четвртак, 18. новембар 2010.

Godina dana NERADA


            Stalnim pratiocima ovog bloga poznato je KAKO SAM I ZAŠTO OSTAO BEZ POSLA. danas, 18.11.2010. navršava se puna godina dana od tog svečanog trenutka, pa sam, u nedoumici kako da ga obeležim, rešio da samo navedem neke oblike (ne)rada kojim sam ispunjavao svoje vreme tokom proteklih 365 dana: znači, rekapitulacija umesto kapitulacije!
            (U donjem nabrajanju dati su linkovi ka detaljnijim izveštajima, u kojima se navode i imena drugih učesnika i saučesnika, da ne ispadne da sam sve ovo dole sam-samcit odradio!)


- 11. decembra 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu učestvovao sam na naučnom skupu "Naš svet, drugi svetovi: Antropologija, naučna fantastika i kulturni identiteti sa radom "Propast sveta nije šteta: Motiv katastrofe u romanima Dž. G. Balarda".

- U svojstvu zamenika glavnog i odgovornog urednika, ko-priredio i svojim textovima dopunio seriozan filmski časopis pod nazivom FILAŽ, koji je svoju promociju imao u okviru Sajma knjiga u Nišu, 07.12.2009.

- Krajem decembra 2009. izašao 'GRADAC' o LAVKRAFTU koji sam priredio i delimično preveo;

- Januara 2010. iz štampe je izašao zbornik SVETLO SA TVRĐAVE: NIŠKI KRITIČARSKI KRUG u kome ¼ sadržaja čine moje odabrane filmske kritike i eseji.

- Februara sugerisao pokretanje novog bloga u kome povremeno saučestvujem - CHETNIXPLOITATION: NOVI BLOG!

- 06. marta vodio AUTORSKO VEČE ĐORĐA KADIJEVIĆA u Domu Omladine, Beograd.

- Odlukom Nastavno-naučnog veća Filološkom fakulteta u Beogradu, donesenom na sednici 03.03.2010:
"Prihvata se s pozitivnom ocenom izveštaj Komisije za odobrenje teme za izradu doktorske disertacije koju je mr Dejan Ognjanović prijavio pod naslovom "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti". Za mentora je izabran dr Zoran Paunović, red. prof."

- 21.04. u okviru serije predavanja pod zajedničkim naslovom SKRIVENO U LIŠĆU čija je tema METAFIZIKA I ESTETIKA U UMETNOSTI HORORA, govorio sam o metafizici, hororu, Embrouzu Birsu i filmu PROKLETINJA Branka Pleše u DK Studentski Grad, Beograd;

- Proleće 2010: moj naučni rad "Rod, pol i 'monstruozna' seksualnost u slešer filmu na primeru Krvave romanse" objavljen u zborniku FDU.

- 04. maja učestvovao u tribini u kulturnom centru GRAD na temu horora i sf-a.

- Sredina maja: u Negotinu promovisao FILAŽ i održao predavanje o Lavkraftu.

- 26. maj: DK Studentski Grad, Beograd - Ciklus SKRIVENO U LIŠĆU, Metafizika i estetika u umetnosti horora: razgovarao sam sa Đorđem Kadijevićem o filmu ŠTIĆENIK, 1973.

- 27. maj: Dom Omladine, Beograd; održao promociju novog broja časopisa GRADAC posvećenog H. F. LAVKRAFTU.

- Krajem juna, moja priča DAGON, BOG SRBA (napisana januara 2010) ušla je u top-30 na regionalnom književnom konkursu Knjižare Karver.

- Početkom jula, moj rad "Propast sveta nije šteta: Motiv katastrofe u romanima Dž. G. Balarda" objavljen u zborniku Naš svet, drugi svetovi!

- 8-20. jula: program 'Subverzivna srbija' ko-kreirao sam sa Mičom Dejvisom, selektorom međunarodnog festivala FANTASIA u Montrealu. Zahvaljujući mom angažmanu u Montrealu je prikazano čak 7 srpskih filmova horora i fantastike, koje sam tamo i lično predstavljao publici i kritičarima (zajedno sa još nekim gostima iz Srbije).

