субота, 5. фебруар 2022.

ŠTA GLEDATI NA FESTU 2022?

             Ako se osećate sigurno zaštićeni svojim vakcinama, preležanostima i imunitetima, a željni ste gledanja novih filmova u masi, u bioskopskim salama, evo nama novog FEST-a, od 25. februara do 6. marta.

            Ako zdravlje i prilike dozvole, i ja ću biti tamo, a evo i šta planiram da gledam. Možda se i sretnemo na nekoj od ovih projekcija.

            Preporuke sam podelio u tri kategorije, i to: 1) SIGURNO, 2) MOŽDA, i 3) KO ZNA?

 

 

1) SIGURNO

 

IZA TAMNIH NAOČARA

OCCHIALI NERI / BLACK GLASSES

REŽIJA: Dario Argento
ULOGE: Ilenia Pastorelli, Asia Argento

Dajana je prostitutka, mlada žena koja je izgubila vid. Uspeva da pronađe vodiča, Kineza po imenu Čin. Njih dvoje, udruženim snagama, kreću u potragu za opasnim ubicom u mračnim delovima Italije.

---Najnoviji horor deda Darija: odavno se nije brukao, još od nesrećnog DRAKULE pre 10 godina, pa evo prilike, ili da ga sasvim otpišemo, ili da ga zagrlimo i oprostimo mu poslednjih 25 godina karijere! Which will it be? Želim da verujem, ovo drugo! Ajmo, dekice, držim ti fige da odeš in a blaze of gory glory!!!

 

 

GRAD PROKLETIH

HINTERLAND

REŽIJA: Stefan Ruzowitzky

 

Beč 1920. Piter se vraća kući iz Velikog rata, posle godina zarobljeništva. Ali Beč u koji dolazi nije ni nalik onom mestu koje je nekada poznavao. Dok se oseća strancem u rodnom gradu, saznaje da je ubijen jedan od njegovih starih prijatelja, zbog čega odlučuje da ubicu privede pravdi.

---Horor-triler od autora ANATOMIJE 1 i 2, i još ponekih trilera. Nemačka i Austrija posle I svetskog rata, mrak, propast, serijski ubica u tom ambijentu… should be fun!

 

 

LUCIFER

LUZIFER

REŽIJA: Peter Brunner

 

Johanes, momak sa mentalnim sposobnostima deteta, živi povučeno u austrijskim Alpima sa majkom, bivšom narkomankom a sada bogobojažljivom ženom. Kada investitor počne da otkupljuje zemlju oko njih da bi izgradio žičaru, njihov svet se okreće naglavačke sa tragičnim posledicama.

---Producent Ulrich Seidl (GOODNIGHT MOMMY) sa novim komadom austrijske boleštine i mraka…

  

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO

INCROYABLE MAIS VRAI / INCREDIBLE BUT TRUE

REŽIJA: Quentin Dupieux

 

Alen i Mari su se preselili u predgrađe, u kuću iz svojih snova. Ali agent za nekretnine ih je upozorio: ono što je u podrumu moglo bi zauvek da promeni njihove živote. Da li će se uputiti u podrum i otvoriti vrata?

---Ludi Francuz, majstor one-joke filmova koji su često na tromeđi horora, crne komedije i groteske (Guma, Jelenska koža). Njegova prethodna MUVA, ili kako se već zvaše, nije me impresionirala, ali nije ni smorila. Daću mu šansu i sa ovim.

  

HEROJI

REŽIJA: Goran Nikolić
ULOGE: Mladen Sovilj, Todor Jovanović, Žarko Laušević

Nakon Kosovskog boja 1389. ratnik se vraća kući, predstavljajući sve “male heroje“, neopevane u pesmama. Sreće maltene divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju odnos na putovanju porobljenom zemljom.

---U okviru akcije „Povratak na Kosovo“, evo filma snimljenog još pre nekoliko godina, koji posle misteriozne pauze najzad dolazi pred publiku. Ima li sa čim? Proveriću!

Reditelj ovoga je već mnogo godina nazad „Dečko koji obećava“. U međuvremenu je postao „Olinjali ćelavi bradati čiča koji obećava“, ali bolje ikad nego nikad, evo ga, najzad debituje s pravim filmom (raniji dokumentarac o nekakvom reperu ne računam).

