петак, 25. јун 2010.

WOLF CREEK (2005)*** 
 3 


Film je bolji od naznaka zabrinjavajućih rivjua koji su se mogli čuti pred ulazak u distribuciju. Pre svega, neki rivjueri kenjaju da se ništa ne dešava u prvih sat vremena: početak je OK, uvod u likove i bla-bla je prihvatljiv, možda se 5-6 minuta moglo iseći odatle, ali nisam bio smoren. Kola im se kvare negde oko 35. minuta, ubrzo stiže njihov 'izbavitelj', i odatle pa sve do kraja, ovo je horror rollecoaster. Pravi pokazatelj DOBROG horora jeste da navijaš za 'žrtve' umesto za ubicu: ja sam sebe već u startu zatekao kako navijam da cure smesta pobegnu, jebeš i horor i zabavu i akciju i sve – samo nek odu smesta odatle, makar (horor) film propao zbog toga. To ne biva tako. Mnogo se gadnih stvari izdešava pre kraja, i njihova žestina i surovost prevazilaze po učinku sve skorašnje filmove iz pod-žanra 'redneci nas jebu sve u 16' (TCM rimejk, WRONG TURN, ORDEAL, DEVIL'S REJECTS...) – zapravo, jedino je REJECTS bio blizu ovog stadijuma nihilističkog bezizlaza i nezaslađene surovosti.

To ne znači da film u nekoliko navrata nije imao šanse da bude još gadniji nego što jeste, i siguran sam da će neki gorko plakati što iživljavanja nema još više. Ja plačem zato što WOLF CREEK mestimično bez prave potrebe poseže za nekim klišeima (omažima? pozajmicama?), pre svega vezano za tatu svih ovih filmova, za veliki i nedostižni Huperov TCM, i što nije još malkice izvajao svog zlikovca u nešto originalnije. Ipak, sviđa mi se to što najzad imamo jednog gada koji – pored sveg hladnog oružja – uviđa i izvesne prednosti vatrenog, te i njemu pribegava kad mu plen odmakne predaleko.

Film je imao solidnu šansu da možda čak i dostigne originalni TCM, da postane TCM za XXI vek, pa nije uradio ništa slično, ali je za mene pružio najpribližniju skorašnju nestilizovanu i nekarikiranu (poput Zombijeve) rekonstrukciju žestokog survival horora iz '70ih – naravno, uz Ažin rimejk BRDA... koji je tome prišao još bliže i bolje.
Najveća zamerka: kraj filma, i uopšte tretman jednog od likova čija sudbina nije najadekvatnije prikazana u startu, a onda nije ništa posebno s njim urađeno ni na kraju. Umesto žestokog i nezaboravnog PUNCH-a koji će da odjekuje dok zurimo u odjavnu špicu, završetak je prilično izduvani 'poooff!'
Suma sumarum – vrlo dobro, za one koji vole ovakvu vrstu filma i mogu da ga podnesu.