недеља, 6. јануар 2013.

2013: NAJAVE I PLANOVI


               Već sam se ovde osvrnuo na najznačajnije horor aktivnosti (objavljene radove, knjige, priče, održana predavanja, učešće na festivalima itd) u prethodnoj godini. Red je da sada najavim i neke koje planiram za ovu.  
            Naravno, pričati o planovima je i inače nezahvalno, i po sebi predstavlja čačkanje Mečke (MekFejta) čak i kad ne živiš i ne pokušavaš nešto pametno da radiš u zemlji kakva je Srbija, ali pošto sam ja dovoljno nemudar za tako nešto, what the hell!
Evo, dakle, kako stvari stoje sa nekim od većih mojih projekata.

            POETIKA HORORA
           Moj doktorski rad Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti zainteresovao je jednu veliku i uglednu izdavačku kuću. Ali, pošto sam im se obratio prekasno, kada je njihov godišnji plan za 2013. već bio zacementiran, moja knjiga nije mogla da se ugura u ovu godinu. Međutim, ako u ovoj ludoj zemlji (a i šire) ne bude nekih većih propasti i nestabilnosti i svinjarija, dorađena verzija mog rada može se u knjiškom obliku očekivati u 2014-oj.
            Možda je tako i bolje, jer ću u međuvremenu iskoristiti priliku da delove iz tog rada objavim u nekim od kulturnijih časopisa u zemlji i šire.

            ZAVODNIK
            Moj veliki novi roman je manje-više gotov, i uskoro se otiskuje u svet, u potrazi za izdavačem koji će da ga tretira kako dolikuje.
            Reakcije onih koji su ga do sada pročitali (prijatelji i kolege koji i sami pišu) izuzetno su pozitivne, i samo jedan je imao izvesne rezerve (ali čak i on ga smatra boljim od NAŽIVOG). Njihov sud daje za pravo mom subjektivnom utisku da se radi o odličnoj stvari koja zaslužuje da dođe do što šire publike.
            Videćemo kako će ići s tim.

            ZADUŠNICE I DRUGI UŽASI
            U ovom trenutku jedina moja knjiga čiji je izlazak prilično siguran (ako je išta!) jesu ZADUŠNICE I DRUGI UŽASI. U pitanju su moji sabrani zombi spisi: kratki roman ZADUŠNICE i tri priče (VANREDNO STANJE, SMRT JE ZARAZNA BOLEST i KO KOSI A KO VODU NOSI). ZADUŠNICE do sada nisu nigde objavljivane, ni ucelo ni u delovima, zato što je dužina donekle problematična: preduga za priču, prekratka za "regularni" roman, ali savršena za ovo izdanje, zajedno sa tri dodatne priče, koje se na ZADUŠNICE nadovezuju i tematski (oživeli mrtvaci) i po lokaciji (sve se dešavaju u Niškoj Banji i njenoj široj, ruralnoj okolini) i po pristupu (ozbiljni splater sa jakim uplivima groteske i crnog humora).
            ZADUŠNICE bi trebalo da izda Tardis već u prvoj polovini godine.

            POSAO
            Kao što znate, već nešto jače od tri godine moji talenti čame na Birou, nenaplaćeni. Srećom, ne i neupošljeni. Ipak, lepa je slava i tapšanje po ramenima i poneki honorarčić, ali – treba od nečeg ozbiljnijeg živeti.
            Osim ako se nešto mnogo ludo i neočekivano ne desi (a Srbija je ovo: sve je moguće osim drvenog šporeta!) – u drugoj polovini 2013. trebalo bi najzad da nađem jedno više nego adekvatno uhlebljenje. I više no ikad vezano za moje horor aktivnosti...
            Ali, da to ne uročim – čuće se o tome detaljnije, kad bude vreme.

            GRADAC: KNJIŽEVNOST STRAVE
            Imam načelni dogovor sa glavnim urednikom ovog uglednog časopisa da priredim temat na temu horor književnosti. Sadržaj bi činio moj izbor najboljih teorijskih radova na temu horora, kao i nekoliko vrhunskih, do sad na srpskom nedostupnih priča.
            Osim ako ova karnevalska država nešto ne zezne sa budžetom za kulturu (konkretno, ako daju manje, ili nimalo, za Gradac), ovo je prilično realno da se desi do kraja godine.
            Najverovatnije ću ovog puta ceo sadržaj, ili njegov najveći deo, prevesti sam.

            RADOVI
            Moj rad na temu "Body Horror from Lovecraft to Cronenberg and Beyond" uvršten je u jedan prestižan američki akademski časopis koji se bavi fantastikom. Ipak, sujeveran sam da to detaljno najavljujem, jer tek treba da ga napišem (prihvaćen je na osnovu mog sinopsisa i biografije). To bi takođe, ako se nešto ludo ne ispreči, trebalo da izađe u Americi do kraja godine.
            Kao što već rekoh gore, neki delovi iz mog doktorata biće tokom godine adaptirani u zasebne radove i kao takvi ponuđeni još nekim časopisima u zemlji i inostranstvu.

