недеља, 26. октобар 2014.

VAŠAR KNJIGA 2014: ŠTA LEPO KUPITI?


            Kao što svi pismeni čitaoci ovog bloga dobro znaju, Sajam knjiga je, kao i svaki drugi sajam, parada pijanstva i kiča – o tome sam odavno sročio humorističko-realistički napis koji je, avaj, i danas aktuelan u suštini, a samo se detaljčići menjaju (recimo, pre 5 godina nisu još bile maha uzele kvazi-alter-istorijske knjige sa "stvarnim", poznatim imenima u fantastičnim i/ili izmišljenim akcijama). Evo tog teksta OVDE.
            Uprkos tome, nemamo mnogo izbora osim ove dve opcije: 1) bojkotovati, i kupovati knjige direktno od izdavača u njihovim knjižarama (if any), ili preko interneta, a polovne juriti na kupilimundu, ili 2) stisnuti zube, spremiti se na paradu snobova i šljama, i probijajući se kroz masu zalutale dečurlije i rulju pretežno kvazičitalačkog polusveta – doći do najnovijih dobrih knjiga po najpovoljnijim cenama, i još pride iskopati neki antikvarni biser po razumnoj ceni. Ja, za sada, i još uvek, glasam za opciju pod 2, uz sve rezerve koje inače imam i prema organizatorima, i uslovima, i atmosferi, i gužvi i svemu (a da sad ne ulazim i u nove zakulisne priče zbog kojih su mnogi značajni izdavači rešili da ove godine bojkotuju sajam). Ako mislite kao ja, i ipak idete na sajam, evo šta vam lepo preporučujem da tamo potražite.

            Pošto je Azatot prvo sebi pipke stvorio, da vidimo prvo šta to na Sajmu ima, a da je moje, ili za moj rad vezano, tj. da bar sadrži nešto moje u sebi.

GHOUL-RELATED STUFF:

            Pre svega, najnovije i najvažnije, kapitalno delo:
            POETIKA HORORA
            izdavač: Orfelin
U pitanju je luksuzno opremljena studija koja na 520 strana velikog formata (23,5 x 16,5 cm) objašnjava šta je književni horor, kako je nastao, zašto je imao baš taj oblik, kako se i zašto zatim menjao i razvijao tokom dva i po veka, koji su mu najreprezentativniji predstavnici i zbog čega su baš oni.
            Knjiga se prodaje od prvog dana sajma pa do kraja, tj. dok ima primeraka – ali: Potpisivanje knjige i druženje s autorom zakazano je već za ponedeljak, 27.X u 15h, na štandu izdavača.
Sajamska cena iznosi 1400 din.

ZAVODNIK

Moj roman ruralne strave će, sa izvesnom maržom, moći da se kupi na štandovima DARKWOOD, KOMIKO i ČUDNA KNJIŽARA.
            Ja ću imati nešto primeraka uz sebe, pa ko dođe na potpisivanje POETIKE HORORA, ili me zatekne negde drugde na sajmu tog dana, ili narednih dana (na sajmu ću biti i u utorak 28-og, i u nedelju 02. novembra), a do sada nije kupio ovaj stravičan roman, to može direktno od mene, bez marže, i čak sa malim sajamskim popustom (po ceni od 500 din).

            HAARP i druge priče o teorijama zavere - ur. G. Skrobonja
            U najnovijoj Skrobonjinoj antologiji možete da pronađete i moju pogolemu novelu od kojih 50-ak strana, pod naslovom NEKRONOMIKON: TREĆE, DOPUNJENO IZDANJE!

            kralj u žutomRobert V. Čejmbers
            Klasična, uticajna zbirka kojom se inspirisao (vrlo slobodno) scenarista serije TRUE DETECTIVE, najzad na srpskom. Osim priča, ovo izdanje sadrži i opširan POGOVOR by dr Dejan Ognjanović...
            Knjiga će na sajmu biti na štandu izdavačke kuće Urban Reads, u parteru, a cena će biti 600 din.
            Ko nije iz Bg i ne dolazi na sajam, može je naručiti direktno od izdavača, Gavrana – sve informacije su na sajtu; a ko baš želi, može je kupiti i direktno od mene (posle sajma!), jer imaću nekoliko extra primeraka... Pišite mi, rezervišite!

