петак, 20. новембар 2009.

GNUSOBNO-SPODOBNI SLUČAJEVI ILI UDESI – Ivica StevanovićSa najvećim uživanjem sam pročitao a naročito odgledao ovu slikovnicu za dementnu decu i omladinu, te je stoga najvatrenije i preporučujem gul-kultistima bez ikakvog ličnog interesa niti pak poznantsva s autorom a kamo li % od prodaje ovog izdanja!
GNUSOBNO-SPODOBNI SLUČAJEVI jeste serija kratkih stripova, koji bi mogli da se podvedu pod potencijalno alternativni naziv "haiku-strip"– moguću potkategoriju "underground" stripa... Neki GNUSOBNO-SPODOBNE SLUČAJEVE ILI UDESE u idejnom smislu upoređuju sa "Slučajevima" Danila Harmsa, s tim što je ovde apsurd izražen kroz groteskne likove čudovišne morfologije koji proživljavaju lucidnu stvarnost okruženja obojenog "niškom leksikom". Ova zbirka grotesknih slučajeva jeste produkt jednog vrlo ličnog i autorskog doživljaja realnosti...
Autor je svoju sklonost grotesci hororične provenijencije (kao neki malo gadniji i morbidniji – i duhovitiji - Tim Burton, recimo) već iskazao u nekoliko zapaženih grafičkih novela, pri čemu s posebnim zadovoljstvom podsećam na prethodnu, u Niš smeštenu, o kojoj sam već pisao: KATIL, opisan u textu "Retro je in!"
Dok je KATIL sadržao masu texta i česte ilustracije i crteže i fotomontaže, GNUSOBNO-SPODOBNI SLUČAJEVI donose okrepljujuću prevlast SLIKE i minimum texta, s tim što su replike i natpisi zaista vispreni i zabavni. Ako je KATIL pričao neku priču, makar i pomalo fragmentarnu, SLUČAJEVI su skroz iscepkani, nema tu nikakvog narativnog vezivnog tkiva, niti pak stalnih likova, lokacija, i sl. Ono što povezuje ove vinjete jeste vrlo crni humor i satiričan odnos prema stvarnosti, izražen kroz anegdotalne, groteskno preterane "provale" u niškom dijalektu.
Iako u podnaslovu stoji da su ovo RANI RADOVI IVICE STEVANOVIĆA, to ne treba da vas navede na pomisao da su ovo neke početničke skice i čeprkanje po mladalačkom ispipavanju terena ili prvim koracima u izučavanju zanata. NE! Ni blizu. Ivica Stevanović, as presented here, već se iskazuje kao crtački i idejno zreo autor izgrađenog stila i odnosa prema svetu, i zaista se sati mogu provesti u zagledanju i uživanju u detaljima ovih zaista predivnih horor karikatura!
Knjiga je formata B5, tvrdih korica, povezana spiralom, štampana na ofsetnom papiru (140 gr) – 72 strana crno-belih, i 16 u boji. Ako meni ne verujete, a okačene slike vam nisu dovoljne, sadržaj prvih 24 strana u PDF formatu (4.08 MB) možete preuzeti sa: www.datafilehost.com/download-ac18d4ce.html.
Na Sajmu knjiga ovo izdanje moglo se kupiti za 700 din. Verujte da VREDI!
Uz Dejana Ognjanovića, Ivica Stevanović je drugo veliko horor ime koje je Niš uspeo da za kratko vreme proizvede i tako pomogne da Niš zauzima sve istaknutije mesto na horor karti horor Srbije! Istina, Ivica je sreću (i posao) pronašao u Novom Sadu, gde živi i radi već više godina, bez ikakve namere da se u Niš vraća. Ognjanović, za sada, još uvek tvrdoglavo odbija da dopusti ovoj sredini da ga protera - a dokle će, ne znamo!