среда, 7. октобар 2020.

OKRETAJ ZAVRTNJA: kreće TV serija



U petak 9. oktobra 2020. svetsku premijeru ima TV serija The Haunting of Bly Manor u devet epizoda, inspirisana kultnom novelom o duhovima, „Okretaj zavrtnja“ Henrija Džejmsa.

Kreator serije je Majk Flanagan, koji je osmislio i režirao i seriju The Haunting of Hill House, i reditelj zapaženih horora Absentia, Oculus, Hush i Zlatnim Gulom za naj-horor godine ovenčani Doctor Sleep.

Iza svega toga stoji Netflix sa svojim pedigreom i budžetom, pa se ovog puta možemo nadati nečem boljem od filma, The Turning, po istoj ovoj noveli, koji je izašao i brzo potonuo početkom ove godine. Toliko je slabunjav bio da me je mrzelo da se i osvrćem na njega rivjuom... Serija, sudeći po trejleru, ipak obećava više.

U svakom slučaju, visoki profil ove serije garantuje da će ona gledati i da će se o njoj pričati. A ako do sada niste pročitali njen književni predložak (o kojem sam, pored ostalog, izdašno pisao u doktoratu/studiji Poetika horora), sad je krajnje vreme da to popravite.

Orfelin je početkom ove godine izdao zbirku OKRETAJ ZAVRTNJA i druge priče o duhovima Henrija Džejmsa. U njoj se nalaze ovaj besmrtni klasik horora i jedna od najboljih priča (ovde: novela) o duhovima ikada napisana, i to u potpuno novom prevodu, uz stručnu superviziju i anotacije dr Ognjanovića. 

Novi prevod OKRETAJA ZAVRTNJA uradio je Igor Cvijanović dok je kraće Džejmsove priče prevela njegova žena Arijana Cvijanović Luburić. To su isti prevodioci koji su već za Orfelin radili Hodžsona i Ligotija.

            Tri dodatne Džejmsove priče o duhovima, takođe originalno prevedene za ovo Orfelinovo izdanje, jesu: „Sablasna kirija“, „Stvarno ispravna stvar“ i „Veselo ćoše“. U seriji su korišćeni i motivi iz drugih Džejmsovih sablasnih priča, a kažu ponajviše iz „Veselog ćošeta“, pa eto razloga više da nabavite ovu knjigu.

            U ovom izdanju imate još i Džejmsov Predgovor za OKRETAJ ZAVRTNJA, po prvi put na srpskom. 

A tu su i:

            Appendix 2: Ključne studije i kritička izdanja posvećeni „Okretaju zavrtnja“

i Appendix 3: Sve sablasne priče Henrija Džejmsa

i, naravno, Pogovor „Hvatanje neuhvatljivog“, Dr Dejana Ognjanovića, opširna Biografija autora i prilog Džejmsove priče o duhovima na srpskom (da znate gde da potražite one druge, do sad prevedene).

Sve to sa izuzetnim ilustracijama Aleksandre Dević. Tvrd povez, šiveno. Obim: 280 strana. Cena: 900 din. direktno kod izdavača, oko 1.200 u knjižarama.

Naručite ovu knjigu direktno od Orfelina (poštarinu plaća Orfelin!), i to odmah, na mejl orfelinns@gmail.com, i dobijte je na kućnu adresu kao savršeno štivo za oktobarske mračno-kišne i maglovite dane!

Uzgred, podsećam vas da je moj roman ZAVODNIK (takođe dostupan kod Orfelina) zapravo svojevrsna reimaginacija Džejmsovog OKRETAJA ZAVRTNJA, pa ako vam se to moje zlodelo dopalo, valjda će vas zanimati, ako do sad niste, da vidite kako izgleda Džejmsova novela, koren i daleki uzor te moje opsežne prerade. A ako sve ovo vreme još niste sebi nabavili Zavodnika, onda je double-bill sa Okretajem zavrtnja kao poručen!

Inače, kolika je ljubav domaćih izdavača prema kvalitetnom horor štivu svedoči i činjenica da su ove godine još dva izdavača, nakon Orfelina, objavila ovu novelu. Prvo je, tik za petama Orfelina, na proleće, nju objavio Dokaz (ponovljeni stari prevod iz 1960-ih, bez dodataka), u tvrdom povezu. Imate to za 910 din kod njih.

A onda je, kakve li slučajnosti, ovo delo, u novom (trećem!) prevodu najavila i Otvorena knjiga, koja ima čak dva pogovora od po tri strane, takođe u tvrdom povezu. Kod njih je knjiga 640 din.

Dakle, u ovoj bogatoj ponudi odaberite sami šta vam se više sviđa (i isplati), ne samo u smislu lepote korica, nego i sadržaja koji se unutra nudi!

Moj osvrt na ovu seriju stiže vrlo brzo, nadam se. Ipak, PROKLETIJE ne smeju da trpe...