- 8-12. avgust: Uvaženi engleski (i svetski) majstor za efekte maske i kreatura, Colin Arthur, došao je na 3-4 dana u Niš. Razgovarao sam s njim, prvo kao prevodilac i voditelj njegove prezentacije, a kasnije i tokom njegove škole maske + uradio s njim obiman intervju za FILAŽ.

- 31. avgusta: U PLANINAMA LUDILA: moj rivju scenarija Giljerma del Toroa izazvao veliku pometnju širom interneta i prenet na brojne značajne filmske sajtove – CHUD, CINEMAFANTASTIQUE i TWITCH (sa poslednjeg je, na zahtev producenta, sklonjen)!

- 3-5. septembra: održan Horor festival u Ribarskoj Banji gde sam učestvovao na panelu o hororu, i vodio razgovore sa Kadijevićem i Mladenom Đorđevićem.

- Jul i avgust: u dva uzastopna broja ugledne slovenačke filmske revije EKRAN objavljen moj poduži esej o srpskim, hrvatskim i drugim ex-Yu horor filmovima.

- 21. oktobra: moj roman NAŽIVO ponovo u prodaji! Objavio sam drugo izdanje!

- 23. oktobra: učestvovao na panelu NOVI SRPSKI FILM – POJAM, DOMETI, KONTROVERZE u galeriji Artget, Beograd.

- Krajem oktobra: GRADAC: VILIJAM BAROUZ – u prodaji! Još jedan temat najboljeg srpskog kulturnog časopisa, koji sam priredio i ponegde preveo.

- 01. novembra: izašao novi RUE MORGUE , kanadski horor magazin u čijem najnovijem broju (#106) se nalazi obiman spotlajt na srpski horor koji zauzima 7 punih strana u broju + SRPSKI FILM je hajlajtovan i na samoj korici! Sve Serb-related textove napisao i potpisao ja.

- Novembar: u štampi je novi broj časopisa SEVERNI BUNKER, u celosti posvećen hororu – a gde je horor, tu sam i ja: ovog puta, sa esejem o hrvatskim horor filmovima – "Čekajući novog izbavitelja".

- Novembar: u štampi je treća sveska mega-uglednog i jako-bodovanog akademskog časopisa Književna istorija, u kome je i moj rad "Odnos prema horor žanru u književnoj i filmskoj teoriji na srpskom jeziku".

- Novembar '09- novembar '10: učestvovao na bar 15-ak promocija časopisa FILAŽ (br. 1, 2 i 3 izašli u ovom periodu, uz moje su-uređivanje i s ponekim mojim tekstovima): u Beogradu, Novom Sadu, Pirotu, Beloj Palanci, Kruševcu, Kragujevcu, Negotinu itd.

- Novembar '09- novembar '10: o mom gubitku posla, ali i o lepšim stvarima, iz mog ugla (horor, fantastika), pisali BLIC, VEČERNJE NOVOSTI, POLITIKA, NIN, E-NOVINE itd.

- Što je najvažnije od svega ovoga, DOKTORAT ide vrlo dobrim tempom, i u ovom trenutku, tj. tokom ovih 365 dana NERADA, uspeo sam da napišem oko 290 final-cut, mentor-approved strana rada. Potpuna verzija ovog kapitalnog dela imaće oko 500 strana, i završetak se očekuje na proleće 2011.

To je, manje-više, to – za sada, po pitanju godine dana mog nerada.
Što se tiče zaposlenja, tu nema novih momenata. Najnovije je to da je konkurs za moju (ipak, nesuđenu) zamenicu propao, zahvaljujući mojoj žalbi, i da sada, as we speak, profesorka Mašović sama samcita izvodi vežbe na predmetu Američka književnost. To, kako doznajem od prijateljski nastrojenih studenata, ne čini prema predviđenom planu: izvodi ih sa jednom grupom, umesto sa dve (kako stoji u rasporedu), a veliku gužvu izbegava time što studente uopšte ne proziva, iako je na to obavezna, pa te časove otaljava pred polupraznom učionicom. O raspisivanju novog konkursa za mesto asistenta nema ni govora, dok god je ona upravnica departmana.
Ipak, (ne)rad se nastavlja – do pobede!