            MAKONDO
            Trebalo bi da pišem pogovor za njihovo novo fensi ilustrovano izdanje DRAKULE i možda još nekih knjiga koje planiraju, a pokušavam da ih ubedim da izdaju i Lavkraftov DREAMQUEST OF UNKNOWN KADATH (u mom prevodu).

            FILMSKI ESEJI I PRIKAZI
            Pošto je časopis FILAŽ skviknuo, trenutno u Srbiji nemam stalno mesto za objavljivanje svojih filmskih napisa. "Sramota!" čujem već povike. "Zar jedan takav um, takav kritičar da bude skrajnut u svom rodnom selu!" odjekuju komentari.
            Da, u pravu ste. Tešiću se zbog toga napisima na ovom blogu (za dž, tj. za slavu), kao i tekstovima koje (za promenu, za pare!) pišem za slovenački EKRAN i za kanadsko-američki RUE MORGUE.
            Za EKRAN mi je već prihvaćen tekst pod radnim naslovom CRVEN KONEC DELO KRASI, o najgenijalnijim završnim scenama u horor filmovima. Pošto današnji hororčići nekako, ponekad, još i umeju da napipaju neki gimmick i da započnu priču, ali ne umeju da je na madrfaking memorabilan način okončaju pa da jebu oca – e, zbog toga se vraćam u prošlost i analiziram najbolje finalne scene u hororu, ikada.
         RUE MORGUE će u ovoj godini objaviti moje intervjue sa Kristoferom Lijem (u tematu o WICKER MANU, povodom 40 godina od premijere filma), Stjuartom Gordonom i Serđom Stivaletijem. Verovatno ću raditi članak o čileanskoj torturi HIDDEN IN THE WOODS. Pisaću prikaze nekih novih horor knjiga, za rubriku Classic Cut pišem o AURUMOVOJ ENCIKLOPEDIJI HOROR FILMA, itd.

            KRATKA PROZA
            Goran Skrobonja je najavio izdavanje antologije na temu Teorije zavere. Imam ideju za priču na tu temu, pa ako ne bude mnogo slabija od mojih dosadašnjih (a bio sam zastupljen u sve četiri dosadašnje Paladinove antologije), nije preterano nadati se da ću biti i u ovoj. Zapravo, imam nekoliko ideja na tu temu i još nisam siguran koja od njih će sazreti dovoljno da se finišira, ali nadam se da će to biti ona pod naslovom "Holokaust anđela". Odavno želim da napišem priču pod tim naslovom...
            Ako u ovoj godini jedan ovdašnji izdavač uspe da objavi svoju najavljivanu antologiju SF-F-H priča domaćih autora, i u tome imam jednu svoju, dosad u Srbiji neobjavljivanu…
            Pošto mi se usladilo nedavno pisanje ZAVODNIKA, nije nemoguće da do leta sednem i napišem još nešto u dužoj formi. Možda se nateram da najzad malo radim na PROKLETIJAMA (nastavku NAŽIVOG), a možda se upustim u svoj prvi ne-horor projekat, akcioni triler roman toliko blesavog koncepta da me prsti golicaju zbog same njegove ludosti!

            PREDAVANJA
            Sa Domom omladine je postignut načelni dogovor da na proleće nastavim sa serijom predavanja o evropskim horor kinematografijama, započetu pričom o Novom francuskom hororu u oktobru. U planu su Italija, Španija, Nemačka, Skandinavske kinematografije, Slovenske zemlje…

            REDUX & UPGRADE
    Jedan izdavač je načelno zainteresovan da objavi full uncut redux latiničnu verziju mog FAUSTOVSKOG EKRANA, sa fotkama iz filmova, fensi povezom itd. Ali, tek treba da se dogovorimo oko detalja… Ja ću taj rukopis svakako spremiti i kad-tad, ovde ili onde, objaviti. Verzija koju ste čitali je jedva 2/3 čitavog (tadašnjeg) rukopisa, a ja to sve planiram da još malo doradim i dopunim, kako u delovima već objavljenim, tako i u onim zasad neviđenim.
            Takođe, planiram da U BRDIMA, HORORI radikalno preorem, preradim, doradim, dopunim grdnim novim saznanjima, rivjuima i intervjuima, plus – skroz novim deonicama o hororu u Hrvatskoj kinematografiji, i nešto malo što se može reći o drugim ex-Yu republikama (a ima zabavnih kurioziteta u Crnoj Gori, Bosni i Sloveniji). U ovoj, barem duplo obimnijoj verziji, biće pokriveni i kratki fanta-horor filmovi, i biće beskrajno bogatije ilustrovana nizom ekskluzivnih fotografija. Za ovo još nemam izdavača, tj. nikom nisam ni nudio jer tek treba da sednem i počnem s tom final cut verzijom.

            Eto – to je ono što zasad mogu da najavim. Ima još nekih planova, ideja, zabačenih udica – a šta će od svega ispasti, tko to može da zna, krhko je znanje.
            Gomila MOŽDA, AKO… i VIDEĆEMO, ali tako mu je to u ovome svetu, a naročito u ovoj zemlji. Ko preživi, pričaće (i čitaće)!