петак, 13. април 2012.

NEKRONOMIKON: Drugo, dopunjeno izdanje (2012)

            
         Izdavačka kuća Everest Media pustila je u štampu drugo, dopunjeno izdanje najboljih priča H. F. Lavkrafta – NEKRONOMIKON. I njega je, kao i I izdanje, priredio i sredio truly yours, dr Ghoul! 
            Prvo izdanje iz 2008. godine (2.000 komada) već neko vreme je rasprodato, a interesovanje za Lavkrafta i za ovu konkretnu knjigu – koja je mnogo više od puke zbirke priča! – ne jenjava. Rezultat toga je i ovo novo izdanje koje, sasvim prikladno, izlazi u apokaliptičnoj godini. U njemu ćete naći sve ono što je bilo u I verziji, PLUS četiri nove priče i jedan Lavkraftov esej o horor prozi.
            Evo sadržaja drugog, dopunjenog izdanja – znakom (*) obeleženi su dodati naslovi:

NEKRONOMIKON 2.0.

SADRŽAJ:

---UVOD: OVO OGAVNO GROBLJE UNIVERZUMA

ISTORIJA NEKRONOMIKONA
NIARLATOTEP
DAGON
* POLARIS
* BEZIMENI GRAD
* OTPADNIK
HRAM
ČUDNA VISOKA KUĆA U IZMAGLICI
* ČINJENICE U VEZI SA POKOJNIM ARTUROM DŽERMINOM I NJEGOVOM PORODICOM
FESTIVAL
GONIČ
HERBERT VEST – REANIMATOR
S ONE STRANE) 
PIKMENOV MODEL
MUZIKA ERIKA ZANA
ISPOD PIRAMIDA
PACOVI U ZIDOVIMA
UKLETA KUĆA 
SNOVI U VEŠTIČJOJ KUĆI
DANIČKI UŽAS
U ZIDINAMA ERIKSA
BOJA IZVAN OVOG SVEMIRA
SENKA NAD INSMUTOM
ZOV KTULUA
 
--- NAPOMENE

* BELEŠKE O HOROR PROZI

--- BIOGRAFIJA

--- POGOVOR (Dejan Ognjanović) - LAVKRAFT: IZVAN OVOG UNIVERZUMA

--- KOMPLETAN HRONOLOŠKI SPISAK SVIH LAVKRAFTOVIH PROZNIH DELA

--- ANOTIRANA BIBLIOGRAFIJA

--- O PRIREĐIVAČU

            Pored tekstova koji su dodati ovom izdanju, treba istaći i to da su raniji tekstovi pomno pregledani, očišćeni od nekih grešaka i apdejtovani.
            Konkretno:
            - apdejtovani su podaci u uvodnim napomenama ispred svake priče;
            - u SPISAK SVIH LAVKRAFTOVIH PROZNIH DELA dodati su novi naslovi izašli na srpskom nakon I izdanja NEKRONOMIKONA, kao i osvrt na njih, u UVODU;
            - unete su dodatne korekcije u neke prevode priča iz I izdanja (u dva slučaja, veoma krupne);
            - korigovane su neke greške u prevodima priča koje su ranije objavljene u tematu o Lavkraftu u časopisu GRADAC;
            - ekstenzivno je apdejtovana BIBLIOGRAFIJA, sa osvrtima na još desetak najnovijih knjiga vezanih za Lavkrafta, izašlih u poslednje četiri godine.
            Podrazumeva se, Nikola Vitković je uradio još četiri odlične nove ilustracije za četiri dodate priče.
            Novi NEKRONOMIKON ima sasvim novu i drugačiju koricu (tvrd povez u kombinaciji sa platnom) čiji izgled ću obznaniti uskoro. 
            Takođe, ima izmena i u unutrašnjem dizajnu: veći je broj stranica u koloru, i više je ilustracija nego u I delu.
            Format knjige je za 1 cm veći, tako da nova verzija, čak i sa svim dodacima, ima 560 strana (prvo izdanje imalo je 610). Format je 17 x 25 cm.
            Ako nemate nijednu verziju NEKRONOMIKONA, izlišno je uopšte kazivati da ovo svakako morate kupiti. Ako ste već vlasnik I izdanja, onda sami procenite koliko vam je važno da imate i ovo drugo. Samo gledajte da svoju nedoumicu razrešite relativno brzo: tiraž II izdanja je samo 300 primeraka
Zato pazite da ova MUST-HAVE knjižurina ne iščezne pre nego što shvatite da je morate imati, jer posle ćete morati da je jurite kod preprodavaca (if any). Bez zezanja, ja NEKRONOMIKON nikada nisam video ni na Limundu ni na Kupindu ni kod preprodavaca na ulici: ko je tu knjigu kupio, nije više hteo od nje da se odvaja. Da, to je TA vrsta knjige.
            Što se mene tiče, daljih dopunjavanja ove verzije NEKRONOMIKONA neće biti. Rado bih priredio potpuno novi NEKRONOMIKON 2, sa dobrim pričama i novelama koje nisu stale u prvi tom, i već imam okvirni sadržaj toga šta bi tu moralo da se nađe – ali da li će se to izdanje ikada desiti, ostaje da se vidi.
            Što se tiče ove, dopunjene verzije, NEKRONOMIKON 2.0 izlazi taman na vreme da ga imate u svojim rukama za proslavu Valpurgijske Noći (Baltein).  
Više detalja o tome gde, kako i po kojoj ceni možete doći do primeraka ovoga – biće obznanjeno u narednim danima, na istom ovom mestu. Moj savet vam je: počnite da odvajate od usta, smanjite malo svoje doze uobičajenih droga (duvan, alkohol i drugo), vozite se busom umesto taxijem, i sačuvajte sebi dve krvavo-crvene novčanice za ovu knjišku svetkovinu... Nećete se pokajati!
APDEJT: Ovo izdanje je rađeno u samo 300 primeraka, i tiraž je pri kraju, ostalo je možda još oko tuce primeraka. Ko je do sada čekao ili živeo u neznanju neka POŽURI, jer kad se ovo rasproda - rasprodalo se!