петак, 12. август 2011.

ŠTA SAM GLEDAO NA PALIĆU

             U okviru akcije "Odmor" proveo sam u II polovini jula 7 dana na filmskom festivalu na Paliću kraj Subotice: družio se s kolegama, odmarao od doktorata i gledao neke uglavnom osrednje filmove.
            O festivalu i filmovima na njemu opširno pišem za slovenački EKRAN ali da moji srpski kultisti ne bi ostali bez ikakve informacije o tome gde sam bio i šta sam radio tj. gledao – evo vrlo kratkih kvalifikacija filmova koje sam pogledao na Festivalu evropskog filma Palić 2011.
            U nekom narednom nastavku opisaću kako sam se proveo i okačiti neke hororične fotke.
 

KOŁYSANKA
POL, 19
**(*)     2+
Neartikulisani, slabo duhoviti, repetitivni pokušaj porodične vampirske komedije, nešto kao poljska PORODICA ADAMS.

LA FÉE
FRA, 10
**          2-
Gledljiva ali jedva osrednja "začudna" komedija o "otkačenim" likovima i njihovim romantičnim priključenijima

MADE IN POLAND
POL, 10
**(*)    2+
Ovaj crno-beli film (prošaran živopisnim eksplozijama kolor animacije) nudi tek jedan nefokusiran iskaz sirovog nezadovoljstva životom u današnjoj Poljskoj, i malo preko toga.

ELENA
RUS, 10
***        3
Moderna parafraza ZLOČINA I KAZNE, izvedena suptilno i svedeno, ali dramski snažno, umnogome zahvaljujući Yeleni Lyadovoj koja tumači ženu u braku bez ljubavi koja pribegava zločinu kako bi pomogla svom bezvrednom sinu i njegovom još nesposobnijem potomku.

MLYN I KRZYZ
POL, 10
**(*)    3-
Previše sterilna stilska vežba iz sub-Greenawayštine.

NAPAPIIRIN SANKARIT  / LAPONSKA ODISEJA
FIN, 10
**(*)     3-
Zimski ROAD TRIP, o grupici zgubidana koja pomaže glavnom junaku da povrati ljubav svoje devojke tako što će za jednu noć ispuniti njen ultimativni zahtev

ПАНКОТ НЕ Е МРТОВ
MAK, 10
**(*)     3-
Pleni šarmom svojih slikovitih protagonista, ostarelih pankera koji se okupljaju širom Balkana (od Makedonije, preko Srbije, sve do Bosne) za jedan poslednji nastup

SALA SAMOBÓJCÓW / SOBA SAMOUBICA
POL, 11
**(*)    3-
Odličnom režijom i vizuelnim efektima odnosno kompjuterskom animacijom koja simulira cyberspace prikriva se u suštini jednodimenzionalni moralitet o razmaženom, besciljnom emo-tinejdžeru.

KAKO SU ME UKRALI NEMCI
SRB, 11
***       3+
Odličan film koji je izrazito audience-unfriendly, svesno pravljen kao anti-crowdpleaser. Pisaću o njemu detaljno za EKRAN, a možda i ponekoga u Srbiji, ako je voljan da plati. Prethodno moram da ga pogledam još jednom - verovatno na glumačkom festivalu u Nišu - kako bih učvrstio svoju ocenu.

BUNA! CE FACI? / ZDRAVO, KAKO SI?
ROM, 11
**(*)    2+
Komično intonirana drama o paraleli između krize srednjih godina jednog bračnog para, i otkrivanja seksa (i ljubavi) njihovog sina, tinejdžera, a sve to u svetlu novih tehnologija (internet).

GENERATION P
RUS, 11
**   2
Jednodimenzionalna i repetitivna, prvoloptaška kritika ruskog kapitalizma i konzumerizma. Too obivous, too long!

KUĆA MRAKA (DOM ZLY)
POL, 10
**       2
Poente o lokalnoj korupciji i uopšte o stanju u tadašnjoj komunjarskoj Poljskoj (1978-1982) prezentirane su previše direktno, očigledno i repetitivno.

*   *   *