петак, 15. фебруар 2013.

SRPSKI FILM među 200 alternativnih horora koje morate videti

             U okviru proslave Dana državnosti Republike Srbije, ovde na blogu ćemo taj dan da obeležimo jednom patriotskom obznanom vezanom za film koji je poslednjih godina širom sveta pronosio boje Srbije i upoznavao stranu publiku sa našim trejd-mark proizvodima malo manje izvikanim nego što su to ajvar, rakija, šljive i opanci.
            Naime, pred sam kraj decembra izašlo je spec. izdanje magazina RUE MORGUE, u obliku knjige na 162 kolor strane, pod naslovom 200 Alternative Horror Films You Need to See. Pre neki dan je najzad stigao i moj primerak, pa evo, za sada, samo par reči.
            Knjiga se sastoji od prikaza 200 horor naslova koje su priređivači smatrali manje izvikanim i ne tako široko slavnim, te stoga vrednim dodatnog osvetljavanja. Njihova najava objašnjava:
Concisely written with a view to expanding the horror film lover's palette, Rue Morgue Magazine's 200 ALTERNATIVE HORROR FILMS YOU NEED TO SEE outlines those cinematic gems you may have missed - classic and contemporary, mainstream and obscure, home-made and foreign... and those films that simply need to make your viewing list.
Featuring interviews with Guillermo del Toro, Tobe Hooper, Gaspar Noe, Roger Corman, Fred Dekker, Larry Cohen, Stuart Gordon, Ed Sanchez and more. Plus the top gore films, slashers, vampire flicks, foreign zombie movies, family fright fests and tons more! 
Sad, pratiocima ovog bloga mnogi od njih neće biti tako ezoterični, ali moram reći da, listajući ovu knjižicu, iako nisam otkrio ništa za šta ne znam, barem me je podsetila na 10-15 naslova koji mi odavno poluzaboravljeni čame i čekaju svoj trenutak za gledanje, pa ću sad malo ubrzati s njima i podići im rejting prioritetnosti.
 Ukratko, rivjui su dobri, pouzdani, tačni, dužine 4-5 pasusa u proseku (mada ima i dužih), dobro su ilustrovani, a često su prošarani kraćim intervjuima sa filmmejkerima u kojima se ovi osvrću na konkretni im odabrani film. Kad ovo pročitam napisaću, ako stignem, detaljniji rivju ovog izdanja, a do tada – Srbija!
Normalno, SRPSKI FILM je među ovih 200 "alternativnih horor naslova", i normalno, autor teksta o njemu sam baš ja. Ispod možete videti taj tekst u celosti, kao i to da je zaslužio veći tretman, sasve velikom slikom iz filma i tako to. Lep uspeh za SRPSKI FILM!
Hint: klikni na sliku da je vidiš čitljivu:
 
 
            PS: Za slučaj da vam je to promaklo, na mom blogu na engleskom možete naći zabavan intervju Srđana Spasojevića za magazin GIRL & CORPSES (!), pa bacite pogled, ako dosad niste, OVDE.