петак, 18. март 2011.

SRPSKI FILM EFX PHOTOS

             upozorenje: ovaj post sadrži fotografije specijalnih efekata maske, raskrečenih sexy lutaka, lažnih beba i veštačke krvi.
ko se toga gadi, nek ne gleda!


These same photos, accompanied by the text in English, can be seen HERE.

             dokumentarac o SRPSKOM FILMU – making of + avanture, muke i priključenija sa belosvetskim laboratorijama, stranim i domaćim distributerima, festivalima, zabranama, cenzurom itd. – obećava da bude podjednako uzbudljiv kao i sam film, ako ne i više od toga. 
u pojedinim stranim rivjuima povremeno naiđem na pitanje: 'kako li je izgledao set tokom snimanja OVOG filma?!' kao neko ko je snimanje posetio u 2-3 navrata, mogu reći da je set bio sasvim običan, normalan i bez neke posebne atmosfere sumornosti, morbidnosti ili članova ekipe koji bljuju iza ugla. 
ono što ljudi ne shvataju jeste da baš ovakvi filmovi, sa žestokom, neprijatnom i 'mračnom' tematikom podstiču ljude (a još više: srbe) na zajebanciju i smeh. nažalost, zbog sexualne tematike filma, i adekvatnih prizora (i efekata), mnoge od tih behind the scenes slika NIKADA neće biti obznanjene – pa ni kao extras na ma koliko bogatom DVD-u. 
 
zavirio sam malo u to blago, i srce mi plače što će neke prezabavne i presmešne fotke zauvek ostati okultne, a ne kultne. kakvih tu stvari ima, sa svim onim lažnim penisima, body-double lutka-telima i ostalim efx čudima – to je za nepoverovati. ali, tako mu je to.
ne vredi plakati nad prosutom (lažnom) krvlju. umesto toga, odlučio sam da narodu prezentujem jednu public-friendly galeriju EFX prizora sa snimanja i iza snimanja koja pokazuje koliko je mukotrpnog, kvalitetnog i za srpske prostore revolucionarnog rada otišlo u otelotvorenje krvavih i gnusnih zamisli dvojice scenarista, i kakva su čuda svetskog ranga postigli EFX majstori, miroslav lakobrija kao šef (koji čuči!) i  njegovi asistenti, nenad gajić (u belom dresu) i samir bastoni (žuti). na donjoj slici je, pored njih, i relja pajić, u crvenom anti-krv mantilu.
iz grdnog blaga lakobrijinih fotki odabrao sam, zajedno sa njim, 20ak komada koji su mi bili vizuelno najatraktivniji, i iz kojih se može steći bolji utisak o kvalitetu njegovog dela posla na ovom filmu.
moram reći da mi posebno neshvatljivo zvuče mestimični idioti koji na netu kenjaju da su efekti loši, da je beba neubedljiva, da je to sve smešno i jadno... prosto se upitam koji su film oni gledali, i na čemu/sa čega, ako nešto tako slepački mogu da izjave.
naročito me nerviraju mestimični (ne tako česti, ali ima ih) komentari koji se odnose na bebu – zato ovde kačim dve fotke, jedna prikazuje skulpturu prema kojoj je modelovana lutka, a druga prikazuje lutku osvetljenu i uslikanu kako valja. 
 
imam i još naturalističkijih fotki bebe, ali izgledaju toliko uverljivo i gadno da a) ne bih da zgražavam novopečene roditelje koji na ovaj blog mogu da svrate, i b) ne bih da sebi (i lakobriji) navlačim policiju na vrat, jer to izgleda isuviše realno!
ali, da ne brbljam ja mnogo – slike govore više od reči, pa uživajte, ako možete.
kao i obično, klikni na fotku da je vidiš veću & detaljniju.
copyright za sve fotke : miki lakobrija & ghoul inc.