четвртак, 8. јун 2017.

VELIKI BOG PAN je među nama!

  
            Moj izbor najboljih priča velikog horor pisca Artura Makena, pod naslovom Veliki bog Pan, prošle nedelje je napokon izašao iz štampe. Do sada se ova prelepa knjiga već našla u rukama većine pretplatnika a oni koji Pana još nisu dobili, dobiće ga za koji dan. 
Budite strpljivi jer jagma je velika, pretplatnika je bilo mnogo, a treba poslati i ogromne naručene količine u knjižare kako bi primeraka bilo za predstojeću „Noć knjige“ itd. Videćete, strpljenje se isplati.
Podsećam vas da detalje o sadržaju ove knjige imate OVDE. Ujedno obznanjujem da su i druge dve majske knjige Orfelina izašle iz štampe i poslate pretplatnicima – 
- dakle, oni koji su to hteli, u svojim rukama već imaju i monumentalnu knjigu VIŠE OD ISTINE: KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU (više o njoj uskoro) i PRIČE O ČUDNOVATOM Ransoma Rigsa (iz sveta gospođice Peregrin).
Korice i unutrašnjost je ukrasio velemajstor Ivica Stevanović, koji je, očito, ovim pričama bio toliko snažno nadahnut da je njegova zadnja korica podjednako detaljna i lepa da bi mogla da posluži i kao prednja.
Ali ni to mu nije bilo dosta, nego je uradio i ilustraciju za forzac (unutrašnja strana korica + prva strana knjige), dakle duplericu, koja je takođe dovoljno nadahnuta i bogata da je mogla bez problema da se stavi i na prednju koricu. Ukratko, za razliku od većine drugih izdavača koji štede i škrtare na sve strane, sa Orfelinom uvek dobijate VIŠE.
Dakle, raskoš na svim nivoima čeka vas u ovoj prelepoj knjizi – ali, pazite se, lepota može da bude zavodljiva, a iza naizgled vedrog zelenila možda vrebaju mrakovi crnji od noći. Moglo bi se tvrditi da priče u ovoj zbirci sadrže pakleniju i demonskiju vrstu horora od većine drugih koje smo do sada objavili u ediciji „Poetika strave“.
            Inače, ova zbirka je svoju svetsku premijeru imala na nedavno održanom Festivalu fantastične književnosti Art-Anima gde sam održao predavanje na temu „Uticaj Artura Makena na delo H.F. Lavkrafta.”
            Evo kako je ukratko o ovom događaju izvestio Vlada „Nevidljivi“ na svom sajtu:

Završnica večeri pripala je dr Dejanu Ognjanoviću. Njegova tema bila je „Uticaj Artura Makena na delo H.F. Lavkrafta”. Uobičajeno zanimljiva priča dr Ognjanovića bila je dva puta prekinuta obaranjem čaše vina, tako da su izložene knjige Veliki bog Pan ovog autora ipak bile malo „krštene”.
Uz E.A. Poa, upravo je Maken najviše uticao na Lavkrafta, što je kasnije u svom izlaganju Ognjanović detaljno izložio. Sam Maken nije preterano poznat domaćoj publici, a interesantno je da je svoja najznačajnija dela napisao za samo deset godina, između 1890-1900, iako mu je stvaralački vek bio znatno duži. U samoj zbirci su upravo skoro sva dela iz tog perioda, uz jednu priču iz 1936. godine.
Iako je Maken bio katolik, odgovore na pitanja o onostranom je tražio van crkve, pa je tako bio i član okultističke organizacije “Zlatna zora”. Doduše, u tu organizaciju je stupio tek pošto je napisao svoja najvrednija dela, tako da time otpada pokušaj da se njegovo stvaralaštvo veže za iskustva iz “Zlatne zore”.
Deset paralela između dva pisca – Artura Makena i H.F. Lavkrafta, koje je Ognjanović naveo i detaljno objasnio su: Pejzaž kao lik, arheološka strava, alternativna istorija, kazivanje putem nekazivanja, motiv detekcije, nehrišćanska demonologija, koncept zabranjenog znanja, proto-postmoderni postupak, fragmentarnost forme i telesni horor.
Postoji i još jedan uticaj koji je objašnjen na paraleli između Lavkraftovog „Daničkog užasa” koji se može gledati i kao slobodna parafraza „Velikog boga Pana”.
U zaključku je istaknuto da je Maken definitivno ukazao na mogućnost horora – da može mnogo više od onoga šta je horor bio u 19. veku (priča o duhovima i srodne teme), uz napomenu da kod njega srećemo i elemente proto-SF-a.

           Audio snimak ovog predavanja (wav fajl, 16 Mb, trajanje oko 55 min) možete poslušati ako ga skinete sa OVOG LINKA.

            Ako sebi niste na vreme obezbedili primerak ove prvorazredne horor knjige, pohitajte da to što pre učinite.  
Najbolji i najisplativiji način je direktno od izdavača – ali ko tako više voli, može i u knjižarama. Ja nemam više primeraka pa zato, pišite pravo Orfelinu na orfelinns@gmail.com !