli


Format:
isti kao knjige iz Orfelinove edicije „Poetika strave“

Obim:
310 strana

Povez:
meke korice, sa klapnama
 

Sadržaj:
01. Golubovi iz pakla
02. Crni Kanan
03. Ne kopaj mi grob
04. Srce starog Garfilda
05. Deca noći
06. Humka užasa
07. Stvor na krovu
08. Crna stena
09. Iz dubina
10. Morsko prokletstvo
11. Asurbanipalova vatra


Cena:
900 din
Kod izdavača i kod mene

Oko 1.200 u knjižarama


            Šta reći? Hauarda sigurno odavno znate kao „Tatka na Konana“ i uopšte kao pisca avanturističke fantazije – delom zbog ovde objavljivane njegove proze, a delom preko strip adaptacija njegovih priča i romana.

            Ali tek sada, sa ogromnim zakašnjenjem, ali bolje ikad nego nikad, zahvaljujući vašem vernom priređivaču, dr Ghoulu, imate priliku da Hauarda na srpskom vidite i kao vrsnog pisca čiste strave. 


Naravno, i u avanturama njegovih fantasy junaka često ste imali džinovske zmije, svakojaka čudovišta (neka od njih vrlo pipkasto-lavkraftovska), čarobnjake, crnu magiju, sablasti, zombije i drevne hramove u kojima ne-sasvim-mrtve stvari vrebaju. Ali tek sada, skoro 90 godina od njegove smrti, imate na jednom mestu odabrane najbolje njegove priče čiste strave i užasa.
            Na šta to liči? Liči na vrh onoga što se tada objavljivalo u časopisu Čudne priče (Weird Tales) i često je sasvim ravnopravno sa pojedinim Lavkraftovim pričama. Istina, Hauard je manje filozofski i metafizički nastrojen, kod njega je više konkretne akcije i groze i užasa, ali to ne znači da nema atmosfere i suptilnosti.
            Izbor koji sam napravio pre svega je zasnovan na želji da predstavim njegove najbolje horor priče, ali istovremeno i da ga pokažem u što raznovrsnijem izdanju. Tako ćete ovde naći dve odlične priče o vuduu i zombijima, 
zatim priče o prokletstvima, indijanskoj magiji i o vampiru usred Teksasa, o „malom narodu“ o kojem je Maken pisao (zli degenski patuljci), zatim dve odlične lavkraftovske priče (Hauard se izdašno dopisivao sa HPL-om, i inkorporirao je mnoge elemente Mita o Ktuluu u svoje priče, ali je mitosu i podirao neke svoje tvorevine...), 
pa dve koje se dešavaju na okeanu, ili na obali okeana, a bave se podvodnim užasima, i na kraju jednu u kojoj se avantura (akcija u jednom opustelom drevnom gradu usred pustinje) neosetno pretvara u čisti lavkraftovski horor, kad se... Nešto... probudi u ruševinama...
            Knjiga je, na moju sugestiju, i prema mom izboru ilustracija, izdašno ukrašena crtežima genijalnog Virdžila Finlija, jednog od najboljih ilustratora fantastike i horora u svekolikoj istoriji koji je radio najviše za „pulp“ časopise iz 1920-ih i 1930-ih.
Stoga je on, po meni, najprikladniji mogući izbor za vizuelni dodatak ovoj knjizi. Između ovih korica naći ćete nekih 30-ak njegovih ilustracija, a njegova je i ona na prednjoj i zadnjoj korici.

Naravno, na kraju knjige imate i moj pogovor u kojem se bavim REH-ovim značajem za horor prozu, pod naslovom „Robert E. Hauard: Herojski otpor užasu“.


Lavkraft je, sumirajući Hauardova postignuća, u tekstu povodom njegovog prerano okončanog života, napisao:


„Ali prava tajna je u tome da je on lično bio u svakom svom delu, i kada su ona bila očigledno komercijalna i kada nisu. On je bio iznad bilo koje politike sticanja profita – jer čak i kada je, spolja gledano, činio ustupke urednicima i komercijalnim kritičarima što slede Mamona, on je imao unutrašnju snagu i iskrenost koji su izbijali na površinu i stavljali pečat njegove ličnosti na sve što je napisao. Retko je, ako ikada, napisao beživotni klišetizirani lik ili situaciju, i ostavio ih takve. 
Pre nego što bi obavio posao, on bi uvek dodao tračak vitalnosti i stvarnosti uprkos popularnoj uređivačkoj politici – uvek je crpeo iz sopstvenog iskustva i poznavanja života, umesto iz sterilnog herbarijuma sparušenih petparačkih šablona. Ne samo što je bio vrhunski u opisivanju borbe i pokolja, već je bio maltene jedini sa tom sposobnošću da stvori istinske emocije sablasnog straha i uzbudljive napetosti. Nijedan pisac – čak ni u najskromnijim vrstama pisanja – ne može stvarno da zasija ako svoj posao ne shvata ozbiljno; a gospodin Hauard je činio upravo to, čak i u slučajevima u kojima je svesno mislio da nije tako.“


            Eto. Sticajem okolnosti ova knjiga, koja je bila pripremana za Orfelin i ediciju „Poetika strave“, završila je kod drugog izdavača, ali nju po skoro svemu možete smatrati legitimnim i vrednim dodatkom vašoj polici na kojoj držite ediciju „Poetika strave“ – baš zato sam zamolio izdavača da i format knjige bude isti kao Orfelinove horor knjige.
            Kako doći do knjige?

            Ona samo što je izašla iz štampe, pa ne znam da li će se pre nove godine naći u knjižarama; verovatno ne.
            U ovom času, Beograđani mogu da odu naživo u Beograđanku – ako su dovoljno hrabri da se popnu na 13. sprat, u kancelariju 1313 (!) gde su odaje izdavačke kuće Filip Višnjić, i da tamo kupe DECU NOĆI po ceni od 900 din.

            Ili, možete knjigu naručiti od mene, po istoj ceni (900 din), plus PTT (80 din, ako šaljem kao običnu tiskovinu; više, ako želite drugačije).
            Ja imam kod sebe samo nekih 15-ak primeraka, pa ako želite knjigu od mene, bolje požurite s javljanjem na mejl dogstar666 at yahoo dot com.

UPDATE: Hvala svima na interesovanju! Trenutno više nemam primeraka ove knjige, ali trebalo bi nešto malo da dobijem posle NG. Javljam...
Ako bude više kupaca nego knjiga kod mene, prednost imaju oni koji nisu iz Beograda.

Takođe, prednost onima koji uzimaju više knjiga. Naime, nudim vam i MRAČNE BOGOVE T.E.D. Klajna, ako ih do sad niste nabavili (1.100 din), zatim najperfektniju knjigu za novogodišnji poklon, NEKRONOMIKON (2.300 din!), kao i moje knjige KULT GULA (900) i NAŽIVO (800), ako ih želite da poklonite nekome koga volite za Novu Godinu.

Ne oklevajte, prednovogodišnja gužva je već počela: ako ovo hoćete što pre – pišite mi što pre!