            DILAN DOG, KNJIGA br. 23
VESELI ČETVRTAK
Najnovija knjiga klasičnih epizoda sadrži još jedan moj esej za nerviranje Dilanofila, odnosno moj osvrt na epizodu ČOVEK SA DVA ŽIVOTA
  
IZGUBLJENI SLUČAJEVI – Ivica Stevanović
U ovoj smehotresnoj ludnici dokazanog majstora hororične groteske jedan od izgubljenih sam i ja: dve stranice/karikature/slučaja zasnovano je na mojim idejama. Evo jedne.

            Moći će da se nabavi na štandovima KOMIKO i ORFELIN. Da, onaj "moj" ORFELIN!

            Od drugih knjiga koje sam pisao ili priređivao, na sajmu možete naći samo još NOVE KADROVE (CLIO) i, možda, NEKRONOMIKON (Čudna knjižara), s tim što je NEKRO pri samom kraju tiraža, pa se ne premišljajte mnogo ako ga do sad niste nabavili!

            A sad malo i ostali!

fantastika i horor

            Pre svega, najvredniji domaći izdavač fantastike i horora, PALADIN, by Skrobonja. Evo šta se nudi!

Za vreme trajanja Beogradskog sajma knjiga (26.10. do 2.11.2014) na štandu Paladina bićete u prilici da sa dodatnim popustom nabavite naša izdanja po kompletima, i to:


1. Komplet KIM NJUMEN (Povratak u SSAD + Čovek iz Diogenovog kluba + Britansko pitanje) po ceni od 1.500 din (umesto 1900);


2. Komplet LESLI LOKO (Sirotice i bogatašice + Jedno tajno leto) po ceni od 1.500 din (umesto 1.800)


3. Komplet KASL (Talas vreline + Gola vrelina + Vrelina raste) po ceni od 2.000 din (umesto 2.500)


4. Komplet VONEGAT (Doručak šampiona + Svračje noge) po ceni od 1.500 din (umesto 1.800)


5. Komplet SKROBONJA (Nakot + Poklade) po ceni od 1.200 din (umesto 1.400)


6. Komplet HERBERT (Pacovi + Magla + Preživeo) po ceni od 1.200 (umesto 1.500)


Paladinovi noviteti na Sajmu: po trenutnim informacijama iz štamparija, već od prvog dana Sajma knjiga, na Paladinovom štandu ćete moći da nabavite sledeće nove naslove:


- Ričard Kasl: Vrelina raste
- Kurt Vonegat: Svračje noge
- Ijan Mekdonald: Srca, ruke i glasovi
- Robert R. Makamon: Labudova pesma 1
- Lesli Loko: Jedno tajno leto
- Goran Skrobonja: Poklade

Od ponedeljka pa nadalje, trebalo bi da pristignu iz štampe i ostali noviteti, odnosno:
- Robert R. Makamon: Vučji sat 1 = stiže u UTORAK!
- HAARP i druge priče = stiže u UTORAK!
- Lesli Loko: Sirotice i bogatašice


Na Sajmu knjiga NEĆE biti predstavljeni pripremljeni naslovi:
- Džejms Herbert: Leglo
- Peni Džordan: Skandali
- Kirkmen & Bonansinga: Okružen mrtvima - Put za Vudberi
Ova tri naslova biće objavljena do kraja godine.

            Skrobonja još poručuje: "Na ovogodišnji Sajam izlazim sa desetak novih izdanja od kojih je većina žanrovska. Čitaocima bih preporučio romane Roberta R, Makamona Labudova pesma i Vučji sat, kultni roman Kurta Vonegata Svračje noge (ranije objavljen kao Kolevka za macu, sada u novom prevodu i integralnoj verziji), fenomenalan roman Ijana Mekdonalda Srca, ruke i glasovi i – naravno – antologiju o teorijama zavere HAARP i druge priče. Ove godine je štand Paladina veoma lako naći – odmah posle ulaska u Halu 1 treba poći ulicom koja vodi pored štanda „Pčelice“ i malo dalje, sa desne strane, dočekaće vas osmehnuta i dobro poznata lica pisaca iz TV serija Kalifornikacija i Kasl."