 

 

2) MOŽDA

 

 

MRAK

(SRBIJA, DANSKA, ITALIJA, BUGARSKA, GRČKA)

DARKLING

REŽIJA: Dušan Milić
ULOGE: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević

 

U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, Milica živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste…

---„Povratak na Kosovo, 2. deo“: ovaj zaplet, koji zvuči kao da je na ivici horora, mnogo bi mi više obećavao da nije minulog rada tog reditelja, koji je do sada potpisao nedela kakva su Jagoda u supermarketu (2003), Guča! (2006) i Travelator (2014). Ipak, ovo ću morati da overim… Ko zna, možda iz šume i sa Prokletija silaze neki arbanaski psoglavi?!

 

 

LOVAC NA VETAR

CĂUTĂTORUL DE VÂNT / THE WINDSEEKER

REŽIJA: Mihai Sofronea

 

 

Jednog dana Radu saznaje da mu je ostalo još samo nekoliko meseci života. On bira da beži od smrti do iznemoglosti, pronalazeći utočište u malom zabačenom selu gde će se čekanje smrti pretvoriti u zaborav na nju.

            ---Sticajem okolnosti, čitao sam ovaj scenario. Ima tu potencijala za jedan solidan atmosferičan, kontemplativan film. Ali i za smaračinu…

 

 

VORTEKS

VORTEX

REŽIJA: Gaspar Noé

ULOGE: Dario Argento, Françoise Lebrun

 

Stariji muškarac i žena nazdravljaju jedno drugome na terasi svog stana. Izgleda da su srećni i zadovoljni. Ali njihove mirne jesenje dane polako razdire podmukla bolest zbog koje se Fransoaz prvo izgubi na ulicama Pariza, a ubrzo i u svom umu.

---Ne očekujem mnogo od Noeovog „sazrevanja“ i reimaginiranja Hanekeove LJUBAVI, ali pošto glavnu ulogu igra Dario, ovo ću svakako pogledati.

 

 

3) KO ZNA?

Oni najnestrpljiviji, kao i najoprezniji (dakle, oni kojima nije do udisanja istog vazduha sa nepoznatima), ove filmove mogu, već sada, pogledati i u kućnim uslovima.

 

VUK

WOLF

REŽIJA: Nathalie Biancheri
ULOGE: George MacKay, Lily-Rose Depp

Džejkob veruje da je vuk zarobljen u ljudskom telu. Kada ga porodica pošalje na lečenje, on biva podvrgnut ekstremnim oblicima terapije. Nakon što upozna misterioznu devojku, koja misli da je divlja mačka i dok njihovo prijateljstvo prerasta u zaljubljenost, Džejkob je pred izazovom: da li da se odrekne pravog sebe zbog ljubavi?

 

CRVENA RAKETA

RED ROCKET

SAD 2021

----Ovo je već bilo na onom mini-festivalu američkog nezavisnog filma jesenas, ali to FEST-u ne smeta da ga reprizira.

 

JAHAČI PRAVDE

RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE / RIDERS OF JUSTICE

REŽIJA: Anders Thomas Jensen
ULOGE: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro

            ---Vrlo dobar film (3+) koji ako do sad niste pogledali, stvarno ne znam šta ste čekali? Moj rivju? Nažalost, ne postizavam…

 

NITRAM

REŽIJA: Justin Kurzel
ULOGE: Caleb Landry Jones, Judy Davis, Anthony LaPaglia

---Triler-drama o australijskom mas-ubici…

 

TITAN

TITANE

REŽIJA: Julia Ducournau

---Mene je Džulija razočarala ovim nepravedno precenjenim i prehvaljenim i prenagrađivanim filmom – ali, ako termini dopuste, overiću ga i na velikom platnu. Oće li biti mog rivjua? Možda!

 

LITICA

THE LEDGE

---Ovaj niskobudžetni slešer možda vredi proveriti jer je sniman u mom komšiluku (u Jelašničkoj klisuri) i jer je efekte maske radio Miki Lakobrija.