петак, 9. април 2010.

ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE (2008)

**(*)

3-


evo jednog slashera koji je odlučio da ne bude slasher, tj da ne igra po pravilima. popriličan rizik koji se, što se mene tiče, nije isplatio.

film uzima uobičajenu postavu ove sorte filmova – jock, nerd, fufa 1 (plavuša), fufa 2 (smeđa), izolovani crnja i devica – i, na početku, pretvara se da oni žive u nekom realnom, a ne filmskom svetu, i tretira ih sa većom dozom 'realizma' (otprilike, kao RUINS). tokom prvih pola sata ili malo jače deluje kao malkice duševnija, mada ipak nenadahnuta tinejdž rutina o gubljenju nevinosti; onda oseti potrebu da deliveruje horror, i tu postaje izrazito razočaravajući… pokušava da bude originalan time što se odmiče od uobičajene inscenacije slashera, bazirane na set-pisovima i poseže za vatrenim oružjem prečesto za moj ukus, a sve to u nekom kao realnom ključu – kao, ovo nije maskirani neuništivi rmpalija koji kolje omladinu, nego jedan od njih, slab, trapav, smrtan, običan. time je horor praktično ubijen.


šta ostaje? drama?

na žalost, nema ni nje, jer nemamo ključne likove za nju, pošto su oni – zbog twista – čuvani u tajnosti, odnosno NIŠTA ne znamo o njima tako da se na kraju, zarad iznenađenja, žrtvuju neki konotativni potencijali (namerno sam neodređen da ne bih spojlovao!) i sve se svodi na jedan prilično half-assed srednjak između nehororičnog slashera i polovnjačke, nedorađene drame. pošto smo već videli milion slešera sa lepom decom zaklanom na razne originalne načine, u ovom slučaju bi me više radovalo da su autori imali muda da zapravo zarone u exploraciju pregnantne ideje, i odmaknu se još više od horora a odu u teen-dramu, umesto što su tu 'foru' sveli na twist.


drugim rečima, voleo bih da –za promenu – neko u Evropi uzme MANDY LANE i napravi rimejk-reimagining koji se ne bi ni pretvarao da je slasher, i koji bi OZBILJNO obradio ovu istu temu…

od mene, ovoj verziji, 3- zbog fine atmosfere začudnosti, dobre prve scene (pool party), zgodne mandy, i to malo potencijala koji su ovde skicirani.