Druge nove knjige fantastike i horora
koje vam prepručujem:

Groblje kućnih ljubimaca - Stiven King
Vulkan ima novo izdanje po meni najboljeg horor romana Stivena Kinga.

            V - fantastične priče iz ravnice
            Antologija pretežno horor priča vojvođanskih autora i tema, vrlo solidna, vredi pažnje (nikako da stignem da je prikažem na blogu, pročitao sam je pre više od pola godine).
Ukoliko neko želi da je nabavi, to može učiniti na štandu br.1405 (NNK Internacional), u Hali 1, prizemlje kod stepenica.

SLOBODANIDA - Boban Knežević
SF roman (alternativna stvarnost)
"U epski gustom tkanju Poslednjeg Srbina Boban Knežević je po paralelnim svetovima tragao za korenima problema u koje smo mi kao narod upali. Za razliku od toga, pitko, vodviljski zavodljivo tkivo novog romana, Slobodanida, spremno vam se nudi da sa njega ljuštite dikovske slojeve stvarnosti. Ipak, veliko je pitanje gde ćete se zaustaviti, a još veće šta će vas tamo sačekati... i koliko će vam se sve to dopasti." — Miodrag Milovanović
Gde? ČUDNA KNJIŽARA, Hala 4!

Rečnik straha - Tamara Lujak
Svojevrstan rečnik koji na 500 stranica donosi pregled pojmova vezanih za svet horora od praistorije do današnjih dana. Iz uvoda: "Odavno smo napustili ono vreme u kojem smo, okupljeni oko vatre, jedni drugima pripovedali strašne priče. Odavno smo prestali da tkamo bajke, gradimo predanja, stvaramo mitove. Zaboravili smo čak da, pred spavanje, našoj deci pričamo priče za laku noć. Ali, da li smo, zaista? Neretko se dešava da piscu ili ljubitelju (naučne)fantastike ili horora ljudi postavljaju pitanje „Zašto pišeš (gledaš) takve priče (filmove)? Zar želiš da se plašiš?“. „Da želim“, glasi odgovor, „i želim da plašim druge, jer i drugi žele to isto.“  Zašto, dakle, to činimo? Zašto volimo da se udobno smestimo u fotelju i gledamo strašne scene, čitamo o svakakvim čudovištima, stvaramo dela koja će prestrašiti druge?"
Izdavač je Presing, Mladenovac.
Presing će i ove godine predstaviti izdanja na Sajmu knjiga, u Beogradu. Štand Presinga, br. 1519, nalazi se na galeriji u Hali 1 Beogradskog sajma.

Prodavnice cimetove boje - Bruno Šulc
Apsolutni Ghoulov pečat – ko nema staro izdanje iz 1960. godine POD OBAVEZNO neka sebi nabavi ovo novo! Remek-delo mračne fantastike...
Izdavač: AED STUDIO
"Priče Bruna Šulca su tvorevina jedne neuporedive mašte kadre da stvara fantastične svetove koji imaju ubedljivost i snagu svakodašnje stvarnosti. Za te priče se može reći da predstavljaju snovidovni roman unutrašnjeg života njihovog tvorca." (iz predgovora Dr. Stojana Subotina)

Lični životopis i ispovesti grešnika - Džejms Hog
Klasik gotskog horor-trilera za one koji vole old school.
Dva nepodudarna narativa, urednikov i grešnikov, iz različitih perspektiva opisuju iste nejasne događaje čiji je jedan od učesnika možda demonsko biće, Gil-Martin. Hogov roman, bilo da ga posmatramo kao natprirodnu parabolu ili psihološku studiju o verskom fanatiku, izvesno predstavlja satiru o ekstremizmu, uskogrudosti i jednostranosti.
Izdao: HELIKS.

ANĐELI MONSA - Artur Maken
Ovo nije horor, barem ne naslovna priča (koja, sa svim svojim pod-delovima, ima oko 25 strana) ali ne znam šta je u ostatku ove knjige (na 150 strana). Vredi proveriti.
Radeći kao ratni dopisnik sa bojišta u Francuskoj i Belgiji, Artur Maken 1914. objavljuje priču o nebeskim silama koje pritiču u pomoć saveznicima u trenucima beznađa kada su izloženi najžešćem napadu nadmoćnijih nemačkih snaga. Maken je postao poznat već u svojoj 31. godini sa svojom novelom „Veliki bog Pan,“ ali sada doživljava novu vrstu popularnosti koju sam smatra donekle nezasluženom.

