среда, 23. септембар 2009.

RUGGERO DEODATO – LIVE!


dragi prijatelj i saradnik arminio grgić sa sajta žuti titl najzad je postigao da okonča svoje radove na video materijalu intervjua sa r. deodatom koji sam obavio tokom grosman festivala 2009.

text tog razgovora mogli ste već pročitati na ovom blogu – ali

a) taj text sam ja na mnogim mestima morao da sređujem, ulepšavam, dopisujem – zbog deodatovog slabog engleskog i nejasnih izraza i konstrukcija te obilatog korišćenja onomatopeja i body language-a kad god mu ponestane engleskih reči;

b) koliko god text bio jasan, ipak je posebna draž videti i čuti samog deodata, makar i sa mucavim engleskim – a naročito osetiti njegovu energiju i emociju koja izbija iz priče, što nikakav text ne može sasvim da uhvati;

c) pored toga, arminio je ovo moćno usnimio i režirao, tako da ovo nije banalni talking head video zapis, nego zaista fino izmontiran intervju u kome se kroz deodatovu priču provlače brojne ilustracije – posteri, kadrovi iz filmova, fotke reditelja koje pominje, inserti iz filmova o kojima govori, itd. itd. tako da je gledanje ovoga preporučljivo svakome kome je stalo do italo horora i jednog od njegovih najvećih živih predstavnika;

d) intervju sam nazvao THE LAST SURVIVOR iz 2 razloga: 1) to je alter naslov filma ULTIMO MONDO CANNIBALE, i 2) savršeno opisuje poziciju r. deodata danas, jer su klasici italo horora ili pomrli (freda, bava), ili postali senilni i neuračunljivi (argento) ili nestali u akciji (soavi), a deodato jedini još uvek deluje dovoljno lucidno i potentno da proizvede nešto relevantno i značajno.

dakle, exkluzivni snimak, nastao u koprodukciji SHS (srbije-hrvatske-slovenije), odnosno korporacija CULT OF GHOUL – ŽUTI TITL – GROSSMANN možete skinuti i natenane gustirati preko ovih linkova:

http://rapidshare.com/files/283880556/Ruggero_Deodato_interview__The_Last_Survivor__GHOUL.part1.rar

http://rapidshare.com/files/283882062/Ruggero_Deodato_interview__The_Last_Survivor_GHOUL.part2.rar

http://rapidshare.com/files/283883810/Ruggero_Deodato_interview__The_Last_Survivor__GHOUL.part3.rar

http://rapidshare.com/files/283885182/Ruggero_Deodato_interview__The_Last_Survivor__GHOUL.part4.rar

http://rapidshare.com/files/283886006/Ruggero_Deodato_interview__The_Last_Survivor__GHOUL.part5.rar

RTANJ: INDUSTRIAL GOTHIC

tokom mog nedavnog boravka u zaječaru na 1. FESTIVALU FANTASTIKE rešio sam da malo obiđem i okolinu za koju znam da je puna mesta vrednih obilaženja. na umu sam imao neko od slikovitih sela koja mi je mladen đorđević pominjao, a naročito jedno čije je već i samo ime podsticajno za razna gotska maštanja – zove se BARTABERILOVCI! – ali pošto niko od mojih domaćina nije znao gde je to, ove ruralne horore ostavih za neku drugu priliku. kasnije saznadoh da je to selo bliže knjaževcu nego li zaječaru, a pošto tamo imam drugare – BARTABERILOVCI, here I come, very soon!

umesto ruralnog gothica, bio mi je suđen jedan drugačiji - INDUSTRIAL GOTHIC!

naime, u razgovoru sa dankom, jednim od organizatora ovog zaječarskog fantastovanja, saznao sam da se u blizini, i to podno mistične planine rtanj, nalazi nekakav napušteni rudnik čije su zgrade mega-inspirativne kao horor-lokacija: puste, oronule, urasle u šiblje, oljuštene, vremenom izgrižene... TO, uskliknuh: TO MI DAJ!

nije trebalo mnogo ubeđivanja, i već sutradan sa dankom i mićom odosmo autom na tu lokaciju.

vreme nas je izvanredno poslužilo: dan je bio oblačan, ali bez vetra ili padavina; vreme sveže, ali ne zaista hladno. beličasto-sivkasto nebo je baš kako ga ja najviše volim, i bilo je kao poručeno za gotski ugođaj kraj ovih napuštenih zgradurina. vulgarno sunce sve bi pokvarilo!

dakle – ruševine. ko im može odoleti? ja svakako ne!

šta će vam napušteni zamkovi, grobnice i katakombe: pogledajte OVAJ stari sjaj i oronulu lepotu nekad moćnog rudnika i njegovih zgrada, što upravnih što za razne prerade i ispiranja i ko zna kakve akcije. što je najzabavnije, sav ovaj lom i krš i raspad je uz sam auto-put, ne može vam promaći ako iz pravca zaječara pođete na rtanj.

jedino žalim što zbog oblaka ne videh rtanj u svoj njegovoj gloriji jer mu se vrh gubio u oblacima, ali... biće dana. rešen sam da se u najskorije vreme, a najkasnije dogodine, vratim u taj kraj i popnem na vrh planine.

do tada, evo ovde nešto malih fotografija sa lica mesta. ove verzije su drastično smanjene za blog i ima ih samo 5-6.

ako hoćete da zaista uživate u ovim INDUSTRIAL GOTHIC lepotama, bacite pogled na OVU GALERIJU u kojoj su fotke u velikoj rezoluciji, i ima ih tačno 37 komada, tako da se sve ove mračne nekro-lepote mogu osmotriti iz više uglova i sa mnogo više detalja.

PS: ova avantura ima i II deo, ali radi se o drugačijoj lokaciji, pa ću fotke sa ove iste exkurzije, ali sa sasvim drugog, jednako mračno-poetičnog, gotski-hororičnog mesta, okačiti u nastavku. stay tuned...