четвртак, 25. фебруар 2010.

NAJBOLJI ZOMBI FILMOVI


GHOUL'S GHOULS

THE BEST ZOMBIE MOVIES
according to
Dejan Ognjanović

Napravio sam jedan kraći osvrt na najbolje filmove sa zombijima i zombolikim stvorovima.
To je lista od 30 najboljih, pri čemu top-15 imaju i nekoliko rečenica obrazloženja. Jedna znatno kraća lista (top-10), sa svedenijim obrazloženjima, izašla je u ZOMBI SPECIJAL EMITORU br. 474 koji ću možda jednog dana i prikazati ovde. Ovo što ovde vidite je dopunjena, dorađena, blago izmenjena i sasvim exkluzivna lista.
Pređite mišem preko naslova filmova, jer za mnoge postoje i moji detaljniji rivjui i kritike, bilo ovde na blogu, ili drugde na netu.

genijalno apokaliptičan, a istovremeno intiman;
funkcioniše i kao drama i kao akcija i kao horor telesnih, socioloških i metafizičkih implikacija;
a thinking man's Grand Guignol!
nijedan drugi film nije ovako ubedljivo i upečatljivo i zlokobno uhvatio taj osećaj da je sve otišlo dođavola – uključujući i oduševljavajuće oslobađajući utisak anything goes slobode!


 
duhovit, mračan i poetičan;
zlokoban i mističan i groteskan;
tamo gde se sreću pulp i art i prevladavaju podele između sebe, čistije i lepše nego kod Argenta;
maske su odlične, Rupert Everet savršen, Ana Falki 3Xsexy, a groblje je takvo da bi svako poželeo da u onoj lepotinji počiva!


3. RETURN OF THE LIVING DEAD 

nikad zabavniji likovi nisu bili u smešnijim situacijama niti su bili opkoljeni ovako memorabilnim živim mrcinama!
fun times at the mortuary!
ovo je, takođe, krajnje redak primer zombi filma koji ne troši ama baš ni minut na prazne priče, upoznavanja, pripreme, uvode i razrade i sranja: ne, deco, zabava kreće od PRVOG minuta, i ne posustaje sve do pregenijalno preteranog poslednjeg!gordon nas podseća koliko neukus i smrt i perverzija mogu da budu smešni!
više memorabilnih replika i upečatljivih set pisova nego ijedna druga zombi komedija, izuzev ove iznad i ove ispod!
džefri kombs u jednoj od antologijskih uloga vascelog žanra.


5. DEAD ALIVE a.k.a. BRAINDEAD 

nikad infantilna iživljavanja nisu bila ovoliko urnebesna, dinamična, blesava i nepredvidiva!
mrcine ustaju, prave decu, kidaju kožu, čereče, padaju pod kosilicu, mutiraju, rastu do gigantskih razmera… nebo je granica!
a tu je –pored svega – još i neverovatno groteskna in your face edipovština koja se provlači kroz ceo film sve do spektakularne završnice sa povratkom majci (tj. u majku) i bukvalnim preporodom!6. THE SERPENT AND THE RAINBOW 

još jedan fin balans između strave i zabave, umetnosti i palpa, satire i drame, horora i društvenog angažmana, sa zombifikacijom nikad explicitnije povezanom sa politikom;
sjajna muzika, egzotične lokacije, erotika, mistika i jeza.
plus, nekoliko antologijskih set-pisova (čovek plače na sopstvenoj sahrani – u sanduku; vudu povorka koja se okonča košmarom sa anakondom koja izlazi iz usta zombi-neveste; više košmara vezanih za živosahranjenost; genitalna tortura od strane vudu-pajkana; 


7. NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968)

prvi veliki moderni nezavisni horor – revolucija u žanru, sprovedena kroz gulove!
nerazvodnjeni mrak i nihilizam;
klaustrofobija i bezizlaznost od najgore sorte: sami smo krivi!
na žalost, vreme nije bilo nežno prema ovom filmu, i on je danas poprilično ostario: dijalozi su drveni, gluma amaterska, režija je mestimično 'kako mali đorđe vidi orsona velsa'. pa ipak, za film koji se 95% dešava u 2-3 sobe jedne te iste prozaične kuće, ovo je ipak istorijski kamen-međaš koji nikakvo sadašnje cepidlačenje ne može da izmesti sa pozicije koju će zauvek imati.


 
snage iracionalnog gaze sve pred sobom: logika cvili u ćošku, likovi drhte na vetru a ritam je podređen logici košmara;
verovatno najstravičniji (i najlepši) splatter ikada!
rupe u scenariju zjape, celuloid sagoreva i kida se, a iz ambisa iza, s one strane storitelinga, linearnosti i razuma izleće unikatna orgija košmara!low budget apokalipsa uporediva sa učinkom Romerovog DAWNa;
naglasak na drami i osećaju izolacije i nekomunikativnosti,
a sve to potcrtano žestokim scenama i napetom akcijom.
dirljiv, lep, elegičan, strašan, stravičan film.


 
duševno, duhovito, satirično, sa dobrim likovima i zabavnim situacijama;
skoro savršen balans između omaža i originalnosti.
ipak, zombiji su ovde prenaglašeno metaforizovani da bi bili upotrebljeni za jednu u suštini banalnu pričicu.

11. DAY OF THE DEAD

ljudi su stoka, a vojnici to isto al na kub!
nesputana mizantropija širi se na naučničko-militaristički kompleks pa, maltene, i na čitav muški soj.
no, ideje i filozofija na stranu, ovaj film preterivanje sa svađama između tih kreatura i karikatura umnogome iskupljuje nekim od najnadahnutijih zombi gegova i najžešćim splaterom u okviru pristojno-budžetiranog filma.


12. NIGHT OF THE LIVING DEAD (RIMEJK)

romerov scenario popravlja brojne rupe i klimavosti iz originala (uključujući i katatoničnu junakinju koja ovde, u duhu romerovog novotkrivenog feminizma, zapravo postaje akciona heroina), ali savinijeva režija je tek kompetentna, a glumci škripe tek malo manje nego u škrip-škrip originalu iz šeset osme.
efekti maske su izvanredni a kraj je značajno bolji no u prvencu.


13. DEAD & BURIED 

unikatan spoj eterično-sablasne, klasutrofobično-zlokobne atmosfere sa žestokim splater set-pisovima, a sve upakovano u nenametljivo egzistencijalističku potku o smrtnosti, životu kao većem paklu od same smrti, i lažima koje sami sebi pričamo – uključujući tu i sjajan twist u tom smislu, koji za skoro 2 decenije prejudicira slične iz LOST HIGHWAY, FIGHT CLUB i sl.
inspiracija za jednu od najboljih epizoda DILANA DOGA ('zona sumraka').zombilend nije samo aluzija na to da je amerika postala zemlja zombija, nego i da je njena zombifikacija umnogome izvedena upravo kroz industriju zabave. biće skoro propast sveta? nek' propadne, nije šteta! samo da je lud provod dok brod tone, ništa drugo nije bitno. blaženi neka su sebični i samo-sebi-posvećeni, jer njihovo će biti carstvo zemaljsko. amin.

 
bestidno iracionalan i besmislen, epizodičan, set-pisičan – fulčijev ZOMBI u sebe trpa i vudu i lude naučnike i konkvistadore i ajkule i njujork i antile i brodove i kolibe i crkve i crve i savršeno preteran krvopljus.
raj za oči – splinter u oku naročito!

+ + + + + + + + + + +
 
17. RETURN OF THE LIVING DEAD 3 


19. LES REVENANTS

20. VERSUS 

21. BRIDE OF RE-ANIMATOR 

22. WILD ZERO


24. LET THE SLEEPING CORPSES LIE 

 
26. PET SEMATARY

27. PLAGUE OF THE ZOMBIES 

28. DEAD HEAT

29. BEYOND REANIMATOR

30. ZOMBI HOLOCAUST