Nevidljivi čovek - H. DŽ. Vels
MAKONDO
Novi prevod! Uz  sjajne ilustracije Ognjena Zdravkovića i isto tako sjajni pogovor Davida Albaharija pod nazivom “20 fragmenata o H.DŽ.Velsu”, biblioteka “Liga izuzetnih džentlmena” polako se zaokružuje... U njoj, podsećam, imate i novi prevod Stivensonovog kratkog romana ČUDNI SLUČAJ DOKTORA DŽEKILA I GOSPODINA HAJDA s mojim pogovorom.


IZVAN HORORA I FANTASTIKE, PREPORUČUJEM:

POREMEĆAJ - Tomas Bernhard
LOM
POREMEĆAJ je drugi roman Tomasa Bernharda. Kada je objavljen, 1967. godine, odmah je proslavio Bernharda kao pisca. Mnogi su ga tada poredili sa Kafkom i Beketom, jer on u svom delu nagoveštava mistički elemenat iskustva koji traži simboličku interpretaciju: skriveni smisao stanja koja su bliska svetu nadrealnih snoviđenja. Roman je podeljen u dva dela, i ako je fokus prvog dela na prikazu spoljnog sveta i njegovog uticaja na ljude, drugi deo pomera fokus na ponore unutrašnjeg sveta čoveka.

            Beton - Tomas Bernhard
LOM
            Ko nije kupio na vreme, kad je izašlo pre 10-ak godina, neka kupi sada stari prevod u novom izdanju.

Takođe, ko nije kupio najbolji Bernhardov roman (po meni!) na hrvatskom, sad ga ima i na srpskom:


            Bernhard - Migel Saens
LOM + Alexandria Press
Biografija Tomasa Bernharda koju je priredio njegov španski prevodilac i jedan od najupućenijih tumača njegovog života i dela.

Erotografike: PROCVATI POROKA Markiza de Sada
BUKEFAL
Spremio JOVICA AĆIN, priredivši i ekskluzivnu objavu nedavno otkrivenog dokumenta ISKAZ KNJIGOVEZILJA
Sto i jedna grafika od nepoznatog umetnika bakropisca s kraja 18. stoleća predstavlja majstorski podvig erotskog ilustrovanja književnog dela koje se, evo već vekovima, od svoga nastanka i pojavljivanja do danas, smatra skandalom u svakom pogledu, a zapravo je prevrat u pisanju čiju dubinu nije moguće do kraja misliti. Sadovo delo je potres, taman, moćan i neumoljiv, koji ruši još uvek dominantne čovekove iluzije i od koga zato u strahu odvraćamo oči. Samo retki su kadri da se suoče s njegovim implikacijama.

Politička istorija Đavola: Antička i savremena - Danijel Defo
BUKEFAL
To da je Satana pali anđeo, buntovni serafim, proteran zbog svoje pobune, opšte je mišljenje, i nije moja stvar da osporavam ono što je opšteprihvaćeno; budući da je izveden na sud, da je proklašen krivim i da je kazna proterivanjem nad njim izvršena na Nebu, on se na ovom svetu obreo kao progani prestupnik bez prava na povratak... Dani jel Defo u svom pomalo satiričnom duhu dočarava nam Satanu, istovremeno nam ukazujući na večne istine, koje svakako valja znati.

Eleusinske misterije - Dadli Rajt
Iz serije o grčkim svetilištima. Misterije su, kaže Platon, uspostavili ljudi izuzetnog duha, koji su, u to najranije doba, nastojali da podučavaju čistoti, da ublažavaju okrutnost, da uzdižu sopstveni moral i poboljšavaju sopstvene postupke, ali i da društvo obuzdavaju sponama čvršćim od onih koje nameću ljudski zakoni. S takvim ciljem, onaj ko i te kako pridaje značaja čovekovom životu, sa strahopoštovanjem će stupati u sopstvena opustela svetilišta; i čak da nijedna misterija više nije u skladu s onim čemu su podučavale – a najmanje s njihovom antičkom alegorijom o besmrtnosti – ipak postoji neprolazno zanimanje za obred, dramu i simbole korišćene u podučavanju mudroj, valjanoj i divnoj istini.



STRIPOVI

Praktično sve što uopšte možete poželeti imate na štandovima DARKWOOD, MAKONDO, KOMIKO, VESELI ČETVRTAK.

            Specijalne preporuke: DARKWOOD.
            Sve od KORBENA (CREEPY PRESENTS i LEGLO STRAVE: LAVKRAFT, u mom prevodu), FROM HELL, Berni Rajtson JEZOVNIK, LOKOT I KLJUČ...
            Najnovije:

STVORENJE IZ MOČVARE, knjiga 1
Nešto vreba u močvari. Stvorenje odbačeno od svih iako je plemenito; moćno ali skromno; jezivo ali dobro. U pitanju je Stvorenje iz Močvare, legendarni serijal koji je redefinisao američki mejnstrim strip i prvi pokazao da superheroji nisu sve što Amerika nudi.
Darkwood vam predstavlja Stvorenje iz Močvare u pet knjiga. Od prvih brojeva gotskog horora koji su stvorili Len Vin i Berni Rajtson, pa do mračne višetomne epopeje koja je proslavila Alana Mura, prateći tako put ovog bića od jadne nakaze… pa do bezmalo svevišnjeg boga.
Nešto vreba u močvari – spremite se da vas ulovi i ne pusti do kraja priče!
A u prvoj knjizi, Len Vin, Berni Rajtson i Nestor Redondo vam predstavljaju rane jade Stvorenja iz Močvare!

ČOVEK IZ NOVE ENGLESKE – Dino Batalja
„U životu su me retko ganule scene oživljavanja Indijanaca iz XVII veka, odnosno samo dva puta. Prvi put kad sam procitao katrene poezije Tikonderoga Roberta Luisa Stivensona. Drugi put gledajuci Bataljine table.” -Hugo Prat-
Za mene nema nezanimljivijeg žanra od westerna – a opet, moje divljenje i obožavanje crteža Dina Batalje dobro vam je poznato: podsećam na MUST HAVE izdanje njegovih fanta-horor adaptacija koje je izdao MAKONDO – kome je to do sad promaklo, obavezno za imati! Detalji su OVDE: PRIČE TAJANSTVA I MAŠTE!


            MAKONDO je, u nizu zanimljivih stvari, Ghoula najviše obradovao ovim serijalom po pričama Roberta E. Hauarda:
Kralj Kul, Divlji mač Atlantide
(izašle su prve dve knjige)
 


KOMIKO neguje artistički strip, i među njihovim naslovima moj najsdračniji pečat ima izdanje iz prošle godine (nadam se da nije rasprodato!) sa radovima Danijela Žeželja!
            Osim toga, obratite pažnju i na drugu knjigu SUDIJE DREDA i THE BEST OF 2000 A.D.

            VESELI ČETVRTAK
            U obilju hororičnih ZAGOR epizoda, obratite pažnju na lavkraftovsku (sa uplivima R. E. Hauarda!) – MORSKA STRAVA! Tu su i klasične borbe s vampirom, pa moj favorit KANDRAKSOVA MUMIJA i još 300 čuda, starih i novih. Obratite pažnju i na ZAGOR meets Carpenter's THE THING u epizodama SAHRANJENI UŽAS i PLANINE STRAVE!
            DILANA DOGA ne treba da vam preporučujem – tu su nove redovne i vanredne epizode, a obratite pažnju i na novu KOLOR ediciju koju sam ovde već predstavio: vidi DILAN DOG u koloru: Obojeni program!
           

POST SCRIPTUM:
Mali sajam knjiga u knjižari Beopolis

U knjižari Beopolis biće organizovan Mali sajam, na kome će učestvovati „stara gunđala“, izdavačke kuće Fabrika knjiga i Booka. U periodu od 20. oktobra do 2. novembra, sva izdanja Fabrike knjiga i Booke biće na sajamskom popustu. 
Ovo naglašavam najviše zbog novog izdanja koje je ovih dana izbacila BOOKA – jedini roman najboljeg živog pisca horora, Tomasa Ligotija: u originalu MY WORK IS NOT YET DONE, a u prevodu Gorana Skrobonje – NEDOVRŠENI POSAO
Totalni Ghoul's Seal